Sedmá etapa patřila Casellimu, náhradníkovi za Comu

Když na poslední chvíli nahrazoval zraněného Marca Comu u továrního týmu KTM, určitě nevěřil, že by na svém prvním Dakaru hned vyhrál etapu. Ale stalo se. Sedmé dějství nejtěžšího vytrvalostního závodu světa, které zavedlo jezdce do Argentiny, patřilo Kurtu Casellimu z USA, v čele klasifikace zůstává Olivier Pain.

Vzhůru do And, tak by se dala nazvat sedmá etapa letošního Dakaru, které vedla z chilské Calamy do argentinské Salty. V cílovém městě čekaly účastníky nejtěžší dálkové soutěže světa dva oddělené bivaky, jeden pro motorkáře a čtyřkolkáře a druhý pro auta a kamiony. Nicméně všechny kategorie měly před sebou stejnou zátěž: 417 kilometrů spojovacího úseku a 218 kilometrů speciálu. Ještě předtím, hned ráno, je čekal v rámci přesunu prudký výstup do And, kde dosáhli rekordní nadmořské výšky 4975 metrů. Právě v ní se nachází nejvýše položený argentinský horský průsmyk. Samotný měřený úsek se pak odehrával ve výšce 3400 až 4462 metrů. 
Účastníky Dakaru místy čekal také enormní chlad a panovaly obavy, že jejich motocykly se budou potýkat s nedostatkem výkonu zapříčiněným vysokou nadmořskou výškou a řidším vzduchem. Vítěz včerejší etapy Chilan Francisco Chaleco Lopez se svou KTM vyrazil na trať spojovacího úseku už za úsvitu, okolo půl páté tamního času. Dvě minuty za ním se vydal na cestu včera druhý Portugalec Ruben Faria (KTM) a pak v pravidelných rozestupech zbylých 143 motorkářů, 29 quadů a až po nich auta a kamiony. Ačkoli Lopez včera vyhrál, postěžoval si, že mu příliš nejela motorka. „V první části speciálu šlo všechno dobře, ale v druhé části ztratil motor na výkonu. Přemýšlel jsem, jestli je to to palivem nebo nadmořskou výškou. Budu to muset večer vyřešit v bivaku,“ uvedl Chaleco. Ruben Faria zase litoval, že se mu nepodařilo vyhrát etapu, ale dojel jen „druhý“. „Ten den měla moje manželka narozeniny, chtěl jsem jí to případné vítězství věnovat. Co se dá dělat, snad bude spokojena i se stříbrem,“ svěřil se zkušený Portugalec. A obhájce loňského vítězství Cyril Despres zase žehral na všudypřítomný prach. „Nažral jsem se ho hlavně na začátku etapy, než jsem dorazil kluky jedoucí přede mnou,“ řekl Francouz, který na druhém průběžném místě ztrácel před sedmou etapou na vedoucího krajana Oliviera Paina (Yamaha) už jen 2:22 min.
Francisco Lopez přijel na start speciálu v 10.10 tamního času a čekal ho první měřený úsek na území Argentiny, převážně po horských silničkách mezi skalami a pořádná dávka kamení. Takové prostředí výborně vyhovovalo nejlepšímu americkému endurákovi Kurtu Casellimu (KTM), který měl na prvním waypointu nejrychlejší čas. Caselli je jako nováček na Dakaru dvanáctý celkově a první desítka by mu rozhodně slušela. Pouhé tři sekundy na Caselliho ztrácel Pain. Slováci začali svorně na 11. a 12. místě. Štefan Svitko mohl mít dobrou náladu, protože včera večer vyfasoval Ital Alessandro Botturi (Husqvarna) dodatečnou penalizaci 15 minut, což slovenského jezdce katapultovalo z osmého na sedmé místo celkově. Ivan Jakeš (oba KTM) zůstal patnáctý. Český jezdec David Pabiška rozjížděl etapu tak, jak je zvyklý, a na prvním měření figuroval na 69. místě se ztrátou deseti minut. 
Caselli (na malém snímku vlevo) se vzepjal k velkému výkonu a vedl i na druhéma  třetím waypointu, vždy před Painem. Svitko postupně nakročil do první desítky, zatímco poněkud ztrácel Despres. Na třetím waypointu už dokonce devět minut. Také dnes se smůla nevyhnula některým z předním jezdců. Nejhůře dopadl Španěl Farres Guell, který svou hondu opravoval nejméně deset minut. Ještě před tím zastavoval s technickými problémy jeho krajan Jordi Viladoms (Husqvarna) a velmi dlouho se nemohl rozjet. Caselli ale dnes nebyl k zastavení. Nevybudoval si sice moc velký náskok, ale vedl na všech mezičasech až do konce. Paina, který ke konci trochu zvolnil, dojel Lopez, a pomyslnou cílovou pásku protnuli ve stejném čase. Lopez i Pain ztratili na Caselliho zanedbatelných 1:23 min. Pain samozřejmě zůstává v čele průběžné klasifikace, tím spíš, že ztráta Desprese na trati stále narůstala. V cíli se vysvětloval, že mu odešla převodovka a vůbec nemohl řadit pětku. Loňský vítěz dojel až 34. se ztrátou 13 minut a propadl se na páté místo celkově za svého nosiče vody Fariu. Caselli je prvním nováčkem, který vyhrál etapu od roku 2006, kdy se stejný husarský kousek povedl Fariovi. Američan navíc zajel měřený úsek průměrnou rychlostí 117 km/hod, což se zdá až neuvěřitelné. Svitko dnes pokračoval ve výborných výkonech a dojel devátý, Jakeš třináctý a Pabiška dvaasedmdesátý. O českém jezdci se ale na Dakaru hovoří i v jiné souvislosti. Ve středeční etapě totiž pomáhal vážně zraněnému italskému jezdci Luku Vigliovi. Zavolal helikoptéru, čekal až do jejího příletu a poté ho ještě pomáhal nakládat. Ztratil sice cennou čtvrthodinu, ale pomoc kolegovi v nouzi je k nezaplacení.   
Caselli: Je to fajn, dnes to bylo lehké. Jelo se pořád po cestě, nic mimo, co by potřebovalo složitou navigaci. Ruben a já jsme trochu na Cyrila čekali, on měl nějaké problémy. Počkal jsem na něj, ale on řekl, ať jedeme dál, takže jsme tady v cíli. Je to můj první Dakar a musím se hodně učit, hlavně navigaci. Když jsem do Jižní Ameriky odjížděl, vůbec jsem nevěděl co očekávat. Ale je to tady zábava a moc si to užívám. Závod je to skvělý a lidi také.
Lopez: Dnes to bylo hrozně rychlé, neuvěřitelný sprint. Byl jsem rychlý od startu do finiše, žádná složitá navigace. Bylo to perfektní, moc dobrý den. A mám na zítřejší maraton výhodnou startovní pozici. Teď jdu něco udělat na motorce, i když žádné problémy nemám. S dneškem jsem velmi spokojený.
Pain: Je jasné, že navýšit můj náskok ve vedení mi pomohly Cyrilovy problémy. Ale pro mě je to dobré, takové jsou závody. Nesmím ale zapomínat, že se to samé zase příště může stát mně. Cyril má každopádně na to, aby to, co dneska ztratil, zase příště získal zpátky. Dnes jsem se zkrátka soustředil na svou vlastní jízdu.Zůstal jsem ve vedení, a tak to byl dnes pro mne dobrý den.

Výsledky 7. etapy

1 29 CASELLI (USA) KTM   
2 7 LOPEZ (CHL) KTM - 1:23 min.
3 9 PAIN (FRA) YAMAHA - 1:23
4 15 VERHOEVEN (NLD) YAMAHA - 1:30
5 11 FARIA (PRT) KTM - 2:30
6 12 PEDRERO (ESP) KTM - 2:42
7 18 PRZYGONSKI (POL) KTM - 2:51
8 10 CASTEU (FRA) YAMAHA - 3:12
9 6 SVITKO (SVK) KTM - 4:06
10 17 BOTTURI (ITA) HUSQVARNA - 4:39
13 32 JAKEŠ (SVK) KTM - 5:54 
72 65 PABIŠKA (CZE) YAMAHA – 34:28

Průběžně po 7. etapě

1 9 PAIN (FRA) YAMAHA 17:28:17
2 7 LOPEZ (CHL) KTM - 6:06
3 10 CASTEU (FRA) YAMAHA - 6:37
4 11 FARIA (PRT) KTM - 9:42
5 1 DESPRES (FRA) KTM - 14:07
6 18 PRZYGONSKI (POL) KTM - 20:43
7 6 SVITKO (SVK) KTM - 24:51
8 29 CASELLI (USA) KTM - 27:46
9 17 BOTTURI (ITA) HUSQVARNA - 30:18
10 92 ISRAEL ESQUERRE (CHL) HONDA - 30:35
15 32 JAKEŠ (SVK) KTM – 39:15
47 65 PABIŠKA (CZE) YAMAHA - 3:54:23

Quady v 7. etapě:

1 263 PALMA (CHL) CAN-AM
2 250 PATRONELLI (ARG) YAMAHA – 34 sekund
3 277 VAN BILJON (JAR) E-ATV – 38 sekund
4 254 CASALE (CHL) YAMAHA - 3:08
5 253 SONIK (POL) YAMAHA - 3:20

Průběžně po 7.etapě:

1 250 PATRONELLI (ARG) YAMAHA 20:08:33
2 254 CASALE (CHL) YAMAHA - 1:14:30
3 253 SONIK (POL) YAMAHA - 1:50:46
4 277 VAN BILJON (ZAF) E-ATV - 2:02:18
5 263 PALMA (CHL) CAN-AM - 2:32:26

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist