Toby Price out, Michek je zatím celkově třináctý!

Konec nadějí pro Tobyho Price, Rosse Branche a Luciana Benavidese, přesvědčivé vítězství Kevina Benavidese na tovární Hondě. To byly zásadní momenty deváté etapy Dakaru, po které stále vede Chilan Nacho Cornejo (Monster Energy Honda). Martin Michek se dalším skvělým vystoupením dostal už na průběžné 13. místo. Milan Engel dnes překvapil dvanáctou etapovou příčkou.

Devátou etapou byl okruh okolo Naúmu o délce 579 kilometrů, z toho 465 km bylo měřených. Trasa zavedla zbylých 77 motorkářů (včera vzdal např. dosud skvěle jedoucí Polák Adam Tomiczek) k Rudému moři, v úvodní části kopírovali jeho pobřeží. Pak následovala rychlá pasáž a v polovině etapy vjeli do kamenitého pole, kde zase hrozily defekty. Toby Price havaroval na 155. kilometru a vážně si poškodil levou paži a rameno. Vrtulníkem ho převezli na rentgen do nemocnice v Tabuku a letošní Dakar pro dvojnásobného vítěze skončil předčasně. Před startem do deváté etapy byl přitom druhý s minutovou ztrátou na lídra Nacha Corneja. Těsně před ním vzdal i Ross Branch z Botswany, kterému doslova explodoval motor jeho Yamahy, Se stejnou poruchou přitom včera odstoupil i jeho týmový kolega u týmu Monster Energy Yamaha Rally Argentinec Franco Caimi.

Devátá etapa by se dala od startu brát jako velký útok Hondy. Jezdci továrního týmu Monster Energy Honda od začátku obléhali vedoucí příčky, chvílemi byli čtyři v TOP 5. Pak ale někteří začali odpadat, jako první dost překvapivě Španěl Joan Barreda, pak i loňský vítěz Američan Ricky Brabec. Na 198. kilometru vedl lídr celého Dakaru Chilan Nacho Cornejo o 53 sekund před Kevinem Benavidesem, na třetí pozici už se prodral Luciano Benavides (Husqvarna), následovaný Francouzem Adrianem Van Beverenem (Yamaha). Dobře si vedli i Chilan Pablo Quintanilla na tovární Husqvarně a Američan Skyler Howes (BAS Dakar Team KTM). Z Čechů byl tentokrát nejrychlejší Milan Engel na 16. pozici, ale jeho kolega z týmiu ORION Moto Racing Group Martin Michek po trošku slabším začátku zrychloval a po 200 ujetých kilometrech už atakoval první dvacítku, stejně jako Jan Brabec (Strojrent Racing).

Od 250. kilometru už bylo jasné, že o triumf v úterní etapě se poperou jen dva jezdci, oba z továrního týmu Hondy. Kevin Benavides a Nacho Cornejo jeli rychle, ale zároveň bez chyb. Třetího Van Beverena nechávali za sebou o osm minut, Barredu o 13, Brit Sama Sunderlanda (Red Bull KTM) o dvacet, Rickyho Brabce o 22 minut. V první desítce se stále držel Skyler Howes, Slovák Štefan Svitko (Slovnaft KTM) jezdil okolo 15. pozice, hned za ním Engel, Michek a 21. Jan Brabec. Dalším jezdcem, který musel nedobrovolně opustit Dakar, byl Argentinec Luciano Benavides. Bratr Kevina Benavidese stejně jako Price si při havárii poranil rameno a skončil ve vrtulníku.
Když do cíle zbývalo sto kilometrů, zdálo se, že se Cornejo spokojil s druhým místem a nechal jet svého týmového kolegu Kevina Benavidese pro etapový triumf. V celkovém pořadí po minulé etapě na něj měl totiž náskok 13 minut a to už věděl, že vypadl jeho největší soupeř Price. Na 354. kilometru byl Engel na báječném 12. místě se ztrátou 27:36. Martin Michek ztrácel na 18. pozici 35:30 min.  

A Kevin Benavides opravdu vyhrál devátou etapu s náskokem 1:34 min. na Corneja Nacha Florima, třetí Van Beveren ztrácel už 14 minut, čtvrtý Rakušan Matthias Walkner (Red Bull KTM) patnáct. Argentinec, který jede po pádu v 5. etapě se zlomeným nosem, poskočil v průběžném hodnocení na druhou příčku. Na Chilana Corneja Nacha Florima má manko 11: 24 min. Třetí celkově bude zřejmě další jezdec Hondy Barreda. S KTM to vypadá špatně, její nejlepší jezdec, čtvrtý Sam Sunderland, má odstup od lídra půl hodiny.  Bývalého juniorského mistra světa dálkových soutěží Corneja si Honda vyhlídla už jako mladíčka. Jede už svůj šestý Dakar, vloni byl celkově čtvrtý se dvěmi vítěznými etapami. Podle některých soupeřů těží ze své drobné postavy (1.66 cm / 68 kg).  Je mu teprve 26 let, a tak má ve světě rally ještě velkou budoucnost. Michek přes pád a bloudění na trase předvedl další nadživotní výkon. Na vítěze sice ztratil 43 minut, 34 minut, ale je z toho 18. pozice v etapě (těsně před Quintanillou) a prozatímní 13. příčka celkově, před případnými penalizacemi. Ještě lepší byl dnes Milan Engel, který zazářll 12. etapovou příčkou a průběžně je hned za  TOP 20 na jednadvacátém místě.

Rickymu Brabcovi,  Samu Sunderlandovi a Štefanu Svitkovi by měli později odečíst z času 15 minut za pomoc zraněným soupeřům na trati.

Kevin Benavides: „Víte, právě jsem dostal zprávu, že na trati havaroval můj bratr Luciano, takže mi není moc do řeči. Doufám, že bude OK. Také jsme dnes měli smutné výročí, je to rok, co se tady zabil Paulo Goncalves… Snažil jsem se jet naplno celý den, zůstat soustředěný a nedělat chyby. Nakonec to bylo moc dobré, Nacho udělal obrovský kus práce. Už na trati jsem se doslechl, že havaroval i Toby Price, takže to byl dnes velmi nebezpečný den. Motorka mi jede skvěle, čekají nás ještě tři dny bojů a spousta kilometrů. Všechno se může změnit v jediné sekundě. Takže to beru den po dni.“

Všechny výsledky zde

https://www.dakar.com/en/rankings

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 3 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Ritchy přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist