ME Enduro 2018 – Medailové žně české reprezentace v Kielce

Kielce (Polsko) - Poslední podnik Mistrovství Evropy endura se odjel v sousedním Polsku a to ve městě Kielce. Pro českou reprezentaci byl tento podnik velmi úspěšný a zpátky domů si jezdci odváželi řadu cenných kovů.

První den byl pro jezdce poměrně dlouhý. V sedle seděli osm a půl hodiny a absolvovali devět testů z toho osm měřených. Trať polské soutěže nebyla nijak obtížná. Měřené testy našim jezdcům pasovaly do jízdy a od začátku soutěže se drželi mezi nejrychlejšími v absolutním pořadí.


Nejlepším českým jezdcem páteční soutěže byl Kryštof Kouble, který se umístil na 3. místě ve třídě E2/3 junior a v absolutním pořadí připisuje místo čtvrté. Kryštof zajížděl velmi rychlé časy na všech měřených testech, mimo jediné na které chyboval, spadl a ztratil dvacet vteřin, které však neovlivnily jeho celkové pořadí. Další medailové umístění si vyjel dnes Patrik Markvart, který skončil na 3. místě ve třídě Over 250 4t. Patrik ve všech testech podal vynikající výkon a po pátku se posunul v celkovém pořadí na druhé místo ve své třídě.

Na čtvrtém místě za Patrikem skončil při své evropské endurové premiéře Jaromír Romančík s odstupem šesti vteřin. Svým umístěním odebral Patrikovým soupeřům body a tím mu pomohl vylepšit umístění ve třídě.

Vedoucí jezdec třídy Over 250 2t Jiří Hádek sice nezvítězil. Skončil na třetím místě. Svoji třídu stále vede a s šesti bodovým náskokem půjde na start do sobotní soutěže. Ve třídě U21 junior překvapil čtvrtým místem Robert Friedrich, který ztratil třetí místo v posledním testu a za třetím finským jezdcem skončil o pouhých osm setin vteřiny. Ve třídě E2/3 junior na 12. místě skončil Adolf Živný. Ve třídě Over 250 2t skončil na 6. místě Lukáš Kučera. 9. místo ve třídě 250 4t obsadil Marek Borák. Jakub Marek ve třídě E1 junior skončil na 9. místě.


V ženské kategorii hezky zajela Zuzana Nováčková a v silné konkurenci si vyjela pěkné 8. místo.
V kategorii Veterán si David Holý připsal jeden evropský bod za patnácté místo. Po druhém kole z evropské soutěže odstoupil Jakub Hroneš, pro nedoléčené zranění, které si způsobil před týdnem na klasickém enduru ve Mšeně.

Druhý den se depo probouzelo do deštivého počasí a bylo zřejmé, že to bude od začátku velice zajímavé. Jezdci opět absolvovali čtyři kola, devět měřených testů a v sedle svých strojů byli osm a půl hodiny.Hned na prvním testu se absolutního vedení ujala dvojice českých jezdců a to Kouble, Romančík, neboť zajeli nejrychlejší časy. Nejlepšího výsledku sobotní soutěže dosáhl Jaromír Romančík, který ve třídě Over 250 4t skončil na druhém místě a v absolutním pořadí na místě pátém. Jeho výkon se zlepšoval každým měřeným testem. Nebýt jediné chyby v podobě lehčího pádu, na enduro testu, byl by ještě výš v absolutním pořadí.

Kryštof Kouble zopakoval páteční výsledek a připsal si body za třetí místo ve třídě E2/3 junior a sedmé místo absolutně. Svým umístěním si tak zajistil minimálně bronzovou medaili. Ve třídě Over 250 2t sváděl po celý den boj o každou vteřinu Jiří Hádek se švédským jezdcem Larssonem. Před posledním měřeným testem byl Jirka na druhém místě s náskokem pěti vteřin. Švédský jezdec zajel tento test rychleji a v součtu časů sobotního dne byl rychlejší o jednu vteřinu. Boj o titul Mistra Evropy bude zítra pokračovat závěrečným motokrosem, kde musí Jirka dojet nejhůře místo za Larssonem. Patrik Markvart ve třídě Over 250 4t dojel na čtvrtém místě a v celkovém pořadí je o bod na třetím místě za švédským jezdcem Nelsonem.


Na závěrečném motokrose se rozhodne kdo s koho.

Po dvou dnech v klasifikaci Mistrovství družstev byli naši jezdci ve složení Markvart, Hádek, Kouble, Romančík na druhém místě za vedoucími Itali. Na třetím místě jsou jezdci Německa.

Družstvo juniorů ve složení Živný, Friedrich a Marek jsou po dvou dnech na místě čtvrtém.
Ve třídě U21 Robert Friedrich nezopakoval včerejší výsledek a skončil na šestém místě. Celkově po dvou dnech je na místě čtvrtém.

Lukáš Kučera ve třídě Over 250 2t dnes skončil na místě sedmém. Jakub Marek si připsal body za 10. místo. Adolf Živný třída E2/3 junior si polepšil a připisuje body za místo deváté. Marek Borák ve třídě 250 4t 10. místo. David Holý ve třídě Veterán místo sedmnácté. V ženské kategorii si polepšila umístění Zuzana Nováčková, která připisuje deset bodů za pěkné šesté místo.

Třetí den na jezdce čekal závěrečný motokros.

Jezdci se spojovací etapou o celkové délce 35 km dostali do motokrosového areálu, kde byly v poledních hodinách odstartovány závěrečné motokrosové rozjížďky po jednotlivých třídách.
Závěrečný motokros naši jezdci zvládli na výbornou. Naši jezdci podali skvělé výsledky a odměnou jim byly stupně vítězů.


S medailemi se prostě roztrhl pytel. Začneme druhým místem v poháru ME družstev (Romančík, Hádek, Kouble, Markvart s manažerem Jiřím Pošíkem). Nejlepší výsledek tohoto víkendu zajel Jaromír Romančík, který se po roce vrátil na evropskou endurovou scénu, a hned si vyjel druhé místo ve své třídě a v absolutním pořadí bez rozdílu tříd skončil na skvělém třetím místě. Pohár za druhé místo ve své třídě si domů odváží Kryštof Kouble. Jiří Hádek si v polských Kielcích připsal body za třetí místo.

Medaile se rozdávaly i za celý seriál. Po dvouleté pauze, kdy titul Mistra Evropy získal Patrik Markvart, vybojoval v polských Kielcích český reprezentant Jiri Hádek titul Mistra Evropy v motocyklové soutěži – enduro. Další skvělá umístění v seriálu Mistrovství Evropy dosáhl Kryštof Kouble a Patrik Markvart. Oba získali bronzové medaile ve svých třídách.

Evropský šampionát je u svého konce. Jezdci teď zahájí přípravu na nejprestižnější soutěž roku a to Šestidenní motocyklovou soutěž, která se jede v Chile.

Kompletní výsledkový servis.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 6 Kč od 3 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
JardaKTM přispěl 2 Kč
zabl přispěl 2 Kč
KARING přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist