Francouzi udělili endurovému světu velkou lekci

Neskutečný úspěch enduráků Francie poznamenal Grand Prix AMV Seguros of Euskadi, která se o víkendu jela u španělského města Munitibar. Reprezentanti galského kohouta vyhráli jak v sobotu, tak v neděli jízdy ve všech třídách. Jmenovitě to byli Antoine Meo (E1), Pierre-Alexandre Renet (E2) a Christophe Nambotin (E3).

Seriál 2012 Maxxis FIM Enduro World Championship pokračoval po dvou závodech v Jižní Americe na severu Španělska Grand Prix AMV Seguros of Euskadi u baskického města Munitibar. Mistrovství světa se tam jelo už potřetí a tamní tratě jsou situované na nekonečných travnatých lukách. Jely se tři sedmdesátikilometrové okruhy. Meteorolové očekávali deště a to se také stalo, tratě byly hlavně v sobotu dopoledne pořádně podmáčené. Na start nastoupilo 112 jezdců. V kategorii E3 ukazuje Francouz Christophe Nambotin, že je po tragickém odchodu mnohonásobného mistra světa Mika Aholy jasným favoritem na uprázděný trůn. V sobotu vyhrál ve Španělsku už pátý závod po sobě a opravdu letos nemá konkurenci. Zvlášť když jeho stájový kolega u KTM Brit David Knight ještě po loňském zranění a operaci není v plné formě. Nambotin vyhrál už úvodní KTM Super Test, a pak jen navyšoval svůj náskok. Enduro Test zajel také nejrychleji, druhý měl na něj ztrátu půl minuty. Nambotin nakonec dojel do cíle s náskokem 95 sekund. 
„Byl to můj další perfektní den,”
komentoval svůj úspěch Nambotin. „Cítil jsem se dnes na trarti velmi pohodlně, velký problém nebyly ani speciální testy. Když jsem si po prvním kole vybudoval slušný áskok, koncentroval jsem se jen na to, abych ho dovezl až do cíle.“ Double pro KTM jistil právě bývalý mistr světa Knight, ale o svou pozici musel celý den tvrdě bojovat se skvěle jedoucí dvojici Husabergu Joakim Ljunggren (Švédsko) a Oriol Mena (Španělsko). Knight se na druhou pozici vypracoval až v posledním kole a na třetího Ljunggrena nakonec udělal 13 sekund. Mena měl výborný začátek, ale pak trochu vadnul a mohl být nakonec rád, že se před něj nedostal i Estonec Aigar Leok (TM), jehož úsilí bylo mařeno častými pády.
Taky Nambotinův krajan Antoine Meo (KTM) měl po sobotě na svém kontě pět vítězství z pěti závodů. V Baskicku dominoval celému startovnímu poli třídy E1. Na mokré trati začal opatrně, ale brzy se časově dostal před opět fantasticky jedoucího Marca Bourgeoise (F – Yamaha). Dá se říci, že čím víc trať osychala, tím víc měl Meo na ostatní navrch. Zajel nejrychlejší časy v posledních šesti speciálkách a o jeho vítězství nebylo pochyb. Na druhého Bourgeoise najel 52 sekund. „Ráno to bylo opravdu těžké,” uvedl Meo. „Trať byla samé bláto a měl jsem velké problémy se s tím vyrovnat. Také v zatáčkách, kde byla tráva, jsem postrádal grip. Když to trochu oschlo, byl jsem schopen dost zrychlit a našel jsem si svoje tempo.“ Bourgeois opět ukázal, že je velkým objevem letošní sezony. Zajel nejrychlejší čas na KTM Super Testu a nakonec si zcela po zásluze připsal další podium. Poslední místo na bedně zaujal Fin Eero Remes (KTM) a podařilo se mu letos už potřetí.
Ve velmi dobře obsazené a bojovné třídě E2 se nejlépe vedlo Francouzi Pierre Alexandre Renetovi. Do čela se dostal po prvním Extreme Testu a už o vedení nepřišel. „Jsem z toho strašně šťastný. Podmínky tady byly perfektní a hodně mi připomněly tratě u nás ve Francii. Jakmile mi signalizovali, že jsem se dostal do vedení, snažil jsem se udržet koncentraci a nepolevit v tempu,” uvedl Renet. Velmi spokojen s druhým místem v cíli byl další Francouz Johnny Aubert (KTM), které mu se už dlouho tak nezadařilo. Bývalý mistr světa a účastník letošního Dakaru ztratil na vítěze pouhých dvacet sekud. Ve sbírání cenných pozic pokračuje Španěl Cristobal Guerrero (KTM), v sobotu skončil třetí, deset sekund za Aubertem. Jeden z velkých favoritů Fin Juha Salminen (Husqvarna) dojel pátý.
V neděli se závody odvíjely podle stejných not jako v sobotu. Suverénní vítězství si opět vybojovali Meo, Renet a Nambotin, měnilo se pouze pořadí za nimi. V E1 po dlouhé době příjemně překvapili Italové, druhé místo obsadil už odepisovaný Thomas Oldrati na KTM a třetí Simone Albergoni z týmu HM Honda. Druhý jmenovaný si bodově tak polepšil, že šel v průběžném hodnocení E1 na druhé místo za nezastavitelného Mea. V prostřední třídě se tentokrát zadařilo Gurrerovi, který si vyjel stříbrný věnec, třetí místo šlo do Finska zásluhou mnohonásobného mistra světa Salminena. Na domácích tratích zcela vyhořel Ivan Cervantes se svým Gas Gasem. Šampionát E2 vede Renet, ale jen o čtyři body před Guerrerem. Ve třídě E3 si vyměnili pozice na bedně Ljunggren s Knightem. Tabulce s velkým náskokem vévodí Nambotin. V juniorech triumfoval po oba dny Mathias Bellino (Husaberg), jak jinak než z Francie, mezi ženami si první dvě vítězství v MS připsala Španělka Laia Sanz (Gas Gas). Příští závod se jede už za týden v portugalském Torres Vedras.

Výsledky Grand Prix AMV Seguros of Euskadi

E1 - sobota

1 MEO Antoine FRA KTM
2 BOURGEOIS Marc FRA YAMAHA
3 REMES Eero FIN KTM
4 ALBERGONI Simone ITA HM HONDA
5 THAIN Rodrig FRA HM HONDA

E1 - neděle
 
1 MEO Antoine FRA KTM
2 OLDRATI Thomas ITA KTM
3 ALBERGONI Simone ITA HM HONDA
4 PLANET Fabien FRA SHERCO
5 DEPARROIS Nicolas FRA KAWASAKI

Průběžně MS:

1 MEO Antoine FRA KTM 120
2 ALBERGONI Simone ITA HM HONDA 83
3 THAIN Rodrig FRA HM HONDA 74
4 BOURGEOIS Marc FRA YAMAHA 68
5 REMES Eero FIN KTM 63

E2 – sobota:

1 RENET Pierre Alexandre FRA HUSABERG
2 AUBERT Johnny FRA KTM
3 GUERRERO Cristobal ESP KTM
4 TARROUX Jeremy FRA KTM
5 SALMINEN Juha FIN HVA

E2 – neděle:

1 RENET Pierre Alexandre FRA HUSABERG
2 GUERRERO Cristobal ESP KTM
3 SALMINEN Juha FIN HVA
4 AUBERT Johnny FRA KTM
5 ROSE Jordan GBR (tm)

E2 - průběžně:

1 RENET Pierre Alexandre FRA HUSABERG 96
2 GUERRERO Cristobal ESP KTM 92
3 CERVANTES Ivan ESP GAS-GAS 86
4 SALMINEN Juha FIN HVA 77
5 AUBERT Johnny FRA KTM 61

E3 – sobota:

1 NAMBOTIN Christophe FRA KTM
2 KNIGHT David GBR KTM
3 LJUNGGREN Joakim SWE HUSABERG
4 MENA Oriol ESP HUSABERG
5 LEOK Aigar EST TM 

E3 - neděle:


1 NAMBOTIN Christophe FRA KTM
2 LJUNGGREN Joakim SWE HUSABERG
3 KNIGHT David GBR KTM
4 KEHR Marcus DEU KTM
5 MENA Oriol ESP HUSABERG

MS E3 průběžně:

1 NAMBOTIN Christophe FRA KTM 120
2 KNIGHT David GBR KTM 96
3 LJUNGGREN Joakim SWE HUSABERG 86
4 LEOK Aigar EST (TM) 79
5 MENA Oriol ESP HUSABERG 70

Junioři průběžně:

1 BELLINO Mathias FRA HUSABERG 114
2 MANZI Jonathan ITA KTM 90
3 MCCANNEY Daniel GBR GAS-GAS 81

Ženy průběžně:

1 SANZ Laia ESP GAS-GAS 40
2 PUY Ludivine FRA GAS-GAS 34
3 DUFRENE Blandine FRA HUSABERG 26

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist