David Knight zpět na vítězné stezce

Někým už odepisovaný endurový mistr světa David Knight se vrátil! Brit se dlouho nemohl plně zotavit ze série zranění a operací a naplno zabral až na Velké ceně Itálie, pátém závodě MS. Knight vyhrál první den soutěže a ikdyž v neděli už opět kraloval Christophe Nambotin, Davidův výkon je velkým příslibem do budoucna.

Osmidílný seriál Maxxis FIM Enduro World Championship pokračoval po šestitýdenní přestávce, která následovala po Velké ceně Portugalska. Převážně kamenitá trať Grand Prix Scorpion Exo of Italy v Castiglion Fiorentino měřila 54 kilometrů, podle slov inspektora závodu Gia Saly nebyla zase až tak příliš obtížná, ale kladla velké požadavky na fyzickou přípravenost jezdců, zvlášť protože meteorologové předpovídali velká horka. A to se také potvrdilo, po oba závodní dny panovaly v Itálii teploty okolo 35 stupňů. Očekávalo se, že jedno kolo, včetně Cross Testu, Xtreme Testu a Enduro Testu, bude špičce početného startovního pole trvat okolo jedné a půl hodiny.
Událostí číslo jedna bylo během soboty rozhodně vítězství David Knighta v prestižní třídě E3. Nutno dodat, že jeho velký návrat zaujal nejen přítomné novináře, ale i jezdce, kteří houfně chodili Britovi a továrnímu jezdci KTM gratulovat. David Knight v cíli tvrdil, že jeho cesta k vítězství vedla přes bezchybný výkon v Extreme Testu, kde se mu podařilo najít rychlou a pohodovou stopu. Lehký náskok si ale udržoval po většinu dne a nakonec na druhého v cíli, vedoucího muže šampionátu třídy E3 Christophe Nambotina, udělal 18 sekund. Ukončil tak jeho neuvěřitelnou šňůru osmi vítězství po sobě. „Absolutně jsem nečekal, že tady vyhraju. Až těsně před cílem jsem pochopil, že už to asi dám. Snažil jsem se jet vyrovnaně po celý den a relativně jsem zvládal vyhýbat se chybám. Jsem neskutečně šťastný, že se mi podařil návrat na nejvyšší schůdek podia,” smál se v cíli očividně potěšený mistr světa z roku 2010 Knight. Jeho stájový kolega Nambotin tentokrát nestíhal Knightovo tempo a musel se uspokojit s druhým místem. „Měl jsem na trati i pár menších pádů,“ uvedl Francouz. Třetí skončil Švéd Joakim Ljunggren (Husaberg), který jel více méně osamocený závod, před svým týmovým kolegou Oriolem Menou ze Španělska. 
V neděli už se Nambotin vyvaroval chyb a Knightovi porážku oplatil. Před slavného Brita se v pořadí dostal i Ljunggren. Mezi všemi třemi jezdci panoval po celý horký den ostrý souboj, Nambotin ale kraloval v sedmi z dvanácti speciálních testů a to rozhodlo. Druhý den vyhrál o 12 sekund před Ljunggrenem, který tak zaznamenal nejlepší výsledek v sezoně. „Ze soboty jsem se hodně poučil. Věděl jsem, že se musím kontrolovat a nedělat chyby. Byl to krásný souboj, který se divákům musel líbit,“ řekl Nambotin. Knight litovat, že o lepší umístění ho připravil drsný pád v Extreme Testu. Nambotin si druhým a prvním místem v Itálii upevil svou vedoucí pozici v pořadí MS a o zisku jeho prvního titulu už málokdo pochybuje. Mezi druhým Knightem a třetím Ljunggrenem je v tabulce MS jediný bod. 
Ve třídě E2 se v sobotu také konal jeden velký návrat. Svůj první závod po přestupu z E1 vyhrál mistr světa z minulého roku Fin Juha Salminen (Husqvarna). Den začal technickými problémy Francouze Johnnyho Auberta (KTM) a pády se zraněními Brita Jordana Rose (TM) a Španěla Maria Romana (KTM). Salminenovi vyschlá, prašná a skalnatá trať výborně svědčila. „Je to pravda, cítil jsem se v sedle velmi pohodlně a neměl jsem žádné problémy. Cítil jsem, že jedu dostatečně rychle a měl jsem ze svého výkonu velké potěšení,” řekl Fin. Jeho menší krize přišla na Enduro Testu, kde se na něj těsně dotáhl Cristobal Guerrero (KTM), ale Salminen jeho atak odvrátil vítězstvími v následujících dvou testech. Španěl Guerero tedy skončil v sobotu druhý se ztrátou 18 sekund a získal letošní šesté podium. O třetí místo se poprali vedoucí muž šamionátu Pierre-Alexandre Renet (FRA - Husaberg) a Španěl Ivan Cervantes na Gas Gasu. Rychlejší byl nakonec Francouz.  Salminen chtěl své vítězství zopakovat i v neděli, ale havaroval ve třetím kole a musel se sklonit před fantasticky jedoucím Guerrerem, který se svým triumfem vyšplhal do čela mistrovství světa třídy E2. Za druhým Salminenem dojel třetí Cervantes s postavil se tak na podium poprvé od závodu v Argentině. Šok zažil Renet, kterému se ve druhém kole dostal pod řetěz kámen a následnou opravou ztratil čtyři minuty. Dojel s odstupem třináctý a vedení v šampionátu tak musel předat Guerrerovi.
Nic nového nepřinesla sobota ve třídě E1, kde pokračoval ve vítězném tažení Francouz a tovární jezdec KTM Antoine Meo. Tentokrát sice vítězství vydřel až v posledním kole, ale osmý triumf v sezoně, to už se opravdu počítá. „Od začátku dne jsem měl pořádné nervy, nějak jsem se nemohl rozjet. Pak jsem v druhém kole těžce havaroval a obnovil si zranění kolena. Bylo to dnes ode mne spíš vítězství vůle než nějaký supervýkon. Jel jsem tady ale i za svou rodinu, která kousek od Castiglion Fiorentino bydlí. Cítil jsem se proto na trati jako doma,“ vysvětloval Meo. Druhým místem potěšil silnou finskou výpravu Matti Seistola (Husqvarna) a také třetí místo šlo do této skandinávské země a to zásluhou Eera Remese (KTM). Mezi oběma Finy byl v cíli rozdíl pouhých tří sekund. Ještě většího úspěchu dosáhli Finové v neděli, když se o vítězství celý den přetahovali Remes a Seistola. O triumfu Remese o 34 sekudn se rozhodlo až v posledním kole, kdy Seistolu totálně zmohlo prudké italské slunce, jak sám přiznal. „Snažil jsem se soustředit jen na svou vlastní jízdu a na soupeře jsem nekoukal. Věřím, že tento perfektní výsledek mi zvedne sebevědomí před závody ve insku a ve Švédsku,které nás nyní čekají,“ uvedl Remes po svém prvním vítězsví v sezoně. Velký favorit Meo musel odstavit svou KTM už během prvního Enduro Testu, spekuluje se o poruše motoru.
 

Výsledky z Itálie

E1, sobota:
1 MEO Antoine FRA KTM
2 SEISTOLA Matti FIN HVA
3 REMES Eero FIN KTM
4 OLDRATI Thomas ITA KTM
5 ALBERGONI Simone ITA HM HONDA
E1, neděle:
1 REMES Eero FIN KTM
2 SEISTOLA Matti FIN HVA
3 OLDRATI Thomas ITA KTM
4 THAIN Rodrig FRA HM HONDA
5 PLANET Fabien FRA SHERCO
E1, celkově:
1 MEO Antoine FRA KTM 160
2 THAIN Rodrig FRA HM HONDA 130
3 REMES Eero FIN KTM 128
4 SEISTOLA Matti FIN HVA 117
5 OLDRATI Thomas ITA KTM 108
E2, sobota:
1 SALMINEN Juha FIN HVA
2 GUERRERO Cristobal ESP KTM
3 RENET Pierre Alexandre FRA HUSABERG
4 CERVANTES Ivan ESP GAS-GAS
5 BASSET Antoine FRA YAMAHA
E2, neděle:
1 GUERRERO Cristobal ESP KTM
2 SALMINEN Juha FIN HVA
3 CERVANTES Ivan ESP GAS-GAS
4 BASSET Antoine FRA YAMAHA
5 BALLETTI Oscar ITA BETA
E2, celkově:
1 GUERRERO Cristobal ESP KTM 155
2 RENET Pierre Alexandre FRA HUSABERG 151
3 SALMINEN Juha FIN HVA 137
4 CERVANTES Ivan ESP GAS-GAS 120
5 AUBERT Johnny FRA KTM 98
E3, sobota:
1 KNIGHT David GBR KTM
2 NAMBOTIN Christophe FRA KTM
3 LJUNGGREN Joakim SWE HUSABERG
4 MENA Oriol ESP HUSABERG
5 LEOK Aigar EST (tm)
E3, neděle:
1 NAMBOTIN Christophe FRA KTM
2 LJUNGGREN Joakim SWE HUSABERG
3 KNIGHT David GBR KTM
4 LEOK Aigar EST TM
5 MENA Oriol ESP HUSABERG
E3, celkově:
1 NAMBOTIN Christophe FRA KTM 197
2 KNIGHT David GBR KTM 143
3 LJUNGGREN Joakim SWE HUSABERG 142
4 LEOK Aigar EST TM 133
5 MENA Oriol ESP HUSABERG 124
Junioři, celkově:
1 BELLINO Mathias FRA HUSABERG 189
2 MANZI Jonathan ITA KTM 148
3 MCCANNEY Daniel GBR GAS-GAS 132
4 BENAVIDES Kévin M. ARG KTM 130
5 GUERRERO Victor ESP KTM 98



Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist