GP Katalánska: Doubly pro Nambotina a Cervantese

Druhý den úvodního závodu mistrovství světa enduro zopakovali své triumfy ze soboty tovární jezdci KTM Francouz Christophe Nambotin (E1) a Španěl Ivan Cervantes (E3). Nadvládu rakouské fabriky ve Velké ceně Katalánska tak narušil jen další Francouz Pela Renet, který přivedl svou Husqvarnu vítězně do cíle třídy E2.

I druhý den AMV GP of Catalunya v Solsoně provázelo bezchybné slunečné počasí a fanoušci se mohli těšit s vyrovnaných soubojů ve všech třídách. Christophe Nambotin (KTM) vedl prakticky celý den, náznak dramatu ale přišel na posledním Extreme Testu, kde Francouz havaroval. Nic se ale nestalo ani jemu, ani motocyklu a Nambotin vyhrál s náskokem 39 sekund. “Jsem velmi šťastný, že se mi podařilo vyhrát oba španělské závody – není lepšího způsobu, jak začít novou sezonu,” řekl loňský mistr světa třídy E3.
“Dnes jsem udělal jen jednu chybu, ale naštěstí jsme měl v té době už hezký náskok, takže to mé vedení neohrozilo.“
O další místa se strhl obrovský souboj mezi Francouzem Anthony Boissierem (Sherco), Finem Eero Remesem (TM) a Španělem Cristobalem Guerrerem (KTM). Rozhodlo se až v posledním testu, Boissiere nakonec porazil Remese o jedinou sekundu a zaznamenal tak nejlepší výsledek své kariéry. Za Guerrerem skončil pátý Francouz Jeremy Tarroux (Sherco). Průběžné pořadí mistrovství světa po Velké ceně Katalánska tak zní: Nambotin (na spodním snímku dává rozhovor před nedělním startem) - Guerrero - Boissiere.
Změna vítěze přišla ve třídě E2. Mistr světa z roku 2012 Francouz Pela Renet (Husqvarna) si vzpomněl na své nejlepší časy, zajel vyrovnaně všechny testy a v závěru odolal i útoku sobotního vítěze Francouze Antoine Mea (KTM). “Od začátku dne šlo o velký souboj mezi mnou, Johnnym Aubertem a Antoinem Meem. Johnny pak udělal pár chyb a propadl se, ale Antoine mi byl v závěsu až do konce závěrečného kola,” řekl Renet. “Naštěstí jsem si nechal zbytek sil až do finiše a za to vítězství jsem velmi šťastný.” Meo zaváhal na úvodním Extreme Testu, což ho možná stálo vítězství. Neustále totiž doháněl ztrátu, ale útok na první místo nezvládl, i když zajel nejrychlejší čas v závěrečném kole. Francouz Johnny Aubert (Beta) skončil nikým neatakován třetí. Velké překvapení je čtvrté místo bývalého předního motokrosaře třídy MX1 Španěla Jonathana Barragana (Husqvarna), který dokázal porazit i Itala Alexe Salviniho (Honda), loňského mistra světa.
Španěl Ivan Cervantes (KTM) býval kdysi velkou hvězdou endura, ale poslední roky spíš paběrkoval. Přestupem z E2 do Enduro 3 a dvojnásobným vítězstvím v úvodním podniku mistrovství světa naznačil, že má zase velkou šanci vrátit se na úplný vrchol.  V neděli vyhrál o 32 sekund před Finem Mattim Seistolou (Sherco). "Tato dvě vítězství jsou perfektním startem  do sezony," komentoval svůj úspěch Cervantes. “Moje souznění s motocyklem je fantastické, neustále jsem byl schopen jet na hraně a jezdit nejrychlejší časy na testech. Tímto doublem se mi pořádně zvedlo sebevědomí.” Loňský junior Australan Matt Phillips (KTM) zopakoval suverénní výkon ze soboty a dokázal o dvě sekundy porazit Portugalce Luise Correiu (Beta) v bitvě o čtvrté místo. Mezi ženami skvěle začala svou obhajobu titulu Španělka Laia Sanz (Honda), která vyhrála v Solsoně i druhý den. Stejně tak si vedl mezi juniory Brit Danny McCanney na Betě. Šampionát FIM Maxxis Enduro World Championship pokračuje už nastávající víkend Velkou cenou Portugalska na tratích u Vale de Cambra.

Velká cena Katalánska, 2. den

E1

1 NAMBOTIN Christophe FRA KTM
2 BOISSIERE Anthony FRA SHERCO
3 REMES Eero FIN TM
4 GUERRERO Cristobal ESP KTM
5 TARROUX Jeremy FRA SHERCO

E1 průběžně:

1 NAMBOTIN Christophe FRA KTM 40
2 GUERRERO Cristobal ESP KTM 30
3 BOISSIERE Anthony FRA SHERCO 27
4 REMES Eero FIN TM 26
5 TARROUX Jeremy FRA SHERCO 26

E2

1 RENET Pierre Alexandre FRA HVA
2 MEO Antoine FRA KTM
3 AUBERT Johnny FRA BETA
4 BARRAGAN Jonathan ESP HVA
5 SALVINI Alex ITA HONDA

E2, průběžně

1 MEO Antoine FRA KTM 37
2 RENET Pierre Alexandre FRA HVA 35
3 AUBERT Johnny FRA BETA 32
4 SANTOLINO Lorenzo ESP SHERCO 23
5 SALVINI Alex ITA HONDA 21

E3

1 CERVANTES Ivan ESP KTM
2 SEISTOLA Matti FIN SHERCO
3 PHILLIPS Matthew AUS KTM
4 CORREIA Luis PRT BETA
5 LEOK Aigar EST TM

E3, průběžně

1 CERVANTES Ivan ESP KTM 40
2 PHILLIPS Matthew AUS KTM 32
3 SEISTOLA Matti FIN SHERCO 27
4 CORREIA Luis PRT BETA 26
5 BELLINO Mathias FRA HVA 25

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist