První závod Dakar Series: Central Europe Rally

Jako náplast na zklamané sportovní duše jezdců i fanoušků oznámil pořadatel dosavadních Dakarů, francouzská společnost A.S.O., začátek nového seriálu závodů Dakar Series. První závod pod názvem Central Europe Rally se pojede na konci dubna z Budapešti přes Maďarsko a Rumunsko, přičemž cíl bude u opět v Maďarsku u Balatonu. Konkrétní datum konání závodu je 20.4. - 26.4.2008.

Maďarské sportovní organizace již v minulosti usilovaly o získání statutu startovního města rally Dakar a tato soutěž měla startovat z Budapešti v roce 2010. Letošní nešťastné zrušení Dakaru jim tedy paradoxně přihrálo příležitost nabídnout působiště pro náhradní závod v Evropě. Maďarské roviny i Rumunské hory slibují závodníkům dostatek obtížných pasáží, přestože s pravým Dakarem tento závod samozřejmě nelze tak úplně srovnávat. Pojede se „pouhých“ sedm dní a délka závodu bude 3000 km, přičemž polovinu budou tvořit měřené úseky. Cílem závodu bude tak trochu symbolicky Balaton - namísto Růžového jezera v Dakaru.
 

 

Závod bude rozdělený na stejné skupiny a podkategorie jako Dakar, podobná budou i pravidla pro servisní zajištění. Účast v závodu již přislíbily hlavní dakarské značky, jako BMW, Mitsubishi, Volkswagen, Schlesser či KTM a doufám, že se k nim připojí i Yamaha a Martin Macek konečně dostane příležitost předvést se s špičkovou tovární technikou. Závodníci, kteří byli přihlášeni do zrušené soutěže Dakar 2008, budou platit jen symbolický startovní poplatek 300 Eur (oproti standardní částce 3000,- za motocykl). Díky tomuto novému seriálu tak budou mít účastníci zkušeného Dakaru šanci splnit závazky vůči svým sponzorům, protože ASO slibuje srovnatelné mediální pokrytí s Dakarem. „Dakar Series“, jejíž start byl původně plánován na rok 2009, je projekt, na kterém A.S.O. pracuje již delší dobu. Projekt bude díky nečekaným událostem odstartován o rok dříve. První Central Europe Rally se stane základním kamenem série nových závodů, které vyplní rok mezi Dakarskou Rally. V nadcházejících týdnech také má být oficiálně vyhlášeno místo konání soutěže Dakar 2009, nejvíce se v souvislosti s touto soutěží spekuluje o Jižní Americe.

 

Dobrou zprávou pro české příznivce dálkových soutěží určitě je to, že do Budapešti je to z Prahy jen něco málo přes 500 km po slušných dálnicích, takže za pět hodin můžete být na startu. No a na konci dubna by už taky mělo být dostatečně teplo na výlet na motorce, takže proč nespojit příjemné s příjemným a nevyrazit si na endurko do Rumunska o trochu dříve a neužít si atmosféru této soutěže na vlastní kůži? Na letošní Dakar jsme se všichni v redakci těšili a o přípravách jsme přinesli hodně článků, takže se můžete určitě těšit i na dubnové reportáže o této nové soutěži.

Informace o redaktorovi

Filip Tichý - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist