Co nového u Husqvarny?

Husqvarna ulovila před sezonou 2012 velkou rybu. Ve snaze nahradit odcházejí hvězdy, Francouze Antoine Mea a Sebastiena Guillauma, angažovala do třídy E2 Američana Rickyho Dietricha. Podle vyjádření týmu jde vůbec o prvního amerického jezdce v novodobé historii, který pojede kompletní seriál endurového MS.

O tom, že jsou Američané famózními jezdci, nelze pochybovat. Dosud se ale spíš zaměřovali na zámořské podniky a týmovou Šestidenní. Když už jeli celý seriál světového šampionátu, tak pouze v juniorech. Například letos se ale objevil na pár závodů v sedle tovární KTM Američan Kurt Casseli a hned způsobil v třídě E3 velkou senzaci, když skvělou jízdou na hranici rizika dokázal bojovat o podia v konkurenci takových hvězd, jako jsou Fina Mika Ahola nebo Francouz Christophe Nambotin. Památné zůstane především jeho druhé místo z řecké GP. Caselli (na malém snímku vpravo) nakonec skončil v celkovém pořadí MS 2011 dvanáctý a to pouze zaskakoval za zraněného mistra světa Brita Davida Knighta. Známý je také třeba případ dalšího Američana Nathana Kanneyho, který si v roce 2009 odvezl cenných třicet bodů z Velké Ceny Mexika. Víc se však na tratích Grand Prix neukázal.
Slavný manažer Fabrizio Azzalin (na horním snímku oslavuje se svým týmem letošní tituly) z italského Varese má se svým CH Racing Teamem, který pravidelně Husqvarnu reprezentuje v mistrovství světa, za sebou skvělou sezonu. Získal dva tituly – v E1 zásluhou Fina Juhy Salminena, pro kterého to byla už rekordní osmá trofej, a díky Francouzi Antoine Meovi v E2. Toho ale po sezoně přetáhla do svého továrního týmu KTM, a tak musel Azzalin urychleně jednat. Prvním krokem bylo, že odvolal týmový útok na titul v E3 a stáhl z této prestižní kubatury všechny své kapacity. Pak se domluvil právě se Salminenem a poslal ho o třídu výš – tedy z E1 do E2. K němu angažoval letos celkově sedmého z třídy E3 Alexe Salviniho, nejlépe umístěného Itala v letošním seriálu MS. Oba pojedou na čtyřtaktním motocyklu o objemu 310 ccm. V nejnižší třídě zůstane a bude se pokoušet obhájit pro továrnu letošní Salminenův titul další rychlý Fin Matti Seistola, spolu s bývalým juniorským mistrem světa Španělem Lorenzem Santolinem. Oba pojedou na čtyřtaktní dvěstěpadesátce Husqvarna. A jako poslední krok Azzalina čekalo získání dalšího jezdce do prostřední kubatury. A Azzalin začal hledat vhodného adepta v zámoří...
Sympatickému blonďákovi Rickymu Dietrichovi je 24 let, pochází z Kalifornie, ale nyní bydlí ve státě Washington. Je svobodný a v Americe je známý pod přezdívkou Wally. V Evropě se poprvé představil během Šestidenní ISDE 2008 v řeckém Serres, jel dvěstěpadesátku Kawasaki a skončil jako druhý v absolutním pořadí jednotlivců (Američané tehdy byli ve Světové trofeji třetí). Svou dřívější kariéru vůbec spojil s týmem Kawasaki Monster. Odborníci vyzdvihují, že už v 18 letech vyhrál v roce 2006 slavný americký seriál WORCS. O dva roky později se stal americkým endurocrossovým šampionem, když dokázal vyhrál například těžký závod v Las Vegas. Ještě v roce 2009 se stal americkým vicemistrem WORCS, ale pak se rozhodl přejít k motokrosu. První sezonu v sedle crossového motocyklu mohl téměř odepsat, když si těžce zranil nohu. V roce 2011 přešel do týmu VALLI Motosports Yamaha. Měl skvělý začátek sezony, v AMA Motocross Championships byl po půlce sezony pátý a svém kontě měl mimo jiné i čtvrté místo z těžkého závodu ve Freestone. Pak se mu ale přestalo dařit a sezonu dokončil jsko celkově čtrnáctý. 
Fabrizio Azzalin se přiznal, že Rickyho Dietricha poprvé viděl v akci v roce 2008 a na první pohled v něm rozpoznal velký talent. Teď doufá, že z angažování Američana, který jezdívá s nezvyklým číslem 539, bude největší hit sezony 2012. „Věřím, že s ním dosáhneme stejných úspěchů jako předtím s Australanem Stefanem Merrimanem a letos s Antoinem Meem. Naše spolupráce bude velká výzva a musím říct, že se na ni velmi těším. Ricky už byl v našem sídle ve Varese, podepsal smlouvu, seznámil se s členy svého budoucího týmu a také se svým motocyklem.“ 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist