Svitko sletěl z 10metrové duny, přesto už je v Top Ten

Štefan Svitko (KTM) se i přes těžký pád prokousal na deváté místo, skvěle jedoucí Ivan Jakeš (KTM) ve druhé desítce průběžného pořadí, ale také dva jezdci, kteří už dál nepokračují. Tak zatím vypadá Dakar 2013 z pohledu Slovenska.

Mnohonásobný endurový mistr Slovenska Štefan Svitko, který na Dakaru v Jižní Americe obhajuje páté místo z loňska, ve včerejší třetí etapě předvedl doslova heroický výkon. Na těžké pouštní trase dojel dvanáctý, ale na vítězného Chilana Francisca Chaleca Lopeze (KTM) ztratil v cíli pouhých osm minut a 58 sekund. Jezdec Slovnaft Oraving Teamu se díky tomu posunul už na 9. příčku průběžného pořadí motorkářů a na leadera Francouze Cyrila Desprese (KTM) ztrácí něco málo přes devět minut. 
Svitko to ale vůbec neměl jednoduché. „Třetí etapa nebyla z mého pohledu nejlepší, protože problémy jsem měl už po startu asi na 10. kilometru,“ informoval Štefan Svitko ml. a pokračoval: „Spadl jsem tam za pískovou dunou, za kterou přišla hned ještě i další malá dunka, do které jsem narazil předkem motorky a utrhl jsem hrdlo na chladiči. Chvilku jsem to zkoušel opravit, ale nešlo to. Naštěstí to až tak moc nevadilo, protože voda nevytékala. Horší věc se ale stala asi na 230. kilometru, na kterém jsem i s motorkou sletěl asi z desetimetrové duny. Ta vůbec nebyla vyznačená, jen takovou šipkou, že následuje kopec směrem dolů. Já jsem tam nedobrzdil, přepálil jsem to a z té výšky jsem sletěl až úplně dolů. Naštěstí se mi nic vážného nestalo, jen mě trochu bolí zápěstí a podstatně víc záda. To byly pro mě ve třetí etapě nejkritičtější okamžiky. Etapa to byla zatím nejnebezpečnější, ale když si vzpomenu na minulé roky, zase až tak těžké to nebylo,“ svěřil se třicetiletý Svitko jedoucí na stroji KTM Rally Replica 450.
Další slovenský motorkář v soutěži Ivan Jakeš na KTM v barvách týmu NADD RESS Adventure skončil se ztrátou 10:43 minut v pondělní etapě na 14. místě. V celkové klasifikaci mu patří 17. příčka s téměř dvacetiminutovým mankem na lídra Desprese. Po Dušanovi Čipkovi byla třetí etapa bohužel osudná i pro dalšího slovenského motorkáře Jána Zaťka.
"Skončil jsem asi na 165. kilometru, vypadá to tak, že v těch náročných úsecích se mi vypařila voda a zadřel se motor. Nějakým způsobem se mi ještě podařilo dojet do vesnice Inky, kde mi místní šerif zařídil převoz na hlavní silnici. Tam sa mi podařilo stopnout jedno auto a to mě dovezlo do bivaku,“ popsal své trápení ve třetí etapě Ján Zaťko (BMW G450RR). Čtvrtý Slovák ve startovním poli Dakaru 2013 Dušan Čipka (Husqvarna) skončil o den dříve. Zklamala ho technika. Navzdory velké snaze se mu nepodařilo technickou chybu odstranit tak, aby svůj motocykl případně dostal do cíle a mohl v rally pokračovat, i když se značnou penalizací. „Právě ho máme v bivaku, do kterého ho dovezlo auto domorodců. Jeho motocykl nebyl schopný pokračovat, protože se mu podle všeho zasekla ojnice. Problém byl v tom, že cíl rychlostní zkoušky byl na kopci nad bivakem a tam se Dušan neměl jak dostat,“ hlásil v neděli jeho kolega Ján Zaťko (oba Slovakia Turbo team).


Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (8x):



TOPlist