Úspěšná dakarská mise pro značku přileb LS2

Vytrvalostní etapový závod Dakar Rally 2015 představoval další vynikající úspěch pro španělské přilby LS2. Tovární jezdec stáje Red Bull KTM, Španěl Marc Coma, vyhrál v přilbě LS2 MX456 kategorii motocyklů. Pro Comu je to již jeho páté dakarské vítězství v tomto nejtěžším závodě světa, naopak značka LS2 triumfovala v této extrémní rallye podruhé.

Do poslední 13. etapy nastupoval Marc Coma se sedmnáctiminutovým náskokem před druhým Paulem Goncalvesem na Hondě. Kvůli silnému dešti, který tuto závěrečnou etapu udělal pro motocyklisty téměř nesjízdnou, závod zastavili na CP2 a zde také vyhlásili konečné výsledky. Svým pátým vítězstvím Marc Coma srovnal počet vítězství Francouze Cyrila Desprese, jenž v roce 2013 získal pro přilby LS2 první dakarské vítězství.

Přitom cesta Marca Comy za letošním triumfem nebyla vůbec snadná. Od startu sváděl těžké souboje na špici se svým krajanem Joanem Barredou, ale již od 5. etapy, ve které zvítězil, začal náskok Barredy stahovat. Ve dvou maratónských etapách pak strategicky zvolil jízdu s rozmyslem a opatrností. Přesto v první z nich musel řešit problémy s rozpadající se pneumatikou, ve druhé pak jel tak, aby hlavně bezpečně dovezl svůj stroj KTM 450 RALLY do etapového cíle přes solné pláně Bolívie v deštivém a chladném počasí. Právě solné pláně znamenaly pro mnoho jezdců definitivní konec, buď kvůli pádu na zrádném, rychlém a kluzkém povrchu, nebo kvůli soli, která zastavovala motory, dostávala se do sání, do elektroinstalace, ucpávala chladiče, výfuky, ničila přední vidlice.
„Jsem šťastný a hrdý,“ prozradil dojatý Marc Coma. „Letošní Dakar byl mimořádně vyčerpávající. Museli jsme překonávat problémy už druhý den, což nás trochu zpomalilo. Od té chvíle jsme museli změnit strategii a trochu více tlačit, abychom najeli ztracený čas. Věděli jsme, že dvě maratonské etapy budou klíčové, a také byly. Chci poděkovat svému týmu, našim sponzorům a všem lidem kolem nás. Joan Barreda a Paolo Goncalves byli těžcí soupeři, úroveň závodu vysoká, a tím je vítězství o to cennější."

Letošní Dakar znamenal pro jezdce i techniku skutečně mimořádnou zátěž. Bylo třeba fungovat v prostředí, kde teploty na jednu stranu atakovaly hranici 50 stupňů Celsia, ale na druhou stranu vysoké nadmořské výšky až 4800 metrů nabízely hodnoty pod nulou. Účastníky navíc čekal prach, feš-feš, písečné duny, déšť, horko, zima, nepřízeň počasí, těžké bláto i krupobití. A i v těchto podmínkách přilby LS2 obstály.
přilbách LS2 absolvovalo letošní Dakar více než 70 jezdců z 20 zemí. Výsledkem bylo první místo v kategorii motocyklů s Marcem Comou a šesté místo Rubena Farii. Teprve devatenáctiletý Jeremiáš Gonzales Ferioli, Argentince jedoucí na Yamaze 700 Raptor, byl v kategorii čtyřkolek druhý a druhý závod dokončil také Švéd Thomas Berglund v kategorii Malle-Moto vypsané pro jezdce bez servisního doprovodu. Vítězství na Rallye Dakar 2015 je dalším potvrzením kvality a rostoucí prestiže přileb LS2.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist