Veselého dál trápí problémy s benzínem

Dnes je v programu 34. ročníku Rally Dakar volný den, ke kterému se už modlili takřka všichni jezdci. Únava a neskutečně se střídající povětrnostní podmínky vykonaly své, takže závodníci toho mají opravdu dost. Rádi tedy využijí volného dne, budou opravovat techniku, regenerovat síly a také se budou věnovat přípravě na druhou polovinu závodu.

Mezi těmi, kteří tráví den v pouštním bivaku u chilského Copiapa je i Czech Dakar Team, v jehož barvách jede i jediný český motorkář ve startovním poli Jan Veselý. „Včerejší 'okruhová´ etapa kolem Copiapa byla pro nás úspěšná. Obě naše kamionové posádky tuto náročnou a dlouhou etapu zvládly a pokračují dál směrem k vysněnému cíli v Limě. Honza Veselý se ve včerejší etapě zprvu držel na skvělé pozici mezi 50. a 60. místem. V závěru etapy však ztratil a dojel v opraveném pořadí 97. se ztrátou 2 hodiny 23 minut na prvního Španěla Marca Comu. Důvodem jeho zdržení byl opět nekvalitní benzín, který natankoval od organizátorů. Je to už trestuhodné. Honza říká, že pokaždé když natankuje v etapě, tak se mu motorka zastaví. Včera mu nečistoty ucpaly jehlový ventil v karburátoru a Honzovi vytekl všechen benzín na trať. Hodinu a půl potom sháněl v poušti nějaký benzín. Celkově se drží se svou Yamahou na 77. místě,“ hlásí Czech Dakar Team z místa konání soutěže.
Veselého problémy s benzínem se opakují prakticky od začátku soutěže. Také ve 4. etapě z argentinského San Juanu do Chilecita. Honza Veselý i tehdy natankoval nekvalitní palivo od pořadatelů a druhou polovinu rychlostní zkoušky se trápil ze ztrácejícím se výkonem jeho motoru. Dokonce to zašlo tak daleko, že posledních 150 metrů rychlostní zkoušky musel svůj motocykl dotlačit. „Je to k vzteku, první polovinu měřeného úseku jedu do padesátého místa. Potom natankuji a přestane to jet,“ říká čtyřicetiletý Veselý. S problémem nekvalitního paliva se potýká mnohem více jezdců a situace podle Czech Dakar Teamu nabírá na vážnosti.
Jak se dalo čekat, po 7. etapě vzdal jeden z favoritů soutěže motocyklistů Chilan Francisco „Chaleco“ Lopez. Včera několikrát tvrdě havaroval a dost zničil svou Aprilii Tuareg (dobře patrno na horním snímku). Hlavní roli ale v jeho nelehkém rozhodování hrál fakt, že po pádu krátce po startu měřeného úseku si přerval přední křížové vazy v pravém koleně. Své odstoupení oznámil na webu www.chalecolopez.cl. Šestatřicetiletý Lopez přitom začal letošní Dakar parádně, vyhrál první etapu před obhájcem loňského vítězství Comou a i v dalších dnech pravidelně dojížděl v absolutní špičce. O jeho skvělém výkonu svědčí i fakt, že Dakar i přes včerejší pochopitelnou značnou ztrátu opouští z 9. místa průběžné klasifikace. Na vedoucího muže závodu, Francouze Cyrila Desprese (stejně jako Coma KTM), ztrácel po osudné 7. etapě 1:17:20 hod.
Včerejší den si pochvaloval slovenský jezdec Štefan Svitko: „7. etapa merala 570 km z toho bolo 420 km meraných. Dnes bol začiatok super, rýchle pisty sa mi išli dobre. Priebežne v polke etapy som išiel na 4. mieste. Druhá polka etapy bola veľmi ťažká na navigáciu, tak som radšej zvolnil a riadne sa venoval rollbooku. Potom ma dobehol Baareda, Ulevalseter a Viladoms, tak som išiel za nimi a čumel som ako môžu ísť tak rýchloa popri tom sa aj navigovať. Asi to bude tými skúsenosťami. Ale aj tak sme si museli niekde zajsť, pretože sme veľmi stratili. Skončil som 12., ale hlavne som v cieli a zdravý. Zajtra máme voľný deň tak super. Pol Dakaru je za nami, tak teraz to už pôjde rýchlejšie. Zatiaľ sa majte,“ vzkázal Svitko na svém webu.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist