Quintanilla havaroval a Price vyhrál svůj druhý Dakar!

Po 5 182 km odjetých kilometrech a překonaných bolestech ve zraněném pravém zápěstí se mohl v cíli konečně radovat. Australan Toby Price vyhrál 41. ročník Rally Dakar a zopakoval tak svůj triumf z roku 2016. V poslední etapě, která zbylé jezdce zavedla po deseti závodních dnech zpět do peruánského hlavního města Limy, rozhodla chyba jeho největšího soupeře Pabla Quintanilly, jenž havaroval už 10 km po startu. Továrna KTM zase odrazila útoky všech dalších výrobců a připsala si už 18. vítězství na Dakaru v řadě za sebou.

Jednatřicetiletého Price před startem poslední etapy z Pisca do Limy, jejíž měřený úsek byl dlouhý jen 112 kilometrů, dělila od největšího pronásledovatele, Chilana Pabla Quintanilly (Husqvarna), jediná minuta. O šest a půl minuty byl zpět obhájce loňského vítězství a Tobyho týmový kolega u KTM Rakušan Matthias Walkner. Do dakarského finále vyjížděli za sebou v tříminutových intervalech, jako poslední Toby Price. A netrvalo dlouho a bylo po všem. Možná byl z velké zodpovědnosti příliš vystresovaný, jisté je, že to Quintanilla 10 kilometrů po startu zahodil. Při pádu si zranil nohu, ale snažil se rychle znovu nasednout, aby zachránil aspoň druhé místo. To se mu ale nepodařilo, brzy ztrácel přes osm minut. Ačkoli Price viděl soupeřovu havárii a věděl, že má téměř vyhráno, neslevil. Na obou dnešních way pointech se objevil v Top 3, Walkner na něj ztrácel přes minutu. Etapu střídavě vedli Brit Sam Sunderland (KTM) a Argentinec Kevin Benavides (Honda), nakonec se z posledního vítězství na letošním Dakaru těšil stylově právě Toby Price. Druhý dojel mladičký Chilan Jose Ignacio Cornejo na tovární Hondě se ztrátou 2:21 min. To už ale bylo každému jedno, v Limě vypukly oslavy...."Bylo by to divné, kdybych vyhrál Dakar bez jediné vítězné etapy, a tak má alespoň tu poslední. Prožil jsem letos kvůli zraněné ruce na trati hodně utrpení a bolesti, ale věřte mi, stálo to za to," uvedl v cíli Price.    

Quintanillu na druhém místě konečného pořadí nahradil Walkner, nešťastný Chilan alespoň uhájil třetí místo před svým týmovým kolegou u továrrní Husqvarny, Američanem Andrewem Shortem. Ale jenom na chvillku. Později byla zrušena starší penalizace Sama Sunderlanda a tím pádem Brit ještě přeskočil Quintanillu. Tím pádem měla KTM na podiu všechny tři jezdce.
Kategorii quadů na Dakaru 2019 neskutečně suverénně vyhrál Argentinec Nicolás Cavigliasso, který triumfoval v devíti z deseti etap a jednou byl druhý. Sedmadvacetiletý jezdec přitom jel teprve druhý Dakar. V tom premiérovém skončil druhý. Skvěle si dnes vedl sedmadvacetiletý Milan Engel (Moto Racing Group), který se dlouho držel v první desítce a nakonec skončil jedenáctý. Jako nejlepší Čech na letošním Dakaru je v celkové klasifikaci neoficiálně patnáctý! Jeho maximem byla dosud 30. příčka z premiérové účasti na Dakaru v roce 2015. "Závěrečná rampa nás sice teprve čeká, ale ty největší emoce se dějí právě teď. Milan Engel dokončil poslední etapu na výborné 12. pozici, což jen podtrhlo jeho letošní celkový výsledek! Ollie Roučková se dostala ve svém druhém Dakaru podruhé do cíle a s navigátorem Danem Zelenkou odvedli kus skvělé práce a cílová rampa jim dnes večer bude odměnou," uvedl tým Moto Racing Group hned po dojezdu. Dalšího českého jezdce Jana Brabce (Big Shock Racing) ze hry o elitní dvacítku vyřadila devítihodinová penalizace v 6. etapě. Také on si oproti své loňské premiéře, kdy skončil 39., polepšil. Z letošního Dakaru si odváží konečné 34. místo. Dnes bral 29. příčku.

Vizitka vítěze

Plné jméno: Toby Joseph Price

Narozen: 18. srpna 1987 v australském Hillstonu (stát New South Wales)

Bydliště: Golden Coast, Austrálie

Tým: Red Bull Factory KTM Rally Team

První motocykl: Suzuki JR50, ve dvou letech

První závod: ve čtyřech letech

První důležitý titul: juniorský mistr Austrálie v roce 2003

Začátek profesionální kariéry: 2004, tým Kawasaki Australia

Šestidenní: čtyři starty za Austrálii, vítězství ve třídách, podia v absolutním hodnocení

Pětkrát vyhrál australský offroadový šampionát.

Debut na Dakaru: 2015, jako nosič vody Marca Comy 3. místo celkově, vítěz 12. etapy

První triumf na Dakaru: 2016, pět vítězných etap

Triumfy z posledních let:

2016 Abu Dhabi Desert Challenge

2016 Finke Desert Race

2016 Rallye OiLibya du Maroc

2018 Finke Desert Race

2018 Rallye OiLibya du Maroc

2018 FIM Cross-Country Rallies World Championship

Všechny výsledky najdete tady

https://www.dakar.com/en/rankings

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 10 Kč od 5 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
s4r přispěl 2 Kč
Clint. přispěl 2 Kč
Davcoun přispěl 2 Kč
georgekudla přispěl 2 Kč
Jozinkawa přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist