ME Enduro: Rumunsko den první

První reportáž Honzy Dvořáka je z cesty na druhý podnik mistrovství Evropy v enduru, který se odehraje o nadcházejícím víkendu v okolí města Bacau ve východním Rumunsku. Přesně tam míří společně s týmem Jana Zemana, který závodí v kategorii E2 senior.

Rovina, rovina, rovina. Pět stovek vpravo od dálnice, pět stovek vlevo od dálnice. Drahý benzín a nafta. To je prakticky jediný dojem z průjezdu Maďarskem přes Budapešť, Seged a také první dojem z Rumunska. Je zvláštní, že každý tvrdí, jak jsou v Rumunsku krásné hory, ale ty na nás teprve čekají. Z Aradu se totiž člověk musí prokousat stovkami kilometrů, než se před ním začne zvedat nádherné a absolutně zelené pohoří.
Přesto všechno ale nevycházíme z údivu. Po dlouhých letech jsme opět zažili lehce svíravý pocit v oblasti žaludku, když jsme přijížděli na Maďarsko Rumunské hranice a věděli jsme, že jedeme na pospas celníkům. Člověk už si odvykl. Dva muži v uniformách ale pouze vzali do ruky naše občanky, porovnali fotografie s našimi aktuálními obličeji, důležitě na sebe pokývali, vrátili průkazy, něco zabručeli a my vyrazili.

Hned nás obestoupili místní a chtěli rakouskou dálniční známku, naši jedinou starostí ale bylo, aby nezačali okukovat náklad na káře, kterou vlečeme za starým Ducatem už přes 700 kilometrů. V okolí Aradu nás přivítaly nové a prakticky prázdné dálnice, které vyloženě svádějí k tomu, aby motorkáři mohli zkoušet maximálku svých cestovních mašin. Jet full gas tu člověk může třeba i dvacet kilometrů a přitom předjede dva kamiony a jeden osobák.
Samostatnou kapitolou jsou toulaví psi. Ti jsou opravdu všude, stejně jako bizarní architektura rodinných domů a všudypřítomní prodejci čerstvého ovoce a zeleniny podél silnic.

Ale nic naplat, naše výprava ve složení Jan Zeman ml. (závodník), Jan Zeman st. (doprovod a hlavní sponzor), František Melich (manažer) a Jan Dvořák (motodoprovod), má jiný cíl než "objevovat" divoké Rumunsko - musíme odjet druhý podnik mistrovství Evropy v enduru a pochopitelně udělat co nejlepší výsledek. Honza Zeman je jedním z necelé dvacítky přihlášených Čechů, kteří budou chtít uspět, a na něj čeká jedenáctka soupeřů v kategorii E2 senior.
Startuje se v sobotu v devět hodin ráno a výsledky budou jasné v neděli odpoledne. Na jezdce čeká šedesátikilometrová trať, která se pojede v sobotu třikrát a v neděli dvakrát. Rozhodovat se bude na enduro, cross a extrem testech připravených nedaleko východorumunského Bacau. Velkou loterií bude počasí, protože ve čtvrtek má být ještě slunečno a třicet stupňů, od pátku už mají ale přijít bouřky.
Teď je jednadvacet hodin (středa) a my se vyškrábali do prvních kopců, kde hledáme místo pro nášš bivak. Našim snem je odlehlejší palouček, kde nás snad nikdo neobjeví a ráno se vydáme na posledních asi 350 kilometrů, abych si také já mohl obhlédnout trasu závodu a Honza Zeman si už zajezdil na tréninkové trati.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist