MMČR Enduro v Hrobčicích u Bíliny

Prázdniny jsou v plném proudu a stejně tak sezona MMČR v enduru. O víkendu 22.-23.července 2017 jezdci zavítali na druhý podnik seriálu MMČR v enduru, který pořádali v Hrobčicích nedaleko Bíliny. Tato lokalita je pro mnohé jezdce poměrně dost známá, protože tam už několikátou sezonu připravuje místní enduroklub Bílina buď endurosprint nebo klasickou soutěž.

Pořadatel si pro jezdce připravil trať o délce 45 kilometrů s dvěma měřenými rychlostními zkouškami na kolo. Cross test se nacházel ve známém areálu Chotovenka a byl namotaný převážně v lese. Tento test se zde jezdí každým rokem a podle toho vypadal jeho povrch, který je již značně rozbitý. Délka tohoto testu byla kolem čtyř a půl minuty.


Druhou rychlostní zkouškou byl enduro test. Tento test se jel převážně na písku v místním lesíku, kde nechyběly technické pasáže v podobě výjezdů, sjezdů a krátká rychlá pasáž, která se jela na přilehlé louce. Délka tohoto testu byla okolo sedmi minut.

V sobotu byl start soutěže v devět hodin. Na jezdce MMČR čekalo pět kol a deset měřených testů, na jezdce Přeboru ČR čtyři kola a osm měřených testů. Po prvním testu se vedení ujal Kryštof Kouble před Radkem Tomanem a Patrikem Markvartem, jenž se po delší přestávce, kterou si vyžádalo jeho zranění, vrátil opět do sedla. Během prvního kola došlo k značnému proházení ve výsledkové listině. Kryštof a spousta dalších jezdců "šetřili" na přejezdu své stroje, nikam se nehnali a připisovali tak trestné minuty. Kryštof se tak dvouminutovou penalizací vyřadil z bojů o první místo v absolutním pořadí. Toho se ujal Radek Toman a už nikoho před sebe během soutěže nepustil.

Na konci čtvrtého kola se nad Hrobčicemi zatáhlo a černo na obloze nevěstilo nic dobrého. Následná silná bouřka a blesky zapříčinily, že se pořadatel raději rozhodl vzhledem k bezpečnost jezdců zrušit poslední kolo soutěže. Absolutním vítězem sobotního programu byl Radek Toman před Adolfem Živným a Jiřím Hádkem (všichni ve třídě E2). Patrik Markvart, který se ve třetím kole pohyboval na druhém místě, měl pád a došlo k poranění ramene a soutěž tak nedokončil.

V neděli se jezdci začali řadit na start již v osm hodin ráno a čekalo na ně stejný počet kol, jak tomu bylo v sobotu. Místní terén byl po sobotní bouřce lehce nasáklý vodou, ale i tak se musely některé pasáže na přejezdech raději vynechat pro jejich nesjízdnost a hlavně zamezit zbytečným pádům a větším zraněním. Předpověď na neděli nebyla příliš příznivá. Meteoradar ukazoval opět déšť, který také skutečně přišel.

Za podobných podmínek je jako kapr ve vodě Jiří Hádek, kterému bláto opravdu sedí. To ukazoval svými výsledky na měřených rychlostních zkouškách a hned od začátku se ujal vedení v absolutním pořadí. Ve čtvrtém kole, úplně stejně jako v sobotu, opět začalo vydatně pršet. Jiří Hádek chyboval na předposledním testu. Na konci testu byla odkloněnka, kterou nevyjel a skončil v rákosí. Než se z něho dostal nadělil si třicet vteřin, které ho stály první místo. Na stupně vítězů tak v neděli opět vystoupal Radek Toman a připsal si plný počet bodů za první místo. Písek, déšť a bláto sedlo jezdci Dakaru, který zavítal na enduro v Hrobčicích a vystoupal si na stupně vítězů pro pohár za třetí místo v absolutním pořadí. Body byly opět rozdány a za tři týdny se opět uvidíme na parádní klasické soutěži v Brodeslavy.

Kompletní výsledkový servis - ZDE

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist