Enduro před startem mistrovství světa

Už tento víkend začíná ve španělské Solsoně Velkou ceny Katalánska mistrovství světa enduro. Před startem seriálu Maxxis FIM Enduro World Championship došlo mezi jednotlivými třídami k řadě přesunů, které si přiblížíme v následujícím článku. Jak už je v posledních letech zvykem, Čecha ve startovkách nenajdeme.

Kámen na kameni nezůstal v nejslabší třídě E1, ze které odešli tři loňští nejlepší jezdci. Titul nebude obhajovat Francouz a tovární jezdec KTM Antoine Meo, který přechází výš, do kategorie Enduro 2. Mnohonásobný mistr světa Fin Juha Salminen pověsil řídítka na hřebík, dostal manažerskou funkci u Husqvarny, a jeho krajan Matti Seistola se rozhodl zkusit štěstí v Enduro 3. Naopak do kategorie, která je doménou čtyřdobých motocyklů s obsahem motoru do 250 ccm, míří další nesmírně silný Francouz, dvojnásobný mistr světa E3 Christophe Nambotin. Ten zůstává u továrny KTM, pojede model 250 EXC-F.


Jeho největším soupeřem by měl být zkušený Fin Eero Remes (horní snímek), který si už vloni dobře zvykl na svou TM a letos by mohl postavou malý Skandinávec bojovat o příčky nejvyšší. Dalším jezdcem s vysokými ambicemi je Španěl Cristobal Guerrero (KTM, malý snímek vpravo), který by už rád za sebou nechal velkou smůlu a šňůru zranění, které ho poslední rok a půl provázely. Do třídy E1 se také mezi jinými přihlásili Francouz Nicolas Deparrois (Honda), Ital Thomas Oldrati (Husqvarna) nebo Francouz Jérémy Tarroux (malý snímek vlevo) na stroji značky Sherco, kterému bude v týmu krýt záda krajan Anthony Boissiere, nováček roku 2013.

Dosavadní mistři světa třídy E1 od roku 2004:

2013 : MEO (KTM – Francie)
2012 : MEO (KTM – Francie)
2011: SALMINEN (HVA - Finsko)
2010: MEO (HVA - Francie)
2009: AHOLA (Honda - Finsko)
2008: AHOLA (Honda - Finsko)
2007: SALMINEN (KTM - Finsko)
2006: CERVANTES (KTM - Španělsko)
2005: CERVANTES (KTM - Španělsko)
2004: MERRIMAN (Yamaha – Australia)


Příchodem Mea (KTM 350 EXC-F) se zdramatizuje už tak nabitá a vyrovnaná třída E2, která je vypsaná pro motocykly 250cc 2T a 450cc 4T. I když tuto populární kategorii opouštějí Španěl Ivan Cervantes (KTM), který to zkusí ve E3, a hlavně bývalý šampion Brit David Knight, bude se na co dívat. Titul bude obhajovat Ital Alex Salvini (Honda), pojede také mistr světa 2012 Francouz Pierre-Alexandre Renet (Husqvarna) a vždy nebezpečný Francouz Johnny Aubert (menší snímek vlevo), který po pěti letech u KTM přešel na Betu. Do pořadí budou chtít rovněž zasáhnout Španěl Oriol Mena (Beta), Španěl Lorenzo Santolino (Sherco) a jeho krajan Victor Guerrero ( KTM, menší snímek vpravo). Nic moc zatím není známo o formě nejlepšího Belgičana Jeana-Françoise Gobleta, který po složitém roku u Gas Gasu zamířil do jednoho ze satelitních týmů Husqvarny. Pole jezdců doplní ještě Francouz Romain Dumontier (Yamaha) nebo zatím málo známý Ital Mirko Gritti na KTM.


Dosavadní mistři světa třídy E2 od roku 2004:

2013 : SALVINI (Honda – Itálie)
2012 : RENET (Husaberg – Francie)
2011: MEO (HVA - Francie)
2010: AHOLA (Honda - Finsko)
2009: AUBERT (KTM - Francie)
2008: AUBERT (Yamaha - Francie)
2007: AHOLA (Honda - Finsko)
2006: ARO (KTM – Finsko)
2005: ARO (KTM – Finsko)
2004: SALMINEN (KTM – Finsko)


Nejhůře obsazenou třídou v posledních letech bývala kdysi tolik prestižní E3 (přes 250cc dvoutakty a 450cc čtyřtakty). A to by měla být při absenci téměř neporazitelného Nambotina šance pro Španěla Ivana Cervantese (horní snímek), který si myslí na svůj pátý titul mistra světa. Má za sebou kompletní servis KTM a dostatek zkušeností, aby se o to alespoň nepokusil. V cestě mu budou stát nevyzpytatelný Estonec Aigar Leok na TM, věčně druhý nebo třetí Švéd Joakim Ljunggren (Husqvarna), který naposledy získaval tituly v juniorech. Odborníci také tipují velký posun u Francouze Mathiase Bellina (malý snímek vlevo), který hned po přechodu od juniorů loni zaznamenal umístění na pódiu Grand Prix. Pojede novou Husku 501 TE. A co vloni čtvrtý Portugalec Luis Correia (Beta)? Ten o sobě v přípravě na sezonu nikdy nedává moc vědět, a i letos je jeho forma tajemstvím. Zvědavi také budeme na výkony loňského mistra světa v juniorech Matthewa Phillipse. Talentovaný Australan pojede na KTM. Jak jsme se již zmínili, do třídy přichází i bývalá hvězda E1 Fin Matti Seistola (malý snímek vpravo). Uvidíme, co s ním udělá přechod na Sherco. Jeho kolegou v týmu bude známý Francouz Fabien Planet.


Dosavadní mistři světa třídy E3 od roku 2004:

2013: NAMBOTIN (KTM – Francie)
2012: NAMBOTIN (KTM – Francie)
2011: AHOLA (Honda - Finsko)
2010: KNIGHT (KTM - Velká Británie)
2009: CERVANTES (KTM – Španělsko)
2008: ARO (KTM – Finsko)
2007: CERVANTES (KTM - Španělsko)
2006: KNIGHT (KTM - Velká Británie)
2005: KNIGHT (KTM - Velká Británie)
2004: ARO (KTM – Finsko)

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist