Vítězem 1. etapy Price, Ricky Brabec ztratil 18 minut

Přesvědčivé vítězství Tobyho Price, ztráty obhájce triumfu Rickyho Brabce a dalších favoritů. Tak vypadala první etapa Dakaru 2021, která vedla z Džiddy do Bishy a měřila celkem 623 kilometrů. Fantastický výkon předvedl český jezdec Martin Michek. Celý den se držel vepředu mezi továrními jezdci a nakonec skončil desátý.    

„Vstávání bude bolet! Do etapy Milan Engel s Martinem Michkem sice vyráží až po půl deváté, ale přejezd z bivaku na start bude 311 kilometrů. Což v praxi znamená, že ráno budou z bivaku odjíždět lehce po páté hodině. Asistence vyrazí pár minut po nich a bude jim v patách, kdyby cokoliv..“ hlásil tým ORION Moto Racing Group před startem úvodního dějství 43. ročníku Dakaru. Měřených kilometrů čekalo v neděli na jezdce 277.

Jako první vyrazil na trať speciálu vítěz včerejšího prologu a obhájce triumfu z loňska Američan Ricky Brabec. A zase se ukázalo, jak je ošidné udávat na Dakaru tempo a směr jako vedoucí jezdec. Závodník továrního týmu Hondy začal hned po startu ztrácet, stejně jako jeho nejbližší následovníci. Naopak parádně začali etapu Francouz Xavier De Soultrait (HT Rally Raid Husqvarna Racing), Australan Toby Price (Red Bull KTM) a Argentinec Luciano Benavides (Rockstar Energy Husqvarna). Překvapivě s nimi drželi krok i mladý Polák Maciej Giemza (Orlen KTM) a Argentinec Franco Caimi (Yamaha). Na 135. kilometru už ale vedl zkušený Price, o 38 sekund před De Soultraitem. Pohled více dozadu startovního pole byl ale šokující, když Chilan Pablo Quintanilla (Husqvarna), Španěl Joan Barreda (Honda) a Brabec ztráceli přes 12 minut. Velké problémy měl také Francouz Xavier Flick (Husqvarna), který havaroval a zranil si nohu. Po chvíli ale pokračoval v soutěži.

50 kilometrů do cíle a Price si upevňoval vedení. Na druhého Kevina Benavidese (Honda) měl náskok 1:33 min., třetí Xavier De Soultrait ztrácel přes dvě minuty. V Top 5 se ještě drželi další dva jezdci továrního týmu KTM Rakušan Matthias Walkner a Brit Sam Sunderland. De Soultrait v závěru trochu ztratil a propadl se na šestou pozici. První etapu vyhrál dvojnásobný vítěz Dakaru Toby Price s náskokem 31 sekundy před Kevinem Benavidesem, další sekundu ztrácel skvěle finišující Walkner. Ricky Brabec nakonec ztratil přes 18 minut, Barreda 15 a půl, stejně jako Quintanilla. Martin Michek se pár desítek minut po dojezdu stále držel na neskutečném desátém místě se ztrátou 8:10 min.  “Bylo tam strašně kamení a dvakrát jsem spadl, takže mechanici budou mít práci. Každopádně výsledek super!!!,,” hlásil český jezdec v cíli. 

Průběžně je dvanáctý, do výsledků se totiž nakonec započítávají i časy ze sobotního prologu, které se navíc násobí čtyřmi. Také další Češi si vedli skvěle. 28. dojel Jan Brabec (Strojrent Racing) se ztrátou 27:10 minut., 30. Milan Engel (ORION Moto Racing Group) a 38. David Pabiška (Jantar Team). Všichni jedou motocykly KTM. Slovák Štefan Svitko (Slovnaft KTM) je zatím klasifikován na 14. pozici. Čtyřkolkář Tomáš Kubiena byl v první etapě šestý. "Prvni etapu jsem měl skvěle rozjetou, byl jsem kolem 16. místa,  ale pak jsem to dvakrát zahodil a ke konci bloudil. Takže 28. pozice. No ještě 11 dní a já jsem dobitej jak pes," zhodnotil den Jan Brabec (vrchní snímek). 

Toby Price: „Dneska byla hodně obtížní navigace, sedm kilometrů před cílem jsem se trochu ztratil a trvalo mi, než jsem našel správnou cestu. Ale jinak to byl pro náš tým výborný den, bez ztrát. Myslím, že v příštích dnech budeme svědky častých zvratů ve výsledkových listinách. Je třeba zůstat v klidu.“

Ricky Brabec: "Ten roadbook nedával vůbec smysl, je třeba si něj pořádně zvyknout.  Zajel jsem dobře prolog, a pak taková hrozná etapa, to je prostě neskutečné. Ale věděl jsem, že startem z prvního místa dnes můžu něco ztratit. Je to jenom jedna etapa, dalších jedenáct jich zbývá. Na můj vkus byla ta dnešní etapa dost krátká.“

Všechny výsledky zde

https://www.dakar.com/en/rankings

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 5 Kč od 4 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
SPIJKER přispěl 2 Kč
DutchTT přispěl 2 Kč
Venda přispěl -1 Kč
Lucciferka přispěla 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist