Za měsíc sedám na motorku, za další dva jedu Maroko, říká Brabec jen co odhodil sádru

Český závodník Jan Brabec z týmu Big Shock Racing zahájil přípravy na Dakar 2020 svérázně. Po týdnu testování, které proběhlo koncem května v tuniské poušti, přišel nepříjemný pád a zlomenina nohy, palců, žeber, pohmoždění zad, následovala záchranná akce, operace, transfuze a pobyt v nemocnici na Djerbě.

Po transportu do České republiky Jana Brabce čekaly další zákroky v Úrazové nemocnici v Brně. Minulý týden už ale lékaři Honzovi vytáhli z těla přebytečná železa, český závodník zahodil sádry a bez zbytečných průtahů se pustil do dalších tréninků před Dakarem 2020. Kondici mu výrazně zlepšila také nová dakarská motorka, čerstvě zaparkovaná v garáži. „Už jsem v cajku, za měsíc sedám na motorku, za další dva jedu Rallye du Maroc. Je to o hlavě. Nejdůležitější je motivace a pozitivní mysl,“ říká jezdec, kterému už evidentně otrnulo. Kdo by si myslel, že bude po prožitých útrapách opatrnější, ten se mýlí. „Brzdit nebudu. Řídím se heslem: trénuj tak, jak budeš závodit. Pády k tomu patří. Naopak, dostal jsem chuť znovu máknout,“ dodává Brabčák.

Nesmíš se vypnout

Po nehodě Honzu týmoví kolegové a táta Libor převezli na soukromou kliniku na Djerbě, kde podstoupil operace zlomenin a také transfuzi, když hematom na zádech zapříčinil nedostatek krve. „Musím pochválit tuniskou nemocnici, postarali se o mě perfektně. Dodnes jsem v kontaktu s doktorem, který mě operoval. Dokonce se na mě přišel podívat i místní ministr kultury. Moc si ze setkání nepamatuji, ale přinesl mi kytku a bylo to milé,“ popisuje Brabec. Po týdnu byl jezdec stabilizován a transportován do ČR. Z letiště přejel rovnou do Úrazové nemocnice v Brně, kde proběhly reoperace. Po dalších 14 dnech byl Honza konečně doma a od té chvíle se jeho zdravotní stav začal rychle lepšit. Podíl na hladkém průběhu celé akce má i přítelkyně Nikol Haniková, která s ním absolvovala celou nemocniční anabázi. „Alespoň budu mít co vyprávět během Posedlých Dakarem. Už máme zamluvené sály. V únoru vyrážíme na turné. Báli jsme se s Matesem, jestli budeme mít nové historky, ale vypadá to, že nebude nouze,“ dodává Brabec.

Honza bere nedávný pád i těžkosti s ním spojené jako další zkušenost. „Když jsem se po té ráně snažil plazit k bivaku, pomohl mi i mentální trénink Gabriela Trojčáka. Nesmíš se vypnout, ale když po pádu zůstaneš při vědomí, je důležité si ho udržet, nepanikařit a s nastalou situací se adekvátně vypořádat. To je i pro Dakar užitečná zkušenost,“ říká Brabec, který přesto doufá, že si pády pro letošní dakarskou sezonu tímto definitivně vybral.

Motorka na babiččinu počest

Na Brabcově rychlém uzdravování má zásluhu i nová dakarská motorka KTM 450 Rally, která mezitím přistála v garáži. Brabčák ji pojmenoval Anežka po svojí babičce, která byla jeho velkou fanynkou. Anežka si ale bude muset ještě minimálně měsíc počkat, než Honzu sveze. Nejdříve je na programu tvrdá dřina v posilovně. Závodník už se plně svěřil do rukou trenéra Kofiho. Nejdůležitějším úkolem je teď rozcvičit a posílit zlomenou nohu, což by se do měsíce mělo podařit. Na Brabčáka čekají hodiny fyzioterapie. Pak přijde na řadu trénink na motorce a už 3. října se Jan Brabec chce postavit na start Rallye du Maroc.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 6 Kč od 3 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
JardaKTM přispěl 2 Kč
Rosička přispěla 2 Kč
poldi1 přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist