Tovární klenoty na Dakaru 2018

Dakar 2018 je již minulostí, a tak si s námi vychutnejte galerii továrních rally speciálů, které se letos popraly s tratí jubilejního čtyřicáteho ročníku vůbec nejzěžší rally pod sluncem. Chybět pochopitelně nemohou ani mašiny českých týmů, které naši zemi v Jižní Americe reprezentovaly.

Kapitoly článku

Gas Gas

Španělský Gas Gas vyrukoval na Dakar se třemi jezdci. Na rally speciály vyrobené u našich jižních sousedů usedli Jonathan Barragán, Johnny Aubert and Cristian España Munoz. Celému továrnímu týmu šéfoval charismatický Giovanni Sala, který má s Dakarem bohaté zkušenosti. Nejlépe umístěným jezdcem Gasu se stal Johnny Aubert, když na cílovou rampu dojel šestý.

Hero

Za tento "exotický" tým indické značky Hero se na start Dakaru postavili tři jezdci a to C.S. Santhos, Joaquim Rodrigues a Oriol Mena. Oriol se stal nejlepším jezdcem týmu a soutěž dokončil na skvělém sedmém místě.

Honda

Tovární tým Hondy přijel do Peru s pěti jezdci, ovšem do závodu vystartovali pouze čtyři jezdci, tedy Kevin Benavides, Joan Barreda, Ricky Brabec a Michael Metge. Tahoun týmu Paulo Goncalves nebyl doktory kvůli zranění uschopněn, a to nebylo pro tým těsně před startem soutěže zrovna povzbudivé. I tak se Kevin Benavides do poslední chvíle rval o celkově prvenství a už to vypadalo, že by Honda mohla KTM sesadit z trůnu. Nakonec se tak nestalo a Kevin dokončil druhý.

 

Husqvarna

Tovární tým Husqvarny absolvoval Dakar s dvojicí jezdců a jejich fabrický materiál FR 450 Rally, krotili Pablo Quintanilla a Andrew Short. Pablo dokončil na osmém místě a Andrew na sedmnáctém. 

KTM

KTM vládne Dakaru už pěkných pár pátků a také letos tomu není jinak. Postaral se o to rakouský jezdec Matthias Walkner na rakouské motorce. Vedle něj za fabrický tým startovali Toby Price, který dokončil třetí, celkově čtvrtý Gerard Farres a pátý Antoine Meo. Parádní dvanácté místo brala stálice Dakaru španělka Laia Sanz. Loňské vítězství přijel do Jižní Ameriky obhájit Brit Sam Sunderland, ovšem to se mu nepodařilo a ze závodu ve čtvrté etapě odstoupil.

Sherco

Za tovární tým Sherco z Francie startoval Španěl Juan Pedrero Garcia, Francouz Adrien Metge a Ind Aravind Prabhakar KP. Nejlepším jezdcem se stala dakarská legenda Juan Pedrero Garcia a Dakar 2018 dokončil jedenáctý. Je fajn, že se toho Sherco nebojí a jede na svém vlastním továrním speciálu, který vypadá opravdu moc hezky.

 

Yamaha

Yamaha na Dakar nasadila čtveřici fabrických jezdců ve složení Adrien Van Beveren, Franco Caimi, Xavier de Soultrait a Rodney Faggotter. Tovární tým tří ladiček měl soutěž výborně rozjetou a na špičce se pohyboval Adrien Van Beveren i můj favorit Xavier de Soultrait. Oba ale neměli štěstí a po pádu ze soutěže odstoupili. 

 
Náš tip

Motorkáři.cz - Svezli jsme se na rally speciálu KTM, přečtěte si naše dojmy!

Speciály českých týmů na Dakaru 2018

Za Český tým MRG startovali na motocyklech Milan Engel, Jacopo Cerutti a Jan Veselý. Stále zrychlující Milan musel po pádu v závěru soutěže odsoupit a do cíle dojela dvojice Jacopo Cerutti (20.) a Jan Veselý (68.). Jan Veselý startoval ve třídě Malle Moto, což znamená, že jel bez asistence a vše si na motorce dělal sám.

Klymčiv Racing do Jižní Ameriky vyrazil ve složení Ondra Klymčiw, Petr Vlček a Bill Conger. Ondra po skvěle rozjetém začátku bohužel ošklivě havaroval, je stále v nemocnici, ovšem jeho stav se zlepšuje a pomalu sechystá na návrat domů. Do cíle dojeli Petr Vlček (47.) a Bill Conger (66.). 

Za Indigo Racing startovala první Češka na Dakaru v sedle motocyklu Gabriela Novotná a vedla si víc než dobře. Bohužel si několik etrap před koncem zlomila klíční kost a do cíle se nedostala. I tak se předvedla jako veliká bojovnice a myslím, že ji opět za rok budeme moci fandit. 

Nejlepším českým jezdcem se stal letošní nováček Jan Brabec, který dokončil na třicátémdevátém místě. Bylo hezké sledovat jeho progres a také to, jak si závod užívá. Příští rok by neměl na Dakaru chybět a doufejme, že se posune o další pozice výše.

Tým BARTH Racing nasadil Davida Pabišku a Rudu Lhotského. David se právem zařadil mezi dakarské legendy a svůj poslední Dakar kariéry dokončil na dvaačtyřicátém místě. Ruda Lhotský bohužel ze soutěže odstoupil.

Nejspíš nejsem sám, kdo na Dakaru fandí neskutečně rychlému slovenskému jezdci Štefanu Svitkovi a bere ho za "našeho" závodníka. Letos opět výborně tahal, ovšem po pádu Dakar nedokončil.

Video:

Informace o redaktorovi

Vláďa Novotný - (Odebírat články autora)

Který dakarský speciál je vaším favoritem?

  1. Hlasováno: 3x
  2. Hlasováno: 2x
  3. Hlasováno: 23x
  4. Hlasováno: 8x
  5. Hlasováno: 26x
  6. Hlasováno: 9x
  7. Hlasováno: 22x
  8. Hlasováno: 10x
  9. Hlasováno: 14x
  10. Hlasováno: 10x
  11. Hlasováno: 12x
  12. Hlasováno: 14x
  13. Hlasováno: 12x

Hlasování

Dotazník se zobrazí pouze přihlášeným uživatelům. Nejste bohužel přihlášení, tuto akci můžete provést v pravém horním rohu nebo se nově registrovat.

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist