Ruda Lhotský: Dnes skončil můj dakarský příběh

Devátá etapa Dakaru byla konečnou pro Rudu Lhotského z českého týmu Barth Racing, kterého dehydrovalo obrovské horko tak, že musel vzdát. Byl transportován z dunoviště do bivaku, kde se podrobil krátkému ošetření v medical centru. Následně byl propuštěn a vrátil se do stanu. „Fyzicky i psychicky je zcela vyčerpán, ale v pořádku. Bohužel pro něho letošní Dakar skončil. Mrzí nás to, ale letošní podmínky na Dakaru jsou opravdu extrémní,“ oznámil tým Barth Racing ze základního bivaku v Belénu.

„V bivaku panují vysoké teploty. Je zde 40 stupňů ve stínu. Písek má teplotu 70 stupňů, stejně jako všechny kovové a plastové věci. Naštěstí jsme všichni pod stanem ve stínu a fouká mírný vítr, který nás alespoň pocitově ochlazuje. David Pabiška pokračoval do původního cíle deváté etapy, do bivaku maratonské etapy ve Fiambale,“ informoval Barth Racing.

Ozval se i samotný Ruda Lhotský: „Zdravím všechny do České republiky, bohužel dneska skončil můj příběh, který jsem si psal na Dakaru, protože jsem musel odstoupit z důvodu totálního vyčerpání. Nebylo to dneska vůbec jednoduché, bylo spousta rozbitých kluků, venku je přes 40 stupňů, písek má 70 stupňů. Je to opravdu náročné, bylo to takové peklo u Fiambaly. Možná kdyby pan Troška natáčel nějakou pohádku, tak nějaký peklo, jestli tam bude, tak ať ho určitě nazve Fiambala, protože toto, co se dneska dělo, bylo strašný. Chtěl bych poděkovat všem fanouškům, kteří mi fandí v České republice, hnalo mě to dopředu, ale bohužel děj se vůle boží a dál už pokračovat nemůžu. Ještě bych chtěl poděkovat mojí rodině, všem dětem, manželce, bráchovi, mámě, tátovi a opravdu všem, co mě fandili. Za to, že jsem tady, vděčím jenom jim, takže děkuju moc,“ vyjádřil se Ruda Lhotský ke svému odstoupení.

Druhý jezdec týmu David Pabiška ještě zavzpomínal na osmou etapu, ve které dojel na 35. místě a celkově se posunul na 34. pozici. „Začal ten správný Dakar a bude se oddělovat zrno od plev, jak se říká lidově,“ uvedl. Malá nespokojenost panovala na konci etapy, kdy udělal školáckou navigační chybu, která ho stála cenné minuty. Doplatil na navigační záludnost, kterou si pro závodníky podle jeho slov pořadatel vždy připraví. Díky tomuto výletu mimo optimální trasu také trochu více huntoval motorku, ale mechanik se ihned po příjezdu do bivaku pustil do jejího servisu, aby byla připravena na následující maratonskou etapu. Přiznal, že se začalo ozývat operované koleno, přece jen už mají jezdci za sebou hodně závodních kilometrů. Na tuto skutečnost se však nechce vymlouvat a je připravený bojovat dál. Celkově je s výkonem v osmé etapě spokojený.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist