Rally Dakar bez Ivana Jakeše, měl pozitivní testy!

Všichni účastníci Rally Dakar 20021 už jsou na místě v saudskoarabské Džiddě, to ale ještě neznamená, že 2. ledna nastoupí na start prologu a o den později vyjedou do první ostré etapy. Důvod je jednoduchý, jmenuje se Covid-19. Jako jeden z prvních na koronavirus doplatil slovenský motorkář Ivan Jakeš, který měl dva pozitivní testy.

Stálý a dlouhodobý účastník Dakaru Ivan Jakeš o své smůle informoval prostřednictvím svého Instagramu. Po příletu do Džiddy mu vyšel pozitivní test na koronavirus. Ve vzduchu však visela naděje, protože se slovenský jezdec nechal otestovat i podruhé. To znamenalo, že pokud by mu novější test vyšel negativně, mohl by se závodu ještě zúčastnit. To se, bohužel, nestalo a jezdec fanouškům oznámil tu nejhorší možnou zprávu. "Bohužel, i druhý kontrolní test vyšel poziiívně. To znamená, že na Dakaru startovat nebudu." Ivan Jakeš bude muset pravděpodobně koronavirus porazit přímo v Saudské Arábii a až potom se bude moci vrátit na Slovensko. Ostatní členové jeho týmu měli výsledky testů negativní. Kromě Jakeše mají tentokrát Slováci na Dakaru v kategorii motorkářů ještě jednoho z spolufavoritů celé soutěže Štefana Svitka a debutanty Erika Vlčáka s Martinem Benkem.

Pravidla pro všechny účastníky jsou neúprosná: Po příletu dva dny karantény na hotelu znamenají zákaz vycházení, hromadné testování všech účastníků rally pak zařizoval organizátor. Kdo měl pozitivní test, zůstával minimálně sedm dní na hotelu. Průběžně se bude testovat i během závodu, kdo bude mít pozitivní test, ten musí okamžitě opustit bivak. Kdo bivak opustí dobrovolně, ten už se do něj nemůže vrátit. „Lidé z A.S.O. mají zkušenosti z pořádání Tour de France a mají připravený lékařský tým,“ uvedl Martin Macík, který jede s kamionem. „Když by byl v průběhu závodu někdo pozitivní na koronavirus, tak to znamená buď karanténu, v horším případě odstoupení týmu. Dokonce mají při větším počtu pozitivních připraveno letadlo, které je odveze do Evropy.“

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist