V Abu Dhabi nakonec triumfoval Price

Úvodní závod letošního mistrovství světa dálkových motocyklů zná jméno svého vítěze, Abu Dhabi Desert Challenge vyhrál Australan Toby Price. Tovární jezdec KTM tak navázal na triumf z letošního Dakaru.

Poslední pátá etapa Abu Dhabi Desert Challenge měřila 234 kilometrů a končila v přístavu v Abú Dhábí. Jako první vyjížděl na startu překvapivý vítěz minulého dne Francouz Pela Renet (Husqvarna). Ale bývalý endurový mistr světa brzy poznal, jaká je to svízel určovat stopu a vést celé startovní pole. Zakrátko ho dojel vedoucí muž závodu Chilan Pablo Quintanilla (Husqvarna) a později i další jezdci. Důležitý byl hlavně Price, který po bloudění v minulé etapě vyjížděl na trať netradičně až jako šestý. Australan podal nejlepší výkon za celý průběh závodu a v cíli vymazal svou ztrátu 2:45 minut na dosud vedoucího Quintanillu. „Jel jsem výborně až do dotankování. Pak jsem udělal pár chybiček, ztratil jsem pár sekund a Toby mne dohnal. Ale stejně jsem šťastný ze svého výsledku i z výkonu tady. Skončit třetí v úvodním závodě mistrovství světa je skvělé. Zvlášť když soupeři byli opravdu rychlí. Seriál bude letos hodně těsný až do konce,“ uvedl Pablo Quintanilla, třetí muž letošního Dakaru a třetí také v poslední etapě Abu Dhabi Desert Challenge.

Toby Price (KTM) si postěžoval na vysilující podmínky, které v pouštních dunách panovaly. „Dnes bylo horko v tom nejhorším smyslu slova. Útočil jsem ale na vedení opravdu tvrdě, většinu času jsem jel spolu se Samem Sunmderlandem, což původně nebylo mým plánem. Ale on se mi zkrátka přilepil na zadní kolo a nechtěl se mně pustit! Snažil jsem se ho několikrát setřást, ale s ním to ani trochu nehnulo. V každém případě jsem nakonec vyhrál a tento nový úspěch mne velmi potěšil,“ uvedl v cíli Price. Brit Sam Sunderland (KTM) byl nakonec druhým místem celkově poněkud zklamán. „Několikrát jsem po startu uvízl v písečné pasti a to rozhodlo o tom, že mne Toby brzy dojel,“ řekl. Hrdinkou etapy se stala Španělka Laia Sanz (KTM), která zastavila u nehody Copeaga Arany a pomohla ho ošetřovat. Ztratila tak víc nž hodinu. V soutěži quadů nakonec vyhrál Polák Rafal Sonik před Argentinkou Camelií Liparoti, zatímco dosud vedoucího Chilana Ignacia Casaleho zastavil zadřený motor jeho čtyřkolky. „O tomto vítězství jsem už dlouho snil a trvalo mi osm let, než jsem ho konečně získal,“ radoval se Sonik.

Výsledky 5. etapy

1. Toby Price (AUS) KTM, 2:48:17 hod
2. Sam Sunderland (GBR) KTM +2:09 min
3. Pablo Quintanilla (CHI) Husqvarna, +6:08
4. Pela Renet (FRA) Husqvarna, +11:53
5. Helder Rodrigues (POR) Yamaha +12:49

Konečné pořadí

1. Price, 18:18:24 h
2. Sunderland, +2:11 min
3. Quintanilla +3:23
4. Mohammed Al Balooshi (UAE), KTM +38:38 min
5. Renet +29:30
 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist