GP Chile: Nambotin padal, porazil ho Ljunggren

Velké sucho a oblaka prachu provázely první den Grand Prix Chile, úvodního dvojzávodu letošního endurového mistrovství světa. Ve obou slabších třídách se dařílo obhájcům titulů Francouzům Antoine Meovi (KTM-E1) a Pelovi Renetovi (Husaberg-E2). V prestižních E trojkách vybojoval prvních letošních 22 bodů za první místo překvapivě Švéd Joakim Ljunggren na Husabergu.

Sedmidílný seriál 2013 FIM Maxxis Enduro World Championship začal stejně jako vloni závodem v Jižní Americe, který se jede tento víkend v okolí chilské Talcy. Za týden se jezdci a jejich doprovody přesunou do sousední Argentiny. Už v pátek večer se jel v okolí gymnázia v Talce krátký speciální KTM Super Test, který se před 6000 diváky stal kořistí bývalého mistra světa Francouze Johnny Auberta na KTM. Zvítězil nejen ve své třídě E2, ale i celkově časem 2:05,21 min. před Italem Alexem Salvinim na Hondě a až třetí byl největší favorit a loňský vítěz E3 Francouz Christophe Nambotin na tovární KTM. Opravdový závod začal ale až v sobotu od devíti hodin tamního času. Na start úvodního podniku sezony se nakonec postavilo celkem 124 jezdců. Ženy se do seriálu zapojí až v Evropě.
V nejslabší třídě se v soboru dařilo obhájci titulu Meovi, který po celý den bojoval prakticky s jediným soupeřem, osminásobným mistrem světa Finem Juhou Salminenem. Hlavně zpočátku dne byl tovární jezdec Husqvarny Meovi zdatným soupeřem a Francouz se prosadil až v závěru, kdy získal náskok 28 sekund. „Jsem skutečně rád, že se mi tady v Chile podařilo hned první den vyhrát. Snažil jsem se jet uvolněně a plynule ve snaze neudělat žádnou chybu. Na konci dne jsem byl nejrychlejší, takže jsem asi zvolil dobrou taktiku,“ uvedl Meo, když odevzdával motocykl do depa. Salminen přiznal, že na konci raději zvolnil a bral ve svém prvním závodě po návratu z třídy E2 druhé místo, než aby Mea honil a havaroval. Těžký den měl za sebou další Fin na Husqvarně Matti Seistola, který po jezdecké chybě v úvodním testu drsně havaroval a pak celý den skvěle dotahoval. Odměnou mu bylo třetí místo v cíli. Necelých pět sekund za Seistolou se umístil Francouz Jeremy Joly (Honda) a pátý dojel překvapivě Francouz Nicolas Deparrois na Yamaze.
Ve třídě Enduro 2 přesvědčil, že měl skvělou zimní přípravu Pela Renet, ale Johnny Aubert mu byl víc než těžkým soupeřem. Vyhrál totiž všechny tři sobotní cross testy, zatímco Renet vždy vydřel vedení zpět skvělými časy v enduro testech. „S Aubertem to bylo dneska těžké, držel se mě jako klíště. Musím přiznat, že byl rychlejší na krosech, což je pro mne dost varovné znamení do budoucna,“ řekl Renet. Třetí místo si vítězstvím v závěrečném extreme testu vybojoval Ital Alex Salvini, celý den ale držel pomyslný bronz navrátilec ke KTM Španěl Ivan Cervantes, který tak může litovat svého pomalejšího závěru. Nakonec mezi nimi byly tři sekundy. Pátý za Cervantesem byl při své premiéře ve třídě E2 Brit David Knight (Honda), bývalý mistr světa v silnějších E3.
Švéd Joakim Ljunggren na továrním Husabergu měl v cíli obrovskou radost. Vyhrál totiž poprvé od roku 2009, kdy triumfoval v zasněžené domácí Grand Prix. A skalp vloni téměř neporazitelného Nambotina má k tomu jako bonus. „Sám se divím, že jsem se na těch prašných cestách cítil tak pohodlně. Vyhrál jsem tři z deseti testů a jsem nesmírně rád z úvodního vítězství v sezoně. Měl jsem sice nějaké problémy v nedávném seriálu SuperEnduro, ale to je teď pryč a takový silný start do sezony je nesmírně povzbuzující,“ uvedl obrovitý Skandinávec v cíli. Francouz Christophe Nambotin překvapil a ne zrovna v dobrém, Zaznamenal nepočítaně lehkých pádů a i když nakonec vyhrál čtyři speciály, musel se spokojit s druhou pozicí. Se ztrátou.přes 40 sekond na Nambotina získal poslední místo na bedně Estonec Aigar Leok (TM) , ale s minimálním odstupem půl sekundy od čtvrtého Francouze Rodriga Thaina (Gas Gas). Mezi juniory triumfoval Ital Giacomo Redondi na KTM. GP Acerbis of Chile pokračuje v neděli.

GP Acerbis of Chile, den první 

E1 

1 MEO Antoine FRA KTM ENDURO FACTORY RACING  1:05:46.60 
2 SALMINEN Juha SF CH RACING HUSQVARNA +28.82 sek.
3 SEISTOLA Matti SF MONTER ENERGY HUSQVARNA CH-RACING  +33.57 
4 JOLY Jeremy FRA JOHANSSON MPE HONDA +1:06.51 
5 DEPARROIS Nicolas FRA INATV RACING TEAM YAMAHA +1:38.15
6 ALBERGONI Simone ITA  JOLLY RACING HONDA +1:43.17 
 
E2

1  RENET Pierre Alexandre FRA HUSABERG FACTORY TEAM 1:05:33.87 
2 AUBERT Johnny FRA KTM ENDURO FACTORY RACING +4.09
3 SALVINI Alexandre ITA HM ZANARDO HONDA  +26.93
4 CERVANTES Ivan ESP KTM ENDURO FACTORY RACING +29.41
5 KNIGHT David GBR HONDA  +43.95
6 MENA Oriol ESP HUSABERG FACTORY TEAM  +1:05.16 

E3

1 LJUNGGREN Joakim SWE HUSABERG FACTORY TEAM 1:06:43.45 
2 NAMBOTIN Christophe FRA KTM ENDURO FACTORY RACING  +5.82
3 LEOK Aigar EST TM RACING FACTORY TEAM  +47.04
4 THAIN Rodrig FRA GAS GAS FACTORY PONS TEAM  +47.61 
5 CORREIA Luis POR  BETA FACTORY +1:51.97
6 KEHR Marcus GER KTM ENDURO SUPPORTED TEAM  +1:52.26 

Junioři

1 REDONDI Giacomo ITA TEAM IRON RACING KTM 1:07:26.71 
2 McCANNEY Daniel GBR GAS GAS FACTORY PONS TEAM  +23.64 
3 KVARNSTROM Robert SWE BETA FACTORING RACING TEAM +35.40

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist