Další titul pro KTM získal ve Finsku Antoine Meo

Den poté, co KTM zásluhou Christophe Nambotina oslavila světový titul ve třídě E3, bouchalo šampaňské v oranžovém stanu rakouské fabriky na Grand Prix Finska znovu. V neděli obsadil další Francouz Antoine Meo v hodnocení třídy E1 druhé místo a už i on si zajistil titul mistra světa ještě před závěrečným závodem ve Francii.

Předposlední podnik letošního seriálu Maxxis Enduro FIM Championship hostilo finské město Heinola, nějakých 140 kilomerů severně od hlavního města Helsinek. V Heinole se jely závody endurového mistrovství světa naposledy před sedmi lety. Poslední Velká cena Finska byla uspořádaná v roce 2009 v Riihimäki a vloni tato skandinávská velmoc hostila Šestidenní (ISDE). Pořadatelé vytyčili 55 kilometrový okruh, který jezdci každý den musí absolvovat čtyřikrát. V neděli Finsko skrápěl déšť, což učinilo tratě mnohem těžšími, mnoho jezdců doplatilo na pády zraněním. Meo byl velkým favoritem závodu třídy E1 a v neděli vyjel na trať s vědomím, že v případě dobrého výsledku (umístění v první pětce) nebude muset čekat na potvrzení titulu až na domácí trať v Brignoles, kde letošní světový šampionát eduráků 20 - 21. října vyvrcholí. Možná i to mu trochu svázalo ruce a nejel na své KTM 250 EXC-F takovou pilu, na jakou jsou u něj fanoušci zvyklí.
„Šel jsem do toho s tím, že nepřipustím žádné riziko,“ přiznal Meo, který nedávno oslavil osmadvacáté narozeniny, před startem. Francouz, loňský mistr světa ve vyšší tídě E2 a předloňský šampion E1, jel ale i tak dost ostře, že mu to v cíli vystačilo na druhé místo. Od druhého do předposledního testu dokonce vedl, než první místo „předal“ Italu Simone Albergonimu (HM-Honda). Ten vyhrál v této sezoně svůj úplně první závod. Antoine Meovi skvěle kryl záda jeho kolega u tovární KTM, Fin Eero Remes, ale domácí jezdec na posledním Enduro Testu havaroval a do cíle dojel až jako osmý. Italům se vůbec ve Finsku dařilo, o čemž svědčí i fakt, že poslední místo na bedně obsadil Thomas Oldrati (KTM).
Oba předčasně korunovaní mistři světa Namotin a Meo uvedli, že teď už se moc těžší, jak budou moci v říjnu jet doma v klidu a budou si užívat vřelého uvítání od svých francouzských fanoušků. Jejich letošní výkony velmi ocenil i Pit Beirer, šéf motorsportu u KTM. "Výkony Antoina a Christopha po celou sezonu byly zkrátka úžasné. Oba jsou to skvělí velvyslanci endura a Francie a oba hrají důležitou roli jako velké vzory pro naše mladé jezdce, jako je například Giacomo Redondi, námi podporovaný vítěz letošního Youth Cupu. Mé díky patří ale samozřejmě celému týmu, našemu týmovému manažerovi Fabio Fariolimu a taky těm lidem doma v Mattighofenu, kteří pracují velmi tvrdě, abychom tyto dva nové tituly mohli získat,” uvedl Beirer.
Nambotin se musel v neděli obejít v závodě E3 bez svého parťáka a bývalého mistra světa Davida Knighta, který zůstal přes noc v nemocnici poté, co si v sobotu po nehodě zarazil řídítka do žaludku. Týmový boss KTM Fabio Farioli pak uvedl, že v neděli už byl slavný Brit propuštěn z ošetřování a lékaři potvrdili, že nemá žádné vnitřní zranění. Knight se tak může postavit na start ve Francii. Nambotin mohl jet v neděli v klidu s vědomím, že si splnil svůj dětský sen a už má titul v kapse. Na druhém Enduro Testu ale havaroval, což způsobilo, že dojel druhý. To otevřelo cestu k premiérovému vítězství Estonce Aigara Leoka na továrním motocyklu TM. Třetí místo jistil jako už mnohokrát v této sezoně Švéd Joakim Ljunggen na továrním husabergu.  
Ve třídě E2 ještě zdaleka o titulu mistra světa rozhodnuto není. V Heinole v neděli pokračoval souboj ze soboty mezi Španělem Cristobalem Guerrerem (KTM) a Francouzem Pierrem-Alexandrem Renetem, na které opět překvapivě nestačil domácí matador Juha Salmonen (Husqvarna). První den vyhrál Renet před Guerrerem o čtyři sekundy, v neděli to byl zase souboj až do cílové pásky a opět skončil stejně. Před posledním testem byl mezi oběma kohouty rozdíl jeden a půl sekundy, pořadí ale nakonec bylo v cíli přesně shodné jako v sobotu, tedy Renet - Guerrero – Salminen. Na nedělní start nenastoupil jeden z favoritů, bývalý mistr světa Francouz Johnny Aubert, který si po pádu ve v sobotním druhém testu obnovil zranění ramene. Renet vede před závěrečným dvojzávodem ve Francii pořadí MS o 11 bodů před Guerrerem. Ten má tedy ještě pořád velkou šanci získat svůj třetí titul mezi seniory. 

Výsledky z Finska

E1, neděle:

1, Simone Albergoni, Itálie, HM-Honda
2, Antoine Meo, Francie, KTM
3, Thomas Oldrati, Itálie, KTM
4, Fabien Planet, Francie, Sherco
5, Roni Nikander, Finsko KTM

E1, průběžně před posledním podnikem ve Francii:

1, Meo, 237 bodů
2, Thain, 174
3, Oldrati, 166
4, Remes, 162
4, Seistola, 162

E2, neděle:

1, Pierre-Alexandre Renet, Francie, Husaberg
2, Cristobal Guerrero, Španělsko, KTM
3, Juha Salminen, Finsko, Husqvarna
4, Luis Correia, Portugalsko, Yamaha
5, Antoine Basset, Francie, Yamaha

E2 průběžně před posledním podnikem ve Francii

1, Renet, 228
2, Guerrero, 217
3, Salminen, 204
4, Cervantes, 152
5, Aubert, 122

E3, neděle 
 
1, Aigar Leok, Estonsko, TM
2, Christophe Nambotin, Francie, KTM
3, Joakim Ljunggren, Švédsko, Husaberg
4, Marko Tarkkala, Finsko, Beta
5, Oriol Mena, Španělsko, Husaberg

E3, průběžně před posledním podnikem ve Francii

1, Nambotin, 274
2, Ljunggren, 204
3, Leok, 202
4, Mena, 167
5, Knight, 162

Junioři, neděle

1, Daniel McCanney, GBR, Gas-Gas
2, Jonathan Manzi, Itálie, KTM
3, Alexander Rockwell, GBR, Husaberg
4, Robert Kvarnstrom, Švédsko, Beta
5, Kevin Benavides, Argentina, KTM

Junioři, průběžně před posledním podnikem ve Francii

1, Bellino, 259
2, Manzi, 208
3, McCanney, 199
4, Benavides, 157
5, Moroni, 134

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist