Speedbrain si pochvaluje spolehlivost svých motocyklů

Německý tým Speedbrain lituje, že na letošním ročníku Rally Dakar museli skončit dva jeho nejlepší jezdci Ital Alessandro Botturi a Chilan Jeremias Israel Esquerre, jinak je ale se svou účastí na nejtěžším závodě světa spokojen.

Dakar 2014 za sebou zatáhl oponu a nastal čas pro jeho účastníky vyhodnotit své 14denní jihoamerické vystoupení. Speedbrain Rally Team měl v sobotu v cíli v chilském přístavu Valparaiso tři z pěti svých jezdců, kteří stáli 5. ledna v argentinském Rosariu na startu. „Jsme potěšeni, že se nám podařilo dojet až na cílovou rampu. Byla to fantastická zkušenost, skvělé dobrodružství. Tento ročník si budu pamatovat do konce života. Moc děkuji za skvělou podporu týmu i sponzorům,“ uvedl v cíli dvaatřicetiletý Bolivijec Juan Carlos Salvatierra (malý snímek vpravo), který byl nejlepším z jezdců na motocyklech Speedbrain 450 Rally. V konkurenci 180 závodníků skončil dvojnásobný otec, jen 170 cm vysoký jezdec s přezdívkou "Chavo", na 14. místě se ztrátou na vítězného Španěla Marca Comu (KTM) šest hodin, 13 minut a 42 sekund. Kdyby nebylo jedné 15minutové penalizace, dostal by se před továrního jezdce Yamahy Michaela Metge na pozici 13.
Salvatierra absolvoval už svůj čtvrtý Dakar, nejlépe zatím kromě letoška dojel v roce 2013 na 29. pozici. Hodně si tedy polepšil. Navíc se v neoficiální klasifikaci produkčních motocyklů umístil jako stříbrný. Druhým nejlepším jezdcem Speedbrainu byl nováček v týmu, Ital Paolo Ceci (19. se ztrátou osm a půl hodiny). Ten jel Dakar potřetí a v roce 2002 byl osmnáctý. Čtyřiadvacátý skončil při svém čtvrtém dakarském pokusu Portugalec Pedro Oliveira a také si o dvě příčky vylepšíl své dosavadní  maximum. Vedení Speedbrainu si pochvaluje spolehlivost svých strojů. Ani zbývající dva jezdci, kteří do cíle nedojeli, neodpadli pro poruchy. Skvěle jedoucí Chilan Jeremias Israel Esquerre, který vytrvale atakoval první pětku průběžné klasifikace, odpadl poté, co v poušti narazil na skalní výčnělek. Ital Alessandro Botturi se zase totálně ztratil už v úvodních dunách na argentinském území. Speedbrain byl i tak se dvěma jezdci v první dvacítce po KTM druhým nejlepším evropským výrobcem v soutěži motocyklů. Tým si naplánoval krátkou relaxaci v Jižní Americe, ale po návratu domů ihned začne s vyhodnocením dat a přípravou na Dakar 2015.
Osmatřicetiletý Paolo Ceci: "Každá etapa tohoto Dakaru přinášela novou výzvu. Trať a podmínky byly opravdu brutální. Finiš na rampě jsme proto důkladně oslavili. Zvlášt mne potěšilo, že jsem dokázal své tempo správně vystupňovat s blížícím se koncem závodu, což mne nakonec dostalo do první dvacítky. Musím za všechno poděkovat celému týmu, bylo to fantastické."

Devětatřicetiletý Pedro Oliviera: "Jsme rád, že už jsme v cíli. Něco tak obtížného jsem ještě nikdy nezažil. Se svým umístěním jsem zcela spokojen."

Týmový koordinátor Ulrich Hanus: "Z JIžní Americky odletíme jak se skvělými, tak se smutnými pocity. Je obrovská škoda, že Alessandro Botturi a Jeremias Isreal nemohli závod dokončit. Určitě si to zasloužili. Na druhou stranu, Chavo, Paolo a Pedro předvedli výborné výkony, všichni přispěli do pokladnice týmu skvělými výsledky. Jsme aké hrdí na náš motocykl Speedbrain 450 Rally, bez jediné pochybnosti se v těžkých podmínkách osvědčil a prokázal svou spolehlivost."

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist