ME v enduru - Uhlířské Janovice 2013

Vrchol endurácké sezony v České republice je za námi. Všemi příznivci tolik očekávaná soutěž v Uhlířských Janovicích, která do naší země po dlouhé době opět přivedla i evropskou závodnickou špičku, proběhla o víkendu 24. a 25. srpna 2013. Jak to na ní vypadalo z pohledu diváka, ale i z pohledu jezdce je cílem tohoto článku.

Klasické soutěže terénních motocyklů, závody enduro, z našich končin pomalu ale jistě mizí. V dřívějších dobách sportu, v němž naše země dominovala, se dnes věnuje stále méně lidí. Důvodem jsou přísné a leckdy až s fanatismem hraničící zákazy ze strany ochránců přírody, rozpolcenost české motocyklové sféry na tábor „Abrahamovců“ (Českomoravská asociace motocyklových sportů) a „Ječmínkovců“ (Autoklub České republiky) a leckdy také nedůslednost některých organizátorů, jimž jde v první řadě o peníze. To všechno pak má za následek odliv pozornosti médií, tím pádem diváků - tím pádem sponzorů, a pak už i jezdců.
Z tohoto začarovaného kruhu se již několikátou sezonu snaží vymanit svým perfektním přístupem k organizátorské povinnosti skupina lidí v čele s panem Jiří Pošíkem starším. Bývalý úspěšný soutěžák (účastník třinácti šestidenní) a jeho „kumpáni“, mají na svědomí v Čechách obecně jedno z nejkrásnějších endur napříč oběma seriály (CAMS i AČR). Endur, které dělají čest svému jménu. Takové totiž Uhlířské Janovice skutečně jsou. Na jejich trati najdeme strmé kamenité výjezdy, brody, průjezdy koryty potoků, rychlé přejezdy po cestách lesních a polních a na druhou stranu minimum přejezdů po silnicích. Samozřejmostí pak jsou měřené testy, z nichž letos zvlášť Enduro test byl jezdci chválený nejvíc. Ale popořadě.
Janovice se po Itálii a Francii staly třetím ze čtyř dějišť, na kterém se letošní mistrovství Evropy jede (závěrečný podnik bude hostit daleké Portugalsko). Zároveň byla tato soutěž čtvrtou z celkově pěti zastávek, které má naplánované letošní tuzemský mistrák v enduru. Na start se v sobotu ráno postavilo více než 160 jezdců z mnoha evropských zemí. Nejsilnější obsazení měly země (nepočítáme tu naši) jako Francie a Itálie, ale nechyběli ani zástupci Norska nebo Švýcarska. Zapomenout nesmíme ani na hned sedm statečných slečen závodnic, z nichž dvě jely v dresu naší republiky - Míša Polívková a Zuzka Nováčková.
Na všechny tyto čekala trať o délce více jak šedesát kilometrů. Na ní byla připravena spousta přírodních překážek, jako už zmiňované výjezdy (diváckou jedničkou se v tomto ohledu stal zcela jasně kamenitý výjezd u obce Stará Huť, viz video níže), průjezdy potoky a mnohé další. Místy, kde se skutečně jelo na krev, se pak staly tři měřené testy. Enduro test v Kácově, který svým rychlým charakterem padl do noty mnoha českým jezdcům a dva Cross testy poblíž vesničky Koblasko (odtud je většina přiložených fotek).

Češi v akci

Naše největší želízka v ohni předvedla, stejně jako v Itálii a Francii, zarputilý souboj s těmi vůbec nejlepšími, mnohdy už ošlehanými i zkušenostmi z mistrovství světa (např. Ital Maurizio Micheluz, lídr průběžného pořadí celého mistrovství). Především trojice Patrik Markvart, Ondřej Helmich a Milan Engel jasně dokazovala, jaký talent v nich dřímá a jejich pódiová, v případě Helmicha těsně „podpódiová“ umístění naznačovala, že v Itálii, kam všichni tito tři (společně s Janem Balašem) zanedlouho odcestují na šestidenní, budou všem silnými protivníky.
Vůbec nejúspěšnější Čech v dosavadním průběhu ME, Patrik Markvart, potřeboval v sobotu chvíli čas, než se dostal do správného tempa. Pak ale už „kotlil“ přesně tak, jak jsme u tohoto tahouna českého junior enduro týmu zvyklí a dojel si pro čtvrtou příčku ve třídě Junior Under 20. V neděli pak toto ještě o dvě místa vylepšil a v celkovém pořadí se posunul na parádní druhou pozici (všechno v rámci zmiňované třídy).
Sám Patrik ke své nedělní jízdě řekl: „První nedělní test sem byl chvíli takovej tuhej, s časem jsem nebyl moc spokojenej, ale po prvním Cross testu jsem dojel Švéda Nelsona a to mě nakoplo. Sice to bylo hodně vyrovnané, jeli jsme ve vteřinách, ale ke konci jsem si na druhém místě vybudoval slušný náskok a s tím se mi už jelo dobře. Když mi pak po posledním testu řekli, že jsem druhej – na domácí půdě a druhej (!!!), byl to skvělej pocit. Nejkrásnější ME co jsem kdy jel.“
Z dalších našich mladých jezdců se kromě Helmicha (třída E1 Junior, v sobotu pátý, v neděli čtvrtý) a Engela (třída E2/E3 Junior, sobota – 4., neděle – 2., průběžně 3.) výrazněji prosadil už lehce naťuklý Honza Balaš (autor akčních onboard záběrů v přiloženém videu). Tento původně trialový jezdec s každým dalším enduro kilometrem nevídaně zrychluje a v Janovicích to bylo jasně vidět. V náročných pasážích těžil ze svého trialového základu a na testech zase z tvrdých motokrosových tréninků, jimž v poslední době věnuje mnoho ze svého „moto času“.
Ze seniorů byl z českých zástupců nejvíce vidět Radek Toman. Tento ostřílený enduro harcovník si ve třídě Senior E3 dojel v obou dnech pro čtvrté místo (odvážel si tak z Janovic „pytel brambor“) a ačkoli ani jeden z předchozích závodů ME nejel, hned se dostal do první desítky průběžného pořadí třídy (devátý).

Obrovské uznání pak jistě zaslouží i obě naše závodnice, které se do tohoto podniku, nutno říct že s pořádnou vervou, pustily. S naprostou stejnou tratí a se stejným počtem kol (3) jako jejich kolegové, si, jak Míša, tak Zuzka, musely poradit, a poradily si s ní se ctí. Zuzka obsadila v sobotu sedmé a v neděli dokonce šesté místo. Míša pak byla v sobotu na krásném pátém místě a v neděli na šťastné sedmičce.

Názory všech jezdců se až na drobné odchylky shodovaly. I přes značnou náročnost tratě bylo enduro v Janovicích tím nejhezčím, co letos ME potkalo a Portugalsko již toto patrně nezvrátí. Velké díky patří všem, kteří se za toto přičinili. A velké díky také Báře Kučerové za parádní fotky.



Výsledky všech českých jezdců na ME v enduru Uhlířské Janovice 2013:


Třída - Jméno -  Pořadí sobota/ neděle/ průběžně

JUN U20 - MARKVART PATRIK - 4./2./2.
JUN U20 - HRONES JAKUB -  8./9./8.
JUN U20 - KOUCKY JAKUB  -/19./-
JUN U20 - HÁDEK JIŘÍ - 10./-/14.
E1 JUN - HELMICH ONDŘEJ 5./4./5.
E1 JUN -  BORÁK MAREK - 12./15./11.
E2/E3 JUN - ŠEFR JAKUB - 8./12./12.
E2/E3 JUN - CÍSAŘ JIŘÍ - 20./21./-
E2/E3 JUN - HÁDEK LUKÁŠ - -/19./25.
E2/E3 JUN - KUČERA LUKÁŠ - 22./18./26.
E2/E3 JUN - BALAŠ JAN - 6./8./6.
E2/E3 JUN - ENGEL MILAN - 4./2./3.
E2 SENIOR - POŠÍK JIŘÍ ml. - 17./20./-
E2 SENIOR - KŘIVÁNEK PETR - 18./18.-
E2 SENIOR - UHER PETR - 20./22./-
E2 SENIOR - ŠVAMBERA PETR - 22./23./-
E3 SENIOR -  HORÁK JAKUB - 9./11./8.
E3 SENIOR - TOMAN RADEK - 4./4./9.
VETERAN - GOTTVALD ZDENĚK - 3./2./-
VETERAN - HANČ MIROSLAV - 11./8./12.
VETERAN - KURFIŘT MILAN - 12./10./13.
WOMAN - POLÍVKOVÁ MICHAELA - 5./7./11.
WOMAN - NOVÁČKOVÁ ZUZANA - 7./6./12.

Informace o redaktorovi

Tomáš Zouhar - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist