Cross-Country v Bělé pod Bezdězem uzavřela letošní sezonu

Bělá pod Bezdězem (24./25.10. 2015) - Poslední podnik ze seriálu Cross Country pod hlavičkou Autoklubu České republiky se tento víkend odjel v Bělé pod Bezdězem, přibližně sedmnáct kilometrů od Mladé Boleslavi.

Areál MOTORLANDU se rozkládá v prostoru bývalého vojenského újezdu Ralsko. Je to velký areál a s pěkným zázemím pro jezdce. Mnozí si řeknou vojenský prostor, tak velké možnosti na vytyčení trati. Avšak letos došlo k velkým změnám a pozemky, na kterých se dříve jezdilo spadly do správy města a soukromým osobám. Na vytyčení trati zde moc možností nebylo, ale pořadatel Miroslav Haruda a jeho tým si s těmito podmínkami docela poradili. Trať, kterou vytyčili byla poměrně krátká, ale v rámci možností jaké zde byly, splňovala vše co má. Rychlé úseky na louce, technické pasáže v lese, výjezdy, sjezdy.

Každý rok se na závěrečném podniku seriálu cross country vyhlašuje tzv. třída OPEN. Zde jedou jezdci s licencí "A" to jest jezdci, kteří jedou mistrovství ČR, jak v enduru, tak v motokrose bez rozdílu tříd. Tento víkend do Bělé zavítal hojný počet jezdců. Během soboty se jich na start postavilo celkem 198. V dopoledních hodinách startovaly čtyřkolky a ve dvě hodiny přišel na řadu start Přeboru ČR a s nimi třída OPEN. Na tyto jezdce čekalo 100 minut jízdy.

Ve třídě OPEN se objevilo i pár motokrosařů v čele s Petrem Bartošem. Tomu zdejší terén sedl a od startu si držel přední příčku. Více jak polovinu závodu se na něho zezadu neustále tlačil Radek Toman a Ondřej Helmich, ale protože oba jezdci museli zajet do depa natankovat, získal tak Petr Bartoš dostatečný náskok, který si udržel až do cíle. Druhým jezdcem co viděl šachovnicový prapor byl Ondřej Helmich a třetí místo patřilo Radku Tomanovi. Smolný začátek měl Patrik Markvart, kterého v prvním kole zradila zadní brzda a tak se propadl hluboko ve startovním poli.

Díky hojnému počtu startujících a krátkému kolu bylo na trati docela rušno. Přední jezdci během krátké chvíle dojeli poslední startující jezdce a tak o předjížděcí manévry nebyla nouze. Pro diváka atraktivní závod, ale pro jezdce docela nebezpečným, ale o tom to je. Trochu toho adrenalinu nesmí chybět.

V neděli se po startu první příčky ujal Ondřej Helmich, ale vedení si užíval krátce. Brzy byl předjet Petrem Bartošem a ten si již vedoucí pozici udržel až do konce. Na třetím místě se po většinu závodu držel Martin Kulhánek, na kterého se neustále dotahoval Patrik Markvart. Poslední tři kola do konce chyběly, aby skončil třetí. Síly však došly a na třetí místo se nakonec dostal Patrik Markvart.

Sezona skončila a jsou známi vítězové jednotlivých tříd seriálu PČR a MČR Crosscountry pro rok 2015.

Výsledky PČR budou brzy doplněny.

Výsledky třídy OPEN

Sobota, 24.října 2015

1.místo - Petr Bartoš
2.místo - Ondřej Helmich
3.místo - Radek Toman
4.místo - Jakub Šefr
5.místo - Martin Kulhánek
6.místo - Adolf Živný ml.
 

Výsledky třídy OPEN

Neděle, 25.října 2015

1.místo - Petr Bartoš
2.místo - Ondřej Helmich
3.místo - Patrik Markvart
4.místo - Martin Kulhánek
5.místo - Adolf Živný ml.
6.místo - Tomáš Mrzena
 

Celkové umístění třídy OPEN 2015

1.místo - Petr Bartoš
2.místo - Ondřej Helmich
3.místo - Martin Kulhánek
4.místo - Adolf Živný
5.místo - Patrik Markvart
6.místo - Tomáš Mrzena

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist