GP Argentiny: Double pro Mea a Salviniho

Antoine Meo zůstává v této sezoně neporažený. Francouzský úřadující mistr světa třídy E1 triiumfoval i druhý den Grand Prix Argentiny a vyhrál tak všechny čtyři dosavadní závody. Ve třídě E2 završil v neděli v San Juanu double Ital Alex Salvini, kategorie E3 měla překvapivého vítěze v Estonci Aigaru Leokovi.

Druhý závod Velké ceny Argentiny v okolí San Juanu částečně kopíroval v obou slabších třídách vývoj ze soboty, naopak v E trojkách a juniorech nezůstal ve výsledkových listinách kámen na kameni. Na prašných tratích obsypaných velkým množstvím fanoušků, kteří měli možnost držet pěsti i několika svým domácím jezdcům, opět panovaly teploty okolo 28 stupňů a jezdci se v cíli svěřili, že hlavně na přímém slunci jim bylo opravdu nepříjemně horko. V kategorii E1 obhájce titulu Francouz Meo na tovární KTM (na spodním snímku) nezopakoval slabší úvod do závodu a dva pády ze soboty a druhý den vedl od začátku do cíle. Ve druhém speciálu, který vyhrál Fin Eero Remes na italském stroji TM, sice skončil až osmý, ale rozdíly tam byly tak minimální, že to jeho vedení neohrozilo. Od poloviny závodu trochu polevil, a tak musel o svém definitivním vítězství rozhodnout až nejrychlejším časem v posledním enduro testu.
"Ze začátku jsem dost těžko chytal ten správný rytmus, ale postupem času jsem se rozjel. Do posledního speciálu jsem dal opravdu vše a naštěstí to na vítězství stačilo," řekl Francouz v cíli. Meův největší soupeř, osminásobný mistr světa Fin Juha Salminen, už možná lituje, že před sezonou přestoupil ze třídy E2 do E1, protože na Francouze zatím nemá. V některých závodech s ním drží krok a to rozhodně platilo i o argentinské neděli. Salminen sice jel od začátku jakoby bez šťávy, ale časem se vypracoval na druhou pozici a začal Mea ohrožovat. V závěrečném testu mu ale nestačil a v cíli měl nakonec ztrátu 11,5 sekundy. Protože třetí skončil Salminenův krajan a kolega u Husqvarny Matti Seistola, podium mělo nachlup stejné obsazení jako v sobotu. Průběžně vede E1 samozřejmě dosud neporažený Meo, Salminen na něj ztrácí osmnáct a Seistola dvaadvacet bodů.
Endurový svět nyní ve všech pádech skloňuje jméno Alex Salvini (oba menší spodní snímky). Ital na HM Hondě nepatřil před sezonou k nejužšímu okruhu favoritů, ale na jihoamerickém turné si vede mazácky. Vyhrál druhý den v Chile a v Argentině bral vše, co bylo v sázce. Triumfoval v pátečním KTM testu a stejně tak ovládl i oba závodní dny. Bývalý výborný motokrosař  v neděli vyhrál hned první test a své vedení už do konce závodu nepustil. "Je to neskutečný pocit znovu vyhrát. Motorka mi jela skvěle, cítil jsem se na trati pohodlně a prakticky jsem si na ni mohl dělat, co jsem chtěl," zářil Salvini. Jeho největším soupeřem tentokrát nebyl obhájce titulu Francouz Pela Renet na Husabergu (mimochodem další bývalý motokrosař a dokonce mistr světa z roku 2009 ve třídě MX3) , ale Španěl Ivan Cervantes. Ten se v zimní přestávce vrátil z působení u Gas Gasu pod křídla KTM a lepší se závod od závodu. Renet Salviniho tempo nestíhal, ztratil dost času po pádu na technickém enduro testu a nakonec byl rád, že v cíli uhájil třetí místo před zle dotírajícím Francouzem Johńny Aubertem ma další KTM (spodní snímek). To Cervantes zvedl hozenou rukavici a držel se Itala jako klíště. Nikdy se sice nedostal do vedení, ale vyhrál hned několik testů a jeho výkon je určitě do budoucna velkým příslibem, zvlášť když za tři týdny pokračuje mistrovství světa už na evropské půdě ve španělském Puerto Lambreras. A tamní fanoušci určitě budou umět svého miláčka vyburcovat, aby si vzpomněl na své nejlepší roky, kdy býval i mistrem světa. Pořadí MS vede před návratem do Evropy Salvini s náskokem deseti bodů na Reneta a patnácti bodů právě na Cervantese.
Zatímco vloni tak suverénního Christophe Nambotina na tovármí KTM ohrožoval v sobotu nejvíc Portugalec Luis Correia (Beta), v neděli bylo všechno jinak a své druhé vítězství v kariéře si vybojoval Estonec Aigar Leok na TM. Nambotin se sice podle plánu ujal vedení po prvním testu a kraloval jezdeckému poli třídy E3 téměř po celý závod, zlom ale přišel na předpoledním speciálu. Tam Francouz hlásil nějaké nespecifikované technické problémy a dojel do cíle úseku jako úplně poslední. Tím se dostal do vedení Estonec, na druhé místo šel Švéd Joakim Ljungrren (Husaberg) a na třetí Ital Manuel Monni (KTM). Nambotin se propadl až na pátém místo a v závěrečném testu se už stačil posunout jen na čtvrtou příčku před Portugalce Correiu. Celkově si ale v klasifikaci mistrovství světa Nambotim udržel své první místo, Ljunggren ho ale stáhl na minimální tři body. Podobně to dopadlo i v juniorech, kdy favorizovaný Ital Giacomo Redondi dojel až pátý a vyhrál dosud spíš bodově paběrkující Rudy Moroni (ITA-KTM). Šlo o jeho premiérové vítězství v GP, šampionát ale i nadále vede Redondi.

GP Argentiny, den druhý

E1

1 MEO Antoine FRA KTM ENDURO FACTORY RACING 52:09.42 min.
2 SALMINEN Juha SF CH RACING HUSQVARNA + 11.43 sek
3 SEISTOLA Matti SF MONTER ENERGY HUSQVARNA CH-RACING + 32.69
4 ALBERGONI Simone ITA HONDA + 1:20.04
5 OLDRATI Thomas ITA HUSABERG FACTORY TEAM + 1:20.89  
6 REMES Eero SF TM FACTORY RACING + 1:26.95

E2

1 SALVINI Alexandre ITA HM ZANARDO HONDA 50:46.30 min. 
2 CERVANTES Ivan ESP KTM ENDURO FACTORY RACING +8.84
3 RENET Pierre Alexandre FRA HUSABERG FACTORY TEAM +1:03.26 
4 AUBERT Johnny FRA KTM ENDURO FACTORY RACING +1:21.89 
5 KNIGHT David GBR HONDA +1:47.33
6 GUERRERO Victor ESP KTM SUPPORTED TEAM +2:23.38

E3
 

1 LEOK Aigar EST TM RACING FACTORY TEAM 52:50.89 min 
2 LJUNGGREN Joakim SWE HUSABERG FACTORY TEAM + 14.44 
3 MONNI Manuel ITA KTM ENDURO SUPPORTED TEAM + 26.56 
4 NAMBOTIN Christophe FRA KTM ENDURO FACTORY RACING +1:10.50
5 CORREIA Luis POR BETA FACTORY  +1:14.67
5 KEHR Marcus GER KTM SUPPORTED TEAM +1:37.42

Junioři

1 MORONI Rudy ITA KTM SUPPORTED TEAM 53:36.95
2 PHILIPS Mathew AUS HUSQVARNA +14.86
3 McCANNEY Daniel GBR GAS GAS FACTORY PONS TEAM +27.52

Průběžný stav MS po dvou GP (čtyřech závodech)

E1

1. Meo 80 bodů, 2. Salminen 62, 3. Seistola 58, 4. Oldrati 48, 5. Remes 45, 6. Albergoni 42  

E2

1. Salvini 75, 2. Renet 65, 3. Cervantes 60, 4. Aubert 60, 5. Knight 44, 6. Guerrero 38

E3

1. Namborin 70, 2. Ljunggren 67, 3. Leok 57, 4. Correia 50, 5. Monni 44, 6. Thain 39

Junioři


1. Redondi 66, 2. Philips 63, 3. McCanney 60   
 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist