Endurová GP Chile přinesla premiérové vítězství Seistoly

Double Antoine Mea ve třídě E2, porážka obhájce titulu Christopha Nambotina od Fina Eera Remese v E1 a debutový triumf Fina Matti Seistoly v E3. To byly nejdůležitější momenty druhého dne Velké ceny Chile, úvodního podniku endurového mistrovství světa FIM Maxxis Enduro World Championship 2015.

Město Talca a jeho okolí postihly v noci ze soboty na neděli prudké a vydatné deště, které zcela změnily charakter tamních tratí. Bahno a kluzké terény se podepsaly i na výsledcích. Pořadatelé byli nuceni zrušit velmi nebezpečný extreme test a zkrátili enduro test v prvních dvou kolech. Všech 91 jezdců čekala celodenní dřina.
Očekávání dalšího hladkého vítězství obhájce titulu Francouze Christophe Nambotina (KTM) vzala brzy za své, když se od prvních testů začal ve třídě Enduro 1 prosazoval Fin Eero Remes na tovární stroji TM. Skandinávci vyloženě sedla změna podmínek a podmáčené tratě a dominoval třídě od startu do finiše. „Tak to byla velká změna. První den byl pro mne pohromou. Vůbec se mi nedařilo, jel jsme hrozně. Do druhého dne jsem šel s jedinou myšlenkou:zlepšit se. Přivítal jsem noční déšť a když jsem viděl na prvním testu, že podmínky mi maximálně vyhovují, začal jsem tvrdě tlačit na pilu. Věřil jsem, že Nambotin udělá chybu a taky ji udělal. Dřel jsem až do konce a vítězství je pro mne velkou odměnou,“ uvedl v cíli šťastný Fin. 
Pro Nambotina začal den katastrofálně, když už na prvním testu ztratil na Remese 31 sekund. Tím se dostal pod tlak a začal vršit chyby. Stačil se sice vypracovat na druhé místo, ale na nadšeně jedoucího Fina nezískával žádné sekundy. Své velké předpoklady potvrdil druhým podiem za sebou loňský juniorský mistr světa Daniel McCanney (GB-Husqvarna), který si z Chile veze body za dvě třetí místa. Po skvělém začátku ve druhé polovině dne trochu polevil Francouz Marc Bourgeois (Yamaha) a propadl se na čtvrté místo. Měl k dobru čtyři sekundy na pátého Španěla Cristobala Guerrera (Yamaha).
Francouz Antoine Meo na tovární KTM jel skvěle v sobotu na vyschlých a prašných terénech a stejně brilantní výkon podal i v neděli na blátě. Třídu E2 opanoval už od začátku dne, kdy si vybudoval 18sekundový náskok na cross testu. Pak už jen navyšoval svůj náskok. V cíli to bylo 80 sekund na druhého Francouze Pelu Reneta (Husqvarna), který se spolehllivým výkonem propracoval na podium z pátého místa po startu. Obhájce titulu měl v sobotu těžký pád a druhý den potřeboval pár ostrých kilometrů na rozjetí. „Byl jsem překvapený, jak dobře se mi jelo, a když mi signalizovali, že po prvních testech tak suverénně vedu, vlilo mi to do žil další sebevědomí. Jindy je Renet na mokru lepší než já. Já se ale dnes cítil na motocyklu lépe a lépe. Byl to pro mne velký den,“ smál se Meo. Čtrnáct sekund za druhým Renetem skončil mistr světa z roku 2013 Ital Alex Salvini (Honda).
Když před začátkem sezony rozhlašoval finský jezdec Matti Seistola, že po loňském třetím místě v nejsilnější třídě Enduro 3 letos bere jenom světový titul, ne každý ho bral vážně. V neděli ale Skandinávec skvěle ovládl své Sherco a vyhrál, když po celý den jezdil nejvyrovnanější časy. „Je to pro mne velký den. Cítil jsem se skvěle už v sobotu, ale dnes to bylo ještě lepší. Trochu jsem zariskoval, jel pořád naplno a odměnou mi je krásné vítězství. Motorka jela naprosto skvěle. Trochu nervozity jsem pocítil až před koncem závodu, bál jsem se, abych neudělal nějakou zbytečnou chybičku, která by mne stála prvenství, ale zvládl jsem to,“ říkal v cíli Fin, který největší část své kariéry strávil ve třídě E1, ale až nyní vyhrál svou první GP. 
Mokro svědčilo i Estonci Aigaru Leokovi na TM, který byl v sobotu až pátý, ale v neděli se vyšplhal dokonce na druhé místo. První podium v kariéře a třetí místo získal nováček třídy E3 Španěl Jonathan Barragan na Gas Gasu, zatímco vítěz ze soboty Francouz Mathias Bellino měl velmi pomalý start a byl rád, že to zvládl alespoň na výsledné čtvrté místo. Ještě větší katastrofa postihla obhájce titulu Australana Matta Phillipse (KTM), který dojel až osmý.
Mezi juniory byl překvapivě nejrychlejší Ital Alessandro Battig na Hondě, který za sebou udržel favorizovanou dvojici Giacomo Redondi (I-Beta) a Jamie McCanney (GB-Husqvarna). Další závod endurového MS se jede ve španělském Jerezu o víkendu 9/10. května.

Výsledky z Chile

E1


Sobota
1 NAMBOTIN Christophe FRA KTM
2 BOURGEOIS Marc FRA YAMAHA
3 MCCANNEY Daniel GBR HVA
4 REMES Eero FIN TM
5 GUERRERO Cristobal ESP YAMAHA
Neděle
1 REMES Eero FIN TM
2 NAMBOTIN Christophe FRA KTM
3 MCCANNEY Daniel GBR HVA
4 BOURGEOIS Marc FRA YAMAHA
5 GUERRERO Cristobal ESP YAMAHA
Celkově
1 NAMBOTIN Christophe FRA KTM 37
2 REMES Eero FIN (tm) 33
3 BOURGEOIS Marc FRA YAMAHA 30
4 MCCANNEY Daniel GBR HVA 30
5 GUERRERO Cristobal ESP YAMAHA 22

E2

Sobota
1 MEO Antoine FRA KTM
2 RENET Pierre Alexandre FRA HVA
3 SALVINI Alex ITA HONDA
4 AUBERT Johnny FRA BETA
5 GUERRERO Victor ESP KTM
Neděle
1 MEO Antoine FRA KTM
2 RENET Pierre Alexandre FRA HVA
3 SALVINI Alex ITA HONDA
4 AUBERT Johnny FRA BETA
5 BETRIU Jaume ESP HVA
Celkově
1 MEO Antoine FRA KTM 40
2 RENET Pierre Alexandre FRA HVA 34
3 SALVINI Alex ITA HONDA 30
4 AUBERT Johnny FRA BETA 26
5 GUERRERO Victor ESP KTM 20

E3

Sobota
1 BELLINO Mathias FRA HVA
2 SEISTOLA Matti FIN SHERCO
3 PHILLIPS Matthew AUS KTM
4 BASSET Antoine FRA GAS-GAS
5 LEOK Aigar EST TM
Neděle
1 SEISTOLA Matti FIN SHERCO
2 LEOK Aigar EST TM
3 BARRAGAN Jonathan ESP GAS-GAS
4 BELLINO Mathias FRA HVA
5 TARROUX Jeremy FRA SHERCO
Celkově
1 SEISTOLA Matti FIN SHERCO 37
2 BELLINO Mathias FRA HVA 33
3 LEOK Aigar EST (tm) 28
4 PHILLIPS Matthew AUS KTM 23
5 TARROUX Jeremy FRA SHERCO 20

Junioři


Sobota
1 MCCANNEY Jamie GBR HVA
2 REDONDI Giacomo ITA BETA
3 VENTURA Diogo PRT GAS-GAS
4 BATTIG Alessandro ITA HONDA
5 HERRERA Benjamin CHL TM
Neděle
1 BATTIG Alessandro ITA HONDA
2 REDONDI Giacomo ITA BETA
3 MCCANNEY Jamie GBR HVA
4 OLIVEIRA Luis PRT YAMAHA
5 HERRERA Benjamin CHL TM
Celkově
1 MCCANNEY Jamie GBR HVA 35
2 REDONDI Giacomo ITA BETA 34
3 BATTIG Alessandro ITA HONDA 33
4 VENTURA Diogo PRT GAS-GAS 25
5 OLIVEIRA Luis PRT YAMAHA 23

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist