Spokojený David Pabiška si zvyká na rytmus závodu

Jak pořadatelé slibovali, tak se stalo – nedělní okružní etapa kolem peruánského Pisca se odjela celá v písku a dunách a svědčila všem českým účastníkům. Své pořadí si vylepšil hlavně motorkář David Pabiška, který se svou yamahou vystoupal na 51. příčku.

242 kilometrů v jemném písku a prachu feš feš, to už je na dakarské poměry hodně slušný záběr na první větší etapu. Velké vedro, které v Piscu panovalo, pouze umocnilo namáhání zvodní techniky, zejména v táhlých pasážích vzhůru a úsecích umožňujících jízdu maximální rychlostí úchvatnou dunovou krajinou peruánské části Atacamy. Zároveň etapa přinesla navigační past na 75. kilometru – bloudila většina účastníků. Spokojený byl ale po druhé etapě liberecký jezdec David Pabiška, který se po roční pauze vrací zpět za řidítka motocyklu. Včera obsadil 51. místo: „Je to jen druhá etapa a Dakar je dlouhý maratón, takže i já se rozjíždím, a zvykám si na rytmus závodu za řidítky. Dnešek se mi ale velmi líbil. V rychlých pasážích se snažím držet zpět, ještě získávám jistotu. Nicméně v technických úsecích, zejména pak v měkkých dunách, tam už jsem jako doma, tyhle průjezdy si hodně užívám, ale jinak se snažím jet s rezervou a s rozvahou. Byl to dobrý den a jediným negativem bylo, když jsem viděl, jak jednomu ze soupeřů zcela shořela motorka.”
Peruánské písečné duny daly některým soutěžícím zabrat, ale vesměs všichni nadávají na tichého nepřítele ve vzduchu – na poletující prach. Vítr ve zdejší poušti totiž neustále zvedá ze země jemný písečný pudr, který vlétává do očí, jídla a dokonce se skrze celty dostane i dovnitř do stanů. Bivak v peruánském Piscu je typický tím, že tu neustále víří prach a písek. Je to podobné třeba Mauritánii, kterou David Pabiška, český motorkář a několikanásobný účastník rallye Dakar zná. Je to tak nepříjemné, že i v bivaku nosí brýle, které normálně používá jen na jízdu na motorce.
„Brýle jsou tu opravdu velkým pomocníkem. Dokonce za mnou chodí i mechanici a ptají se, jestli bych neměl nějaké staré i pro ně. Celý den se v tom prostě dělat nedá,“ říká Pabiška. Jídlo je plné písku. Jak si člověk pochutná? „Samozřejmě po chvíli to začne trochu skřípat, ale s tím se počítá, k Dakaru to patří a každý tomu čelí, jak sám umí.“ Pondělní třetí etapa s Pisca do Nasca, opět v Peru, nabídne velmi podobné menu, tedy jemné písky, technické duny a spoustu prachu. Na horním snímku je druhý český motorkář na letošním Dakaru Jan Veselý. Také on si vede výborně a v průběžném pořadí je 74. se ztrátou 53:50 min. 



Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (6x):



TOPlist