Svitko dostal za 5. místo na Dakaru hlavu beduína

Se zraněným ramenem, ale nesmírně šťastný z konečného pátého místa, dorazil do cíle letošního Dakaru slovenský jezdec Štefan Svitko. V peruánské Limě si vychutnal své dvě minuty slávy na pódiu, kde stejně jako nejlepší trojka Despres, Coma a Rodrigues dostal sošku hlavy beduína.

Štefana Svitka jsme na trati opustili 13. ledna, kdy se jela 12. etapa z Arequipy do mýtické  Nascy. Slovenský jezdec na stroji KTM stále zápolil se zraněným ramenem. "12. etapu nám skrátili o 50 km, takže špecial meral 190 km. Začiatok etapy bol ľahký a rýchly a išlo sa mi dobre, pretože neboli žiadne prekážky, tak som to mal ľahšie kvôli ruke. Neskôr prišli riečištia a duny a tie boli fakt ťažké. Tam ma už veľmi bolelo rameno a musel som bojovať. Najhorší moment etapy prišiel vtedy, keď som sa zakopal v jednom z lievikov v dunách. Nemohol som sa odtiaľ dostať a kvôli ramenu som nemohol ani tlačiť motorku. Vďaka bohu po pár minútach som vyšiel. V cieli som si vydýchol keď som si uvedomil, že ma čakajú už len dve etapy," uvedl Štefan po dojezdu do cíle v peruánské Nasce. O den později se jela etapa do Pisca. "13.etapa – 275 km meraných. Celú noc som rozmýšlal nad tým či zariskujem alebo pôjdem na istotu, pretože štvrtý jazdec bol predo mnou len 1 minútu a náskok pred šiestym som mal 25 min. Nakoniec tesne pred štartom špecialu som sa rozhodol, že lepšie bude ak pôjdem na istotu. Dnes sa mi išlo cez duny podstatne lepšie. Etapa mi celkom rýchlo ubehla, aj keď písali, že na tejto etape zistíme čo je extrémna vytrvalosť. Nezdalo sa mi to dnes náročné. V cieli etapy som sa cítil super, pretože už jednou nohou sme v cieli Dakaru a ja mám tak blízsko k takému výbornému výsledku. Dúfam, že dobojujem, etapa má len 29 km."
A v neděli už následovalo jen sladké finále. "Posledná etapa bola krátka, ale zato dosť náročná. Dnes sa štartovalo od posledného priebežného miesta, takže som štartoval piaty od konca. Išlo sa mi dobre, ale hlavne som išiel na istotu aby som nakoniec niečo nevyviedol. Hneď ako som prešiel cielovú rovinku etapy tak v tej chvíli som bol asi najšťastnejší na svete. HURAA, všetci v teame sme mali obrovskú radosť. Tiež sme si spolu všetci traja vychutnali naše 2 minúty slávy na pódiu, kde odovzdali prvým piatim hlavy beduina (podobné jako mají Despres, Coma a Rodrigues na spodním snímku). Mal som síce najmenšiu, ale o to vzácnejšiu. Chcem sa poďakovať môjmu mechanikovi a masérovi, že odviedli skvelú prácu a samozrejme aj našim partnerom a ľudom ktorý nám pomohli aby sme takýto výsledok dosiahli. A samozrejme ďakujem rodine mojej snúbenici Katke. Som veľmi štastný, pretože nás to stálo veľmi veľa driny ale za to piate miesto to stálo. Zdravím aj našich fanúšikov a ďakujem že ste nám verili a držali nám palce. Ďakujem za celý ORAVING SLOVNAFT TEAM!!!" jásal v cíli trojnásobný mistr Evropy v enduru.
To jediný český motorkář na trati 34. ročníku Jan Veselý (Yamaha) z Czech Dakar Teamu se v posledních etapách spíš trápil. V té dvanácté to bylo opět palivo, i když tentokrát nenatankoval na trati nekvalitní benzín. "Honza Veselý nejenže jel s ohnutým brzdovým kotoučem, ale navíc mu při jednom skoku povolila a klesla palivová nádrž a přiskřípla přívod paliva. „Přidušený“ motocykl potom ztrácel výkon a zhasínal mu motor. Nakonec musel Honza přepnout na přívod paliva ze zadní nádrže, do které palivo z přední postupně přeléval pomocí PET lahve," hlásil Czech Dakar Team po 12. etapě.
13. etapu popisoval Honza Veselý jako shánění benzínu na místních pumpách. „Všude mají jenom 84 oktanový benzín. Sehnat 95 je nadlidský výkon. Ale nakonec se povedlo.“, uvedl náš motocyklista. Na ranní roztahování motorky už byl zvyklý jako na denní rutinu. „No, trošku hůř to chytá. Poté, co jsem tři etapy nazpět udělal v dunách výbrus motoru.“, smál se Honza. Jinak etapu popisoval jako pěknou. Dunové pole bylo spíš vláčné s dobrým sklonem dun. Oproti tomu včerejšímu, kdy duny byly nízké s ostrou hranou a nakladené těsně za sebou. Jízda v takovém terénu je podle Veselého bolestí. A v neděli již přišlo jen krátké: "Jsme v cíli. Hurá, hurá, hurá.  Jan Veselý na své Yamaze startovní číslo 100 obsadil celkově 65. místo. S přihlédnutím na opakované potíže, které měl s palivem, a na fakt, že závěrečné etapy dojížděl s poškozeným motorem, je to skvělý výsledek," znělo poslední hlášení Czech Dakar Teamu z letošního Dakaru.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist