Endurová GP Chile: První den patřil Francouzům

Endurové mistrovství světa začalo prvním dnem Velké ceny Chile na tratích v Talce. V obou nižších třídách se prosadili favorité a plný počet bodů si připsali Francouzi Christopher Nambotin (E1) a Antoine Meo (E2). V nejsilnější kategorii E3 předvedl skvělý návrat z těžkého zranění kolene další Francouz Mathias Bellino.

Úřadující mistr světa Nambotin opět jednou prokázal svou třídu, když v nejslabší kategorii E1 najel se svou tovární KTM na druhého v cíli, kterým byl další zástupce galského kohouta Marca Bourgeoise na Yamaze, 62 sekund, a to i přesto, že obdržel desetisekundovou penalizaci hned na startu, když mu nechtěl naskočit motor. 
Nambotina ale problém s motocyklem nerozhodil, trpělivě stahoval svou ztrátu a na konci prvního kola už byl na čele průběžné tabulky dosažených časů. "Byl to těžký den, ale nakonec jsem vyhrál, takže spokojenost," vysvětloval Nambotin, který jede druhým rokem třídu E1 poté, co získal titul v nejsilnější kategorii E3. "Marc Bourgeois byl dneska velmi rychlý a s tím desetisekundovým náskokem mu ještě narostly křídla. Musel jsem makat celý den, abych ho porazil. Tratě jsou tady náročné, je lehké udělat osudovou chybu, hlavně na extreme testu. Ale je to super začít sezonu vítězstvím." Bourgeois měl vloni smolnou sezonu, završenou těžkým zraněním, ale zdá se, že už je opět fit a v plné formě. Svým výkonem skvěle podpořil plnohodnotný návrat Yamahy do seriálu mistrovství světa. Když bylo jasné, že na Nambotina nemá, soustředil se na udržení své druhé pozice před dotírajícím nováčkem ve třídě Britem Danielem  McCanneym. Jezdec Husqvarny měl pomalejší start do dne, ale z pátého místa se sebevědomou jízdou vypracoval až na podium. Zabránit mu v tom chtěl hlavně zkušený Fin Eero Remes na tovární TM, ale v cíli mu na něj osm sekund chybělo. Skvělou stíhačku z desátého na páté místo předvedl Španěl Cristobal Guerrero na další Yamaze.
Třída Enduro 2 jako vždy přinesla den plný zvratů a skvělých soubojů. Od rána vedl francouzský tovární jezdec KTM Antoine Meo, ale zhruba od půlky závodu se začal prosazovat rychlými časy mistr světa 2012 a 2014, Francouz Pela Renet na Husqvarně. Meo se chvílemi propadal až na třetí místo. Vše nakonec rozhodl až poslední enduro test, na kterém Renet drsně havaroval, čehož využil Meo. Stabilizoval své časy a udržel vedení až do konce.  “Ve třídě Enduro 2 je to vždy vyrovnané a dneska to bylo ještě dvojnásobně vzrušující. V posledním kole jsem jel úplně nadoraz a nakonec mi to vyšlo. Terény tady byly hodně kluzké a každý mohl udělat rozhodující chybu. Ta ale postihla Reneta a na mě,” řekl v cíli Meo. Renet se ze své havárie otřepal a protože příliš nepoškodil svou Husqvarnu, byl schopný ještě vydřít druhé místo před skvěle finišujícími Alexem Salvinim (Itálie-Honda) a Johnny Aubertem (Francie-Beta). Mistr světa z roku 2013 Salvini dokonce zajel nejrychlejší poslední kolo, což mu zaručilo poslední místo na podiu. Za čtvrtým Aubertem skončil pátý Victor Guerrero (Španělsko-KTM).
Loňskou nadějně rozjetou sezonu Francouze Mathiase Bellina (Husqvarna)
přečasně ukončilo vážně zraněné koleno, ale bývalý juniorský mistr světa se přes zimu dal obdivuhodně dohromady a vyhrál hned úvodní závod MS třídy E3. Rychle se adaptoval na úplně nový dvoutakt z produkce Husqvarny a vedl prakicky od začátku až dokonce. "Je to fantazie začít sezonu takovým suverénním vítězstvím, hlavně potom, co mě minulý rok potkalo," komentoval první chilský den Mathias. "Cítil jsme se na trati i na motocyklu skvěle a byl jsem schopen jet naplno po celý den. Nejtěžším momentem byl pro mne extreme test, ale naštěstí jsem během něj neudělal žádnou vážnější chybu.” Po pomalejším rozjezdu si skvělou druhou půlkou dne zajistil druhé místo Fin Matti Seistola na továrním Shercu, který ve finiši porazil i úřadujícího mistra světa této třídy Australana Matta Phillipse na tovární KTM. Výborným čtvrtým místem překvapil všechny Francouz Antoine Basset na Gas Gasu, pátou pozici zaznamenal známý Estonec Aigar Leok na TM. Ženy v Chile nestartují, mezi juniory byl první den nejrychlejší britský mladíček Jamie McCanney na Husqvarně. 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist