Toby Price se chystá na dakarskou obhajobu

Obhájce titulu vždy patří k favoritům dalšího ročníku a co se týče Tobyho Price a Rally Dakar, tak to platí dvojnásob. Australský tovární jezdec KTM očekává, že to v Saúdské Arábii nebude mít lehké a v sezoně trénoval dokonce jako spolujezdec světoznámého automobilového jezdce Nassera al-Attiaha.
 

Dvaatřicetiletý Price si v lednu 2019 na Dakaru zajistil vítězství až v poslední etapě a po 5 182 km odjetých kilometrech. Rozhodla chyba jeho největšího soupeře Chilana Pabla Quintanilly (Husqvarna), jenž havaroval už 10 km po startu. Továrna KTM tak zase odrazila útoky všech dalších výrobců a připsala si už 18. vítězství na Dakaru v řadě za sebou. Navíc měla rakouská fabrika na cílovém podiu všechny tři jezdce, druhý skončil Rakušan Matthias Walkner a třetí Brit Sam Sunderland. Oba pojedou od 5. ledna v sestavě týmu Red Bull Factory KTM Rally 42. ročník Dakaru opět. Price v lednu v Peru zase jednou dokázal, že v rozhodujících momentech umí překonat bolest z četných zranění a vyhrál svůj druhý Dakar, když poprvé triumfoval v roce 2016. Podaří se mu do v Saudské Arábii do třetice?

V nejdůležitější letošní přípravě, na Marocké rally, skončil až čtvrtý, když vyhrál poslední etapu. „Můj útok přišel pozdě, dokončit takový významný závod těsně pod pódiem na čtvrtém místě bylo frustrující. Ale byl to opravdu dobrý trénink. Na pódium mi chybělo pouhých sedm sekund, ale všechno ostatní mě potěšilo.Jel jsem rychle a spolehlivě. Navigace tam byla opravdu ošidná a my jsme se museli naučit závodit s minimem informací. Doufám, že jsem na leden a Dakarskou rally dobře připraven. Vím, že to tam bude velmi obtížné,“ uvedl Price.

Z mistrovstí světa vytrvalostních závodů si letos odskočil i na nejvýznamnější mexický terénní závod Baja 1000. Nejel tam však v sedle své KTM, ale jako spolujezdec dakarské legendy Nassera Al-Attiyaha. V kategorii trophy truck získali po penalizaci jedné posádky celkově druhé místo. "Nečekali jsme žádný velký výsledek. Ale Nasser je fakt blázen. Předjel 19 posádek a v závěru ještě zrychlil tak, že jsme to stihli na podium. Ten chlap má neskutečné zkušenosti, hodně jsem se od něj naučil. Trophy trucky se mi moc líbí," uvedl Price. Také v nejtvrdším australském závodě Finke Desert jel kvůli ne zcela doléčenému zranění zápěstí v trucku.

Tým Red Bull Factory KTM Rally oznámil na 42. ročník Rally Dakar velmi silnou sestavu. Kromě Tobyho Price pojedou také bývalí dakarští vítězové Sam Sunderland (2017) a Matthias Walkner (2018). Ty posílí ještě juniorský mistr světa dálkových soutěží Argentinec Luciano Benavides (naposledy devátý) a zkušený, už třiačtyřicetiletý Brazilec Mário Patrão.

Vizitka Tobyho Price

Plné jméno: Toby Joseph Price

Narozen: 18. srpna 1987 v australském Hillstonu (stát New South Wales)

Výška: 188 cm

Váha: 93 kg

Bydliště: Singleton, Austrálie

Tým: Red Bull Factory KTM Rally Team

První motocykl: Suzuki JR50, ve dvou letech

První závod: ve čtyřech letech

První důležitý titul: juniorský mistr Austrálie v roce 2003

Začátek profesionální kariéry: 2004, tým Kawasaki Australia

Šestidenní: čtyři starty za Austrálii, vítězství ve třídách, podia v absolutním hodnocení

Pětkrát vyhrál australský offroadový šampionát.

Debut na Dakaru: 2015, jako nosič vody Marca Comy 3. místo celkově, vítěz 12. etapy

První triumf na Dakaru: 2016 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist