MČR Nowy Kosciol: Krok zpět?

Krokem zpět či začátkem konce tak by se dal nazvat první český mistrák v enduru, který se odjel o tomto víkendu v polském městečku Nowy Kosciol. Na jezdce českého terénního sportu zde ve dvou dnech čekalo přes jedenáct a půl hodiny jízdy na motocyklu z toho se naplno závodilo něco málo přes padesát minut.

Kapitoly článku

Polský pořadatel postavil tři testy, enduro test v lese se dvěma pěknými výjezdy, ten jeden byl opravdu vypečený, plný volných kamenů a některé jezdce stál opravdu hodně sil ti nejlepší ho jeli okolo pěti a půl minut. Cross test klasicky na louce s trojákem jehož hrana byla nabroušená hodně, ale hodně do nebe, za daných podmínek si na něj netroufl ani jeden z jezdců přesto čas potřebný k překonání fotobuněk mezi startem a cíle byla okolo dvou minut čtyřiceti. Extrém test na motokrosové trati, která byla doplněna o haldu kamenů a klád. Jinak tomuto testu vládl stejně jako loni dvoják, který byl pro některé nepřekonatelnou psychickou překážkou. I přes některá zranění se trať většině jezdců líbila, někteří přiznali, že sobotní tři kola pro ně byly až přespříliš a měli toho jak se lidově říká plné zuby.
Skvěle se zde ukázal Radek Toman, který vyhrál sobotní den ve třídě E3, kde dokázal porazit Víťu Kuklíka, v neděli mu to jezdec SKMP vrátil, podium doplnil ještě Luboš Klimeš. Na stupně vítězů se dostali v „é jedničkách“ David Čadek, Martin Gottvald, Tomáš Loukota a Jakub Horák. E2 Zdeněk Gottvald, Michal Rudolf a Martin Kuklík. Všechny, ale překvapil bývalý reprezentant Lubomír Vojkůvka, který dokázal jet se špičkou v mistráku…
Stínem celé soutěže bylo několik věcí, které jsem nakousl na začátku a které považuji jako krok zpět oproti loňskému roku. Vše začalo sobotním ranním startem, ten měl být v devět hodin, vzhledem ke spojení s polským mistrákem byl přesunut o hodinu později, bohužel jezdci již byli oblečeni a časy spočítány. Večer se vše opakovalo nejprve byly oznámeny časy stejně jako v sobotu, ráno však bylo všechno jinak.
Startovní rampu již letos nezdobila startovní brána, absence hodin na cíli endura, pro některé zřejmě zbytečnost stejně jako doktor na tomto klasickém testu. Chaos s časomírou, kterou podle slov předsedy výkonného výboru měla zajistit polská strana, která dva týdny před počátkem závodu oznámila, že si má CPA zajistit měření vlastní jen dovršila napjatost situace. Ze tří testů byly vždy měřeny pouze testy dva, což jezdcům rozhodně neprospělo stejně jako několik trapně lživých odůvodnění tohoto stavu předsedou jury. Jedna z verzí proč se extrém test neměří. Nebezpečnost testu byla opravdu hodně k smíchu, za několik okamžiků přišla nová oficielní verze eXtrém test nesplňuje podle řádů rychlostní parametry pro tuto rychlostní zkoušku. Na dotaz jak mohl být tedy tento test schválen nebyla odpověď.
Dalším trapasem bylo odůvodnění proč se nebude měřit cross test v neděli bylo opravdu zajímavé. Test byl pro přetrhané mléko prý neregulerní a tak se na druhý den časomíra se přesune na eXtrém test - ten byl přejmenován na enduro test. Myslím, že by se výše jmenovaný funkcionář měl zamyslet nad tím co říká. Pořadatele nevzrušila ani traverza zasahující do tratě eXtrém testu. Dalším problémem bylo načasování startu čtyřkolek, které jezdci potkávali nejen na trati, ale i na testech. Pokud jste potkali čtyřkolku na enduru měli jste smůlu… Nutno podotknout, že čtyřkolky startovaly jako součást polského mistráku. Přesto nemění nic na věci slova jednoho ze členů CPA, že za "osmnáct stovek" startovného se enduro udělat nedá.
Příští závod dělá pan Coufal v Šumperku. A zatím poslední závod v kalendáři bývalý reprezentant a jezdec Dukly Jiří Pošík, a podle slov místních to bude enduro jak má být. Kosciol je mrtev ať žije Šumperk a Uhlířské Janovice. Ty by si neměl nechat uniknout žádný fanoušek klasiky.


Zeptal jsem se po závodě několika jezdců jak se jim líbil závodní víkend.


Vítěz třídy E1 David Čadek: „Dneska to bylo docela těžké, včera jsem si narazil žebra a tak jsem byl rád za dnešní dvě kola. To mi trochu nahrálo. Testy bylo moc pěkný, škoda, že bylo tak dlouhé kolo, dlouho se jelo po lese a bylo to nezáživné, jinak testy super.“



Lukáš Sedláček byl po devíti měsících opět na motorce: „ Soutěž to byla pěkná, bylo to dost po lese málo silnice, líbilo se mi to. Škoda, že nebyla časomíra na všechny testy. Enduro test byl moc pěknej, dlouhej dalo se tam hodně získat i ztratit, na eXtrém testu mě trochu strašil ten dvoják, protože jsem dlouho nejezdil, ale pak to bylo dobrý. Cross test byl pěkný. Na příští závod musím trénovat, trénovat, trénovat.
Víťa Kuklík, nedělní vítěz E3: „ Dneska už to bylo lepší než včera. Včera byl největší problém, že jsme nevěděli jak jsme zajeli enduro test, nebyla tam žádná tabule a pak nevíš jak reagovat. Enduro test byl docela náročný a musí se to jet hodně plynule, když pak nevíš čas tak nevíš jak reagovat. Pak jsem byl překvapený, že jsem jel tak pomalu. Dneska tam opět nic nebylo, ale měli jsme tam člověka z teamu a ten to vždy zjistil. Po dojetí enduro testu jsme věděli, jestli máme zrychlit, přitvrdit, nebo můžeme trochu zvolnit. Dneska to bylo o moc lepší, jen ty ruce už mi moc nesloužili, docela to bolelo, hlavně po trati. Testy byly moc pěkný, enduro test byl náročný a na druhém testu jsme si „zablbli“ a ty skoky užívali.“
Martin Kuklík, nedělní vítěz E2: „S dneškem jsem spokojený, včera to bylo o trochu horší, jak říkal brácha člověk nevěděl jak má reagovat, dneska tam už byli z teamu takže to bylo lepší. S dneškem jsem moc spokojený vyhráli jsme ve třídách já, brácha i David takže super. Tak cross test, který se včera měřil a dneska ne – taková travička, odkloněnky moc mi to nesedí, protože mám jen chvíli dvoutakta a je to jiná jízda než na čtyřtaktu. Nejvíc se mi líbil eXtrém, skoky, pár klád prostě pěkný. Enduro test nebyl zrovna lehký, jsem rád, že už to máme za sebou a můžeme se poohlížet po dalších závodech.
Radek Toman, sobotní vítěz E3: „Mě se to líbilo moc, včera jsem jel v klidu, nedělal jsem chyby a jsem rád, že jsem Víťovi stačil. Testy, byly pěkný cross test byl moc pěkný, enduro trochu nebezpečný, proto jsem dneska trochu zvolnil a jel sem takovou jistotu.
MP: „Přišla pozvánka do TT?“
RT: „Ano, přišla.
MP: „Jaká bude odpověď?
RT: „No když dostanu dovolenou v práci tak pojedu.“

Informace o redaktorovi

Martin Pichl - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist