Známý český fotograf Chytka opět míří na Dakarskou rallye

Hovoří se o něm jako o nejžádanějším fotografovi Rallye Dakar. Oprávněně. O služby Mariana Chytky mají zájem u Audi, Toyoty či Hondy. Až budete obdivovat snímky Stephana Peterhansela, Carlose Sainze nebo Násira al-Attíji, s velkou pravděpodobností půjde o práci 33letého Čecha. 

Na slavný závod zamíří letos podvanácté. A rozhodně ne sám. Pod hlavičkou MCH Photo s sebou do Saúdské Arábie veze ve třech vozech desetičlenný tým. „Jsou to lidé na focení, videa, editování, řízení aut, každý z nich má více funkcí,“ vysvětluje Chytka, jenž bude mít na starosti šedesát závodníků. Přestože přípravy trvají celý rok a spolykají stovky tisíc, doplňuje: „Dakar je nejvíc. Jak svou prestiží, tak výdělkem.“

Někdy nechápe, jak těch šestnáct dnů zvládne. „Každý den jedeme stovky kilometrů. Spíme ve stanech, chtěli jsme obytný vůz, ale je nesmyslně drahý. Po třech hodinách vstáváme ze spacáků a teploty se blíží nule,“ popisuje Chytka. Ve dne se sice všichni ohřejí, to teploměr ukazuje dvacet stupňů, ale on už v jejich žilách stejně pumpuje adrenalin. „Permanentní stres. Za deset minut nejste z hotelu na okruhu, kde něco nafotíte. Je to navigační závod a z toho důvodu nemáte žádné informace. Strachujete se, abyste našli místo, kudy někdo projede. Stane se, že se vy nebo jezdec o kousek netrefíte. A v ten moment máte odesílat fotky. Není moc času na jídlo, je to hodně vyčerpávající,” přiznává.

Přesto by neměnil. Rallye totiž nabízí všechno, jen ne nudu. „Čtyřikrát nebo pětkrát jsem fotil třeba Moto GP v Brně a poslední dva roky jsem nevěděl, co fotit, abych se neopakoval. Obdivuji lidi, co to dělají dvacet let. Vážně netuším, co bych vymýšlel a asi bych brzy upadl do stereotypu. To je něco, čeho se bojím ze všeho nejvíc,“ líčí Chytka s dovětkem, že mu improvizace vyhovuje. „Sice se jede zase v Saúdské Arábii, ale přibližně sedmdesát procent tras bude nových. Samozřejmě ne každý den narazíme na super místo, kde se něco děje a musíme vařit tzv. z vody. Ale na etapě, která má 500 kilometrů, si vždycky něco najdeme,“ říká.

Dakarská rallye má pro něj lákavou auru. „Je to dobrodružství, v poušti se smazávají rozdíly a lidé k sobě mají blíže,“ míní Chytka, jenž označí své vztahy se světovými hvězdami za nadstandardní. „Okolo Formule 1 nebo Moto GP se točí spousty fanoušků a sponzorů. Bez správné akreditace se nikam nedostanete. V divočině jsou hvězdy přístupnější, bavíte se kdykoli s kýmkoli. Jdete spolu klidně na večeři,“ nastiňuje. To se projeví i na kvalitě snímků. „Už z dálky mě poznávají a jsou schopni motorku postavit na zadní, aby měli hezké fotky. Auto na zadní jen tak nepostavíte. I když mi už pár jezdců říkalo, abych dal dopředu značku a oni věděli, že je místo bezpečné a mohli si dovolit jet rychleji a skočit z duny. Takovou zodpovědnost si ani kvůli super fotce, nevezmu,“ vypravuje Chytka, jehož tým se rozrostl také o nové, speciálně upravené mediální auto značky Toyota, které prošlo přestavbou během tří týdnů. „Starší vůz, který už na Dakaru několikrát byl, prošel generálními úpravami a k tomu se kolega Honza Stárek vrhnul v rekordním čase do přestavby dalšího vozu. Museli jsme všechno zevnitř vytrhat, dát tam závodní sedačky pásy, rám, nový úložný systém a spoustu dalších detailů. Máme také zcela nový design aut,“ dodal hrdě o své flotile na Dakaru.

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist