Češi byli úspěšní také na evropském šampionátu v enduru

Mistrovství Evropy enduro, Harfsen (NED) 2016 - Čtrnáct dní po šestidenní, která se konala ve Španělsku, se česká reprezentace vydala do Holandska na poslední podnik seriálu mistrovství Evropy endura. Závodníci z České republiky znovu předvedli svou sílu a bojovali o medailové pozice. V soutěži družstev pak slavili stříbro. Jejich odhodlání nenarušil ani fakt, že jim těsně před startem soutěže ukradli dodávku s motocykly a vybavením. O to je dosažený úspěch ještě cennější.

Pořadatel evropského šampionátu byl Motoclub Harfsen. Pro závod připravili trať dlouhou 90 kilometrů se čtyřmi měřenými testy a třemi časovými kontrolami. Měřené testy byly postavené převážně v lesních úsecích a na posekaných polích. Většina povrchu byla písčitohlinitá, proto se vyjížděly hluboké drážky a koleje.

Testy nebyly široké, spíše byly postaveny úzké, kde jezdec nemůže volit ideální stopu a musí celý test projet v jedné dosti rozbité koleji. Startovalo se o půl deváté ráno. V lesnatých částech, kde ještě seděla po ránu mlha, nebylo téměř nic vidět. Svým charakterem a podkladem našim jezdcům testy moc nevyhovovali neboť se u nás takovéto rychlostní zkoušky nejezdí. I přes tento hendikep bylo umístění našich jezdců vynikající.


Největší problém české výpravy nastal z úterý na středu, kdy jim byla odcizena dodávka s třemi motocykly. Mezi těmito motorkami byl bohužel i připravený soutěžní speciál KTM 2504T s nímž jel vedoucí jezdec šampionátu Patrik Markvart bojovat o mistrovský titul. Druhým jezdce, kterému byla odcizena motorka byl Jiří Hádek, člen úspěšného Trophy týmu na šestidenní ve Španělsku.

Čas neúprosně běžel a termín předání motocyklu se blížil. Bylo nutné sehnat náhradní motocykly, s nimiž by mohli soutěžit. Společně s motocykly byla také odcizena veškerá výbava jezdců včetně speciálních náhradních dílů. Motocykly se pro jezdce podařilo vypůjčit a přes noc byly dopraveny do místa dějiště poslední soutěže. S pořadatelem pak byla domluvena přejímka na ráno, hodinu před startem.

Jezdci tak museli brzo ráno vstávat a připravit si právě dovezené motocykly. Jako první jezdec s číslem jedna se na start postavil o půl deváté Patrik Markvart. Oba dny zajel vynikajícím, bezchybným výkonem a tím potvrdil oprávněné získání titulu Mistra Evropy ve třídě E1 junior.

Dalším jezdce, který měl titul na dosah byl Jaromír Romančík. Očekával se souboj o titul s Britem Tomem Sagarem, na který ovšem nedošlo. Sagarovi bohužel vypověděl službu jeho motocykl značky Sherko a soutěž pro něho skončila. Pro Jaromíra Romančíka se tak soutěž vyvíjela velice dobře až do desáté rychlostní zkoušky, kde mu patřilo vedení. Na jedenácté rychlostní zkoušce přišel šeredně vypadající pád, který způsobil zhmoždění zad a tím i velkou časovou ztrátou. Přesto v pátečních výsledcích skončil na druhém místě.

Boj o mistrovský titul byl stále otevřený a v neděli se rozhodovalo. Neděle však pro Jaromíra Romančíka nezačala moc dobře. Nenastartoval motocykl a dostal desetivteřinovou penalizaci, která nakonec rozhodla o evropské mistrovském titulu. Jaromír Romančík se tak stal vícemistrem Evropy ve třídě E2senior a získal druhé místo v absolutním pořadí celého seriálu.

Další pódiové umístění držel po třech evropských podnicích Ondřej Helmich ve třídě E3senior.
Tento jezdec si přivezl zranění levé ruky ze šestidenní, na kterou mu skočil při závěrečném motokrosu italský jezdec. Z důsledku toho čtrnáct dní netrénoval na motocyklu a ruku šetřil na samotnou soutěž. Ondřej se potýkal se záludnou tratí, která mu moc nesedla a on se tak nevyvaroval pádům, přesto si uchoval naději na zisk evropské bronzové medaile. V sobotu podal bezchybný výkon a oprávněně potvrdil zisk bronzové medaile.


Ostatní čeští reprezentanti Hádek, Živný, Friedrich a Koucký získali jak v sobotu, tak i v neděli evropské body.

V rámci závěrečného podniku evropského šampionátu se rovněž jede pohár družstev, do kterého bylo přihlášeno trio jezdců Markvart, Romančík a Helmich. Po prvním dnu vybojovalo naše družstvo druhé místo, které svými výkony potvrdili také druhý den soutěže. Získali tak stříbrné medaile z Mistrovsví Evropy družstev 2016.

Sezona 2016 byla pro českou reprezentaci velice úspěšná. A co na to manažer týmu pan Jiří Pošík? „V podstatě předvedené vynikající výkony našich jezdců jenom potvrdil fakt, že výsledek našeho týmu na Šestidenní ve Španělsku nebyl náhodný. Velká gratulace jezdcům a poděkování celému zázemí a technickému doprovodu a všem lidem, kteří se o jezdce starají.“

Kompletní výsledkový servis - ZDE

 

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist