ME v enduru – Druhý podnik sezony v Rumunsku

O uplynulém víkendu se odjel druhý podnik ze seriálu Mistrovství Evropy endura v rumunském Bacau. V roce 2014 se zde již mistrovství Evropy v enduru jelo, takže někteří jezdci místní terén dobře znali.

Česká výprava do místa dění dorazila již ve středu. Rumunský pořadatel zřejmě nechtěl nic v přípravách podcenit, a tak si dával velice záležet na vyznačení rychlostních zkoušek a ještě ve čtvrtek v dopoledních hodinách nebyly testy zcela vymlíkované. Jezdci se tak ve čtvrtek hned od rána pustili do příprav svých strojů na přejímky, které byly v pátek od deseti hodin. Někdo ještě využil možnost potrénovat na vyznačené tréninkové trati a doladit tak své motocykly, než je odevzdají do uzavřeného parkoviště.


V odpoledních hodinách byla k nahlédnutí první rychlostní zkouška a tím byl cross test. Travnatý podklad s několika přejezdy přes potok, výjezdy, sjezdy. Charakterem podobný testům co se jezdí u nás. Délka tohoto testu byla časem tři a půl minuty. Pro oko diváka velice atraktivní. Z příjezdové cesty parádní výhled na celý test. Dominantním prvkem této rychlostní zkoušky byl pětimetrový skok v prudkém výjezdu.

Druhou rychlostní zkoušku enduro testu pořadatel zvládl připravit až v pátek v ranních hodinách.
Naši jezdci měli od desíti hodin přejímky, a tak se na tento test vydali odpoledne. Start a cíl této rychlostní zkoušky byl na jiném místě cca kilometr od sebe. Enduro test byl technicky náročný, dost nebezpečný díky prašnosti, prudké výjezdy, prudké sjezdy. V sobotu délka této rychlostní zkoušky byla na čas osm minut. V neděli musela být vypuštěna pasáž prašného výjezdu, kde zůstávalo hodně jezdců. V neděli po vypuštění úseku se jezdilo kolem pěti minut. Pořadatel připravil trať o délce 42 km s dvěma již zmiňovanýma rychlostníma zkouškami a dvěma časovými kontrolami z nichž jedna byla bez servisu.


V pátek na každém evropském podniku vyrážejí na trať najíždějící jezdci. Za nás se vydal zkušený endurák Radek Toman, který po dojetí hned předal své poznatky všem našim jezdcům. Radek si zapisoval poctivě veškeré časy a vyplynulo z toho, že se jezdci nemají nikde zdržovat a svižně jet po trati. První úsek od startu do první časovky byl 55 minut a Radek ho jel 55 minut.

V prvním kole také spousta jezdců hodně nachytala. Naši jezdci věděli, že se nemají nikde zdržovat, tak přijeli ve svých časech. Hodně jezdců v prvním a druhém kole nezvládlo jeden z výjezdů na enduro testu, došlo k ucpání a velkému zdržení a nestihnutí tak časového limitu do časové kontroly.

V sobotu i v neděli byl start v devět hodin. Našim jezdcům místní terén sedl a podávali skvělé výsledky. Kryštof Kouble sváděl celý den boj o první místo ve své třídě, ale i v absolutním pořadí. Na poslední měřené rychlostní zkoušce se rozhodovalo. Za vedoucím Francouzem Blanjoue Kryštof zaostával pouhé dvě vteřiny. Kryštof moc chtěl, ale poslední test se mu vůbec nepovedl, chyboval a propadl se až na třetí místo v absolutním pořadí.

Parádní výkony tuto sezonu podává Jiří Hádek. Ve své třídě over 250 2t sváděl boj o první místo se švédským jezdcem Larssonem. Jel stabilně a nechyboval, a tak na konci sobotního dne z toho bylo první místo a pro Jirku skvělý výsledek.

Rumunský terén sedl i Patriku Markvartovi. Celý den sváděl boj o co nejlepší umístění s dvěma Italy. Třídu over 250 4t nakonec vyhrál italský jezdec Battig. Do posledního testu Patrik vsadil všechno. Šlo mu o druhé místo. Vyšlo to! Patrik o šest vteřin porazil italského jezdce Confortiho.

Dobře rozjetý sobotní den měl i Ondřej Helmich. Do posledního kola najížděl ve své třídě 250 4t na třetím místě. Přišel však smolný okamžik a konec všem nadějím. Na přejezdu, když Ondřej předjížděl pomalejšího jezdce přišel ošklivý pád a konec v soutěži. V neděli již do soutěže nenastoupil. Jezdcem, kterého Ondřej předjížděl byl český jezdec Marek Votoček. Tímto mu patří velké díky, že zůstal u Ondry až do příjezdu záchranářů a vzdal se tak hezkého výsledku ve své třídě.

Další čeští jezdci sesbírali spousty evropských bodů. Lukáš Kučera zajel parádní čtvrté místo ve třídě Over 250 2t a připsal si pořádný balík bodů. Ve třídě junior U21 bral body Robert Friedrich za páté místo. V ženské kategorii podala parádní výkon Zuzana Nováčková, která pobrala evropské body za šesté místo. Skvělý výsledek!

S koncem sobotní soutěže přišla bouřka a tak prašnou trať zkropil déšť. V neděli došlo k pár změnám co se týká našponovaných časů do časových kontrol. Pořadatel přidal nějakou tu minutu navíc a na enduro testu se rozhodl vypustit úsek s výjezdem, který byl pro mnohé jezdce nezvladatelnou překážkou. V tomto úseku se hodně rozhodovalo, zde se dalo hodně získat, ale i hodně ztratit.


V neděli se v devět hodit postavila na start první trojice a boj o evropské body začal. Kryštof Kouble opět bojoval o první místo v absolutním pořadí a opět se opakoval scénář sobotního dne, ale s menším handicapem. Kryštof v předposledním kole narazil do stromu a odnesl to palec pravé nohy. Třetí místo v absolutním pořadí v rumunském Bacau je pro Kryštofa i tak skvělý výsledek. Příště už to třeba klapne.

Jiří Hádek jel v neděli opět skvěle a svoji třídu opět ovládl. V sobotu první v neděli také a my jsem si konečně při vyhlášení poslechli českou hymnu. Čeští hokejisté svůj boj o postup do finále prohráli, tak Had to musel nějak dohnat. Na stupně vítězů se v neděli postavil i Patrik Markvart, kterému to v součtu bodů za sobotu i neděli dalo na parádní druhé místo. Po roční pauze je Patrik opět v sedle.

Třetí podnik se pojede ve švédském Skovde, kde doufejme bude úspěšnost českých jezdců stejná a nebo ještě lepší.

Výsledky Rumunsko - ZDE

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 2 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
JardaKTM přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist