Účastniky Dakaru sužuje horko, KTM bez Ramireze

Český tým Moto Racing Group (MRG) připravuje již druhým dnem závodní stroje ve svém kompletním technickém zázemí v paraguayském hlavním městě Asunción, kde 2. ledna 2017 odstartuje 454 kilometrrů dlouhým prologem s 39 měřenými kilometry 38. ročník Rally Dakar. Všechny týmy nyní finišují v bivaku na finální formální a technické přejímky.

Všichni členové týmu MRG se zaměřili na své oblasti v přípravě na start v 38. ročníku vytrvalostní soutěže Dakar 2017. Hned první dny poukázaly na mimořádnou náročnost, která na všechny účastníky během soutěže teprve čeká. Na uzemí Paraguaye šplhají totiž v těchto dnech denní teploty až k hodnotě 38°C. Základní servisní bivak sužuje navíc limitované množství vody. Dovezená voda se proto u týmu neustále chladí ve dvou lednicích poháněných generátory. Členové týmu MRG provádějí poslední úpravy na servisním zázemí, přeskládávají doprovodné vozy a mechanici s jezdci (motorkáři Milan Engel, Jacopo Cerutti a quadista Tomáš Kubiena) připravuji závodní techniku na závěrečnou formální a technickou přejímku.

Servisní zásah si vyžádal také jeden z týmových doprovodných vozů. V týmu MRG panuje i přes zmíněné klimatické podmínky dobrá nálada a jezdci se připravují na start soutěže dle předem stanoveného plánu. Další český motorkář na Dakaru, Ondřej Klymčiw, který se také úspěšně přesunul ze zmrzlé Evropy do rozpáleného  bivaku, zatím vybírá, jaké pneumatiky na úvodní etapu pro svou Husqvarnu a pro  motocykl stejné značky svého česko-amerického chráněnce Petra "Angela" Vlčka použije. K dispozici má tvrdou směs, medium nebo soft. Legendární Dakar startuje už v pondělí podeváté v historii v Jižní Americe, ale poprvé v Asunciónu v Paraguayi. Pořadatelé závodu připravili pro účastníky tradičně náročnou trať, která tentokrát často povede v horách. Ve vysoké nadmořské výšce čeká na téměř 500 soutěžících hned šest etap i jediný volný den. Vítězové tohoto ročníku budou známí po absolvování zhruba 8800 kilometrů v neděli 15. ledna.

Po Argentinci Kevinu Benavidesovi (Honda), který si v závěrečné přípravě zlomil zápěstí, přišel o špičkového jezdce také tovární tým KTM. Ze zdravotních důvodů se na poslední chvíli omluvil Mexičan Ivan Ramirez. Ten měl na Dakaru debutovat jako náhradník za rovněž zraněného Francouze Antoine Mea. "Stále se potýkám se zdravotními problémy, které by mi nedovolily jet tak obtížný závod naplno. Chci všem poděkovat z celého srdce za podporu a týmu Red Bull KTM za důvěru. Velmi mne mrzí, jak to dopadlo, bohužel to ale nebylo v mých rukách," sdělil třiadvacetiltý jezdec. Pondělní prolog z Asunciónu do Resistencie měří 454 km, rychlostní zkouška bude dlouhá pouhých 39 km. Spíše než vzdálenost, která by dělala závodníkům starosti, to bude napětí, které bude provázet první dny zahájení soutěže. Každý si bude vědom toho, že chyba na technické trati či dokonce na měřených trialových úsecích by ho mohla vyjít draho. Taktika, kterou si týmy zvolí pro startovací pozice v následujícím dni, bude důležitá nejen pro nováčky, ale i pro favority.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist