MEC Holandsko

Po tom co již známe mistry světa v enduru, přijeli jezdci svádějící boj o titul mistra starého kontinentu do holandského Hengela.

Kapitoly článku

Den první

Hengelo je v této zemi známé nejen svým vztahem k offroadovému sportu, ale i k tomu silničnímu. A právě okruh a depo silničního areálu se stalo útočištěm bahňáků.
Díky obrovskému zájmu jezdců, jel se zde i holandský šampionát , který má deset závodů, museli pořadatelé natáhnout okruh o délce téměř devadesáti kilometrů. Celkem ze startovní rampy sjelo přes 450 jezdců, z toho 132 těch, kteří chtěli bojovat o body evropské. Bylo zde možno vidět například francouzského juniora Marka Buorgeoise, Simona Wakelyho, Rodricka Thaina – ten najížděl populární LULU. Dále z domácích jezdců Erwin Plekkenpol či Mark Wassink. Na trati, která vedla převážně po rovinatých, jak jinak v Holandsku, polích byly celkem čtyři testy. Tři krosy a jedno enduro, které s v prvním kole neměřilo. Druhý cross test byl navíc ozvláštněn velmi slizkými kmeny stromů, které dělaly problémy snad všem jezdcům. Nechyběla zde překážka v podobě navežených kontejnerů s kameny a populární šnek, kde se zamotala hlava nejednomu jezdci … Další cross test byl na motokrosové trati, na velmi hutném písku s mnoha skoky. Enduro test v úzké cesty v lese s jedním pískovým úsekem.
V juniorské kategorii zajel nejlépe Francouz Lebrun, který dojel dokonce i druhý v celkovém pořadí. Následoval krajan Bozzo a po zranění vrátivší se Brit Evans. Od východních sousedů ze Slovenska jel skvělé mladičký Tomáš Hostinský. Bourgeois zajížděl skvělé časy, ale nakonec pro poruchu motocyklu nedojel.
Junioři na silnějších strojích a úspěch děčínského klubu Robert Kapajčík se stal vítězem této třídy a za svá záda schoval jak mladičký talent ze severu Sjoopa tak Francouze Metgeho. Z našich nejlépe jedenáctý Petr Hušek za ENC team (v celkovém pořadí 63,místo) a dvanáctý Chábera.
David Čadek se dočkal a porazil svého věčného rivala o body na evropském kontinentu Francouze Curvalla. David v dresu Městském policie Praha dojel jako třetí absolutní.
E2 Vogels. Domácí jezdec opanoval celé startovní pole a nenašel tak pro první den přemožitele. Druhý Belgičan Klutz, tomuto krosákovi není písek a zdejší podklad cizí a letěl jako střela. Tentokrát až třetí Ital a leader seriálu Facchin z Daihatsu teamu. Martin Kuklík šesté místo, Kašpárek dvacátý. V této třídě zajel čtvrtý čas jinak ve světě jedoucí junior Wakely.
Nejsilnější kubatura. Celkem žádné překvapení Erwin Plekkenpol jede svět, trénuje v Itálii a je to domácí jezdec – jasné vítězství. Druhý Slovák Svitko a třetí opět domácí Wassink. Čtvrtý zatím leader seriálu Zanni, který měl obrovské problémy na cross testu. Slizké klády Italovi prostě nesedly a v dalších kolech je objížděl přes obrovský pytel. Víťa Kuklík nakonec pátý. Po tom co utrhl zadní brzdu, musel prokázat i své dovednosti mechanika. Milan Kubík v konkurenci perfektní desáté místo a až třináctý dovláčel do cíle své Sherco Luboš Klimeš.
Veteránská kategorie opět patřila našemu jezdci. Zdeněk Cyprián vyhrál a udělal velmi důležitý krok k získání nejcennějšího ocenění. Následován Litevcem Robeznieksem a Estoncem Nikopensiusem.
Ženskou kategorii bez problémů ovládla multišampiónka Ludvine Puy, v celkovém pořadí jí patří šedesáté šesté místo. V podstatě jako komparzisté si v této kategorii musí připadat ostatní pilotky Geneste druhá a naše západní sousedka Patrick třetí.
Zítra se jedou opět jedou tři kola pro evropský seriál a dvě kola pro holandský mistrák.
Nezvyklost prvního závodního dne pro našince v pátek, je vcelku z jednoduchého důvodu. Holandský mistrák se jezdí pátek, sobota a v neděli závodí na té samé trati hobby jezdci, tím se pořadatel do značné míry vyhne riziku, hobby jezdců, kteří by si chtěli projet trať jen tak. Prostě si mohou zazávodit.

Den druhý

Sobotní druhý závodní den rozhodl o mistrech Evropy, v letošním roce k nám nebyla štěstěna nakloněna tak jako například loni, přesto vezeme do Čech jeden titul, jedno druhé místo a jedno třetí místo v individuálních titulech a třetí místo v teamech.
Ještě po včerejší jury se trochu pozměnily výsledky, dnes jsou již opraveny, ve třídě E3 byl vyloučen řecký jezdec Therios za práci v ÚP, takže se Milan Kubík a Luboš Klimeš posunuli o jednu příčku.
V malých motocyklech E1 junioři, opět řádil Francouz Lebrun, druhý dojel Greg Evans a třetí armádní frantík Dumontier. Tomáš Hostinský tentokrát šestnáctý. Mistrem Evropy se stal Sylvian Lebrun.
V juniorské E2/3 máme hned dva zástupce a jednoho propůjčeného. Petr Hušek si vybral smůlu ihned po ránu vypadl na spojku svého Sherca, stejně tak i velmi rychlý Yannick Bossi vypadl na závadu motocyklu. Třídě vévodil Švédský objev na KTM Carl Sjoo, na čtvrté příčce přijel do cíle Robert Kapajčík a stal se mistrem Evropy.
Seniorskou E1 vyhrál David Čadek, druhý dojel Ralph Hubers a třetí Jordan Curvalle, který se stal zároveň mistrem Evropy.
Seniorská E2. Ital Facchin zadřel motor a v tu ránu se mohly dít věci. Holanďané, ale nejeli teamovou taktiku a vyhrál Hans Vogels před Simonem Wakelym a Alexem van den Broekem. Z našich třináctý Honza Kašpárek.
E3 a urputná snaha Stefana Svitka dostat svůj motocykl do cíle, na posledním cross testu vysvlékl gumu, musel motocykl vytlačit na poslední lavici a na ráfku odjel celý enduro test. Přesto dojel do cíle na devátém místě. Třídu vyhrál domácí Erwin Plekkenpol, druhý Zanni a třetí Wassink. Víťa Kuklík dojel čtvrtý, když na prvním enduro testu vystoupil v plná čtyři z motocyklu. Sedmý stále se lepšící Milan Kubík a desátý Luboš Klimeš. Mistrem Evropy je Alex Zanni.
Veterány vyhrál Zdeněk Cyprián. V ženách populární Lulu.

Informace o redaktorovi

Martin Pichl - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist