AČR Cross country – Závod ve Vysoké Peci u Chomutova

Letošní seriál AČR Cross country 2016 odstartoval začátkem dubna úvodním podnikem v Trstěnicích u Mariánských Lázní. Druhý podnik šestidílného seriálu, Mistrovství České republiky a Přeboru České republiky čtyřkolek plus seriálu Přeboru České republiky jednotlivců motocyklů a Přeboru České republiky "C" motocyklů, zavítal ve dnech 7. a 8.května do nové lokality ve Vysoké Peci u Chomutova.

Pořadatel připravil trať o délce šesti minut na kolo a terén trati byl velice tvrdý rozbitý a tak vzhledem k slunečnému počasí se hodně prášilo. V sobotu se jako první v devět hodin na start postavili „hobíci“ (bezlicenční kategorie ) na čtyřkolkách. Bylo zde natěšených třináct závodníků na sportkách, mezi nimi dokonce i jedna slečna co si troufla zabojovat společně s chlapy. Nejlepším jezdcem byl Jaroslav Vogl, hned za ním Radek Eiselt a třetí Dušan Novotný.

K nim se na startu přidali také jezdci na ATV. Mezi těmito jezdci se bojovalo tak tvrdě, že se to neobešlo ani bez pádu a pár polámaných plastů. Ty ale Václav Hucl po své čtyřkolce posbíral a ještě zvládl vybojovat druhé místo. Takové štěstí už neměl Vojta Chalupecký, který bohužel závod nedojel. První místo tak náleželo Romanu Krejnickému a na třetím místě se umístil Jaroslav Chytil.

Než vůbec stihli jezdci odjet od cílového praporku do depa, už u nájezdu na trať túrovali motory ti nejmenší a nejnadějnější. Ani v této kategorii se slečny nedaly zahanbit a tak mezi chlapci zabojovaly Tereza Matuňková, Andrea Maleninská a Andrea Kavalová. S nimi se do boje pustily také dvě motorky a proti Kristýně Mařáčkové se postavil Ondřej Šikola. Ten ale bohužel hned při prvním kole upadl. A tak se prvenství chopila Kristýna.

První jízdě malých čtyřkolek kraloval asi nejmenší závodník Maxim Timoš, a hned za ním Terezka Martůňková a Andrea Maleninská. Toto pořadí ale museli obhájit ještě v druhé jízdě tohoto dne, kterou jeli po 90-ti minutovém závodu mistroství a přeboru české republiky čtyřkolek.

V mistráku sportek vyhrál nejmladší ze startujících v této kategorii Radek Porš. Jen kousek za ním projel cílem Zdeněk Tůma a oba je stíhal s Hondou Martin Krejčík. Úřadujícímu šampionu na jeho KTM nedrželo sedlo a tak dojel Martin Miřejovský až na čtvrtém místě. Přebor sportek s přehledem vedl slovenský jezdec Juraj Varga, ale kluci jako Vojta Nehasil a Michal Seňko mu to nechtěli nechat jen tak. Nakonec ale obsadili místa až za ním.


Na pracovních strojích (ATV čtyřkolkách) v mistráku vládl Michal Vágner, druhý dojel Jakub Šíma a třetí Tomáš Pázler. V přeboru ATV si Oldřich Bouzek dojel na těžké trati pro první místo. K těmto jezdcům se na start postavili i junioři a ženy. Junioři na čtyřkolkách objemu 250ccm velice náročnou trať s velkými výjezdy zvládli na jedničku. První místo obsadil Honza Zděrčík a druhé Matěj Ševčík. Mezi ženami probíhaly těžké boje. Kačka Křeňková poprvé na čtyřkolce s řazením se trati nezalekla, ale bohužel se potýkala s technickými problémy. Lenka Krejnická s Kiki Vaňkovou ze začátku závod vedly, ale nakonec se porvaly o druhé místo. Jako první cílem projela Majda Harudová, druhá Lenka Krejnická a třetí Kristýna Vaňková.

Ve druhé jízdě dětí svoje vítězství obhájil Maxim Timoš a stejně tak Terka si udržela druhé místo. Nicméně Anderu Maleninskou posunul na čtvrté místo Kuba Hejný, který si na konto připsal třetí příčku v závodě.

Kolem půl třetí odpoledne byl na řadě start Přeboru ČR a Přeboru ČR "C" motocyklů. Startovalo se po vlnách jednotlivých tříd a na jezdce čekalo sto minut jízdy. Délka kola byla velice krátká a tak s odstartováním poslední vlny se již během chvilky do druhého kola přiřítila vlna první a rázem došlo k promíchání jednotlivých tříd, takže bylo velmi těžké sledovat výsledky jednotlivých tříd.

Po skončení závodu Přeboru ČR se na start ještě postavili motocykly hobby jezdců a ti už na poměrně rozbité trati bojovali o co nejlepší umístění rovných šedesát minut. V podvečerních hodinách ustál zvuk motorů, dosedl prach a vše se chystalo na druhý den.


Po sobotním závodě byla trať rozbitá, ale pořadatel na ní večer řádil bagrem a tak ty nejhorší pasáže byly pro čtyřkolky upravené. V deset dopoledne startovaly čtyřkolky (mistrovství, přebor, junioři, ženy). V mistráku si Martin Miřejovský po sobotním závodě spravil chuť a nechal všechny daleko za sebou. Druhé i třetí místo zůstalo stejné, to znamenaná Zdeněk Tůma a Martin Krejčík. Za to vítězi ze soboty to v neděli moc nesedlo a tak Radek Porš dojel až na pátém místě, tudíž za celý víkend obsadil třetí místo. Druhým místem si Martin obhájil průběžné první místo. A víkend vyhrál Zdeněk Tůma.

Mistrovství ATV v neděli opět vyhrál Michal Vágner. Za ním se umístil Jakub Šíma a Tomáš Pázler, takže celkové pořadí bylo stejné. V přeboru si první místo domů vezl Oldřich Bouzek za vítězství v obou dnech.

V přeboru quadů udržel první místo Juraj Varga a tak mu vítězství patřilo i v celkových výsledcích. Druhý dojel Michal Seňko, což mu zajistilo stříbro i celkově. Třetí byl Vladimír Novotný. Vojtovi Nehasilovi se nedařilo, skončil pátý a celkově byl třetí v pořadí.

V juniorech zůstalo pořadí stejné – první místo Honza Zděrčík, druhé místo Matěj Ševčík. V ženách se opět bojovalo, a to hlavně o druhé místo, o které se přetahovala Kiki Vaňková s Lenkou Krejnickou. Tento boj tentokrát vyhrála Kristýna a tak Lenka skončila třetí. Kačka Křeňková se stále snažila sžít s novým strojem, ale přesto se po startu dlouho držela v těsném závěsu za první Magdalenou Harudovou.


Na start pak nastoupili opět ty nejmenší čtyřkolky a mezi nimi odvážná Kristýna Mařáčková na motorce. V této jízdě šly děti po sobě hlava nehlava, a tak se to neobešlo ani bez pádů. Velmi překvapil jezdec Filda Porš který urval druhé místo. První místo si vyjel Kuba Hejný, a třetí skončil Zbyněk Bartoš. Ve druhé jízdě opět vedl Kuba Hejný, za ním se celý závod hnal Maxim Timoš, a Lukáš Málek, který ustál tlak dorážejících jezdců za sebou a obsadil třetí příčku.

Po čtyřkolkách se na trať vydaly motorky. Nejdříve si svých sto minut odjel Přebor ČR a po nich ještě následoval start závodu hobby jezdců. S projetím posledního jezdce a závěrečným vyhlášením byl druhý podnik minulostí. Třetí kolo seriálu AČR Cross country se odehraje též v nové lokalitě a to poblíž Plzně v městečku Úterý a to na začátku června.

Výsledkový servis - ZDE

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist