První arabský Dakar bude mít 12 etap

Dvanáct etap a 9000 měřených kilometrů připravili pořadatelé příštího ročníku legendární soutěže Rallye Dakar, která se poprvé po letech uskuteční ne v Jižní Americe, ale v Saúdské Arábii. Dakar 2020 bude odstartován 5. ledna v Džiddě na pobřeží Rudého moře.
 

Na začátku závodu trasa povede v horách na kamenitých cestách, následně se pojede přes čtvrtou největší poušť světa Rub al-Chálí, kde jsou až 250 metrů vysoké duny. Závod skončí po dvanácti etapách 17. ledna v nově budovaném zábavním centru Kiddija nedaleko Rijádu. Nedojde tedy k přesunu z lednového na dubnový termín, jak se spekulovalo. Přesun závodu z Jižní Ameriky na Blízký východ byl oficiálně oznámen v polovině dubna. Nejtěžší motoristický závod světa se jel prvních více než 20 let v Africe, pak se kvůli bezpečnostním rizikům přesunul na jedenáct let do Jižní Ameriky. Poslední ročník na jihoamerickém kontinentu letos v lednu hostilo Peru, které se jako jediné dokázalo s francouzskou společností dohodnout na podmínkách spolupráce. Jelo se tak poprvé přes námitky kritiků v jediné zemi poté, co pořadatelsky odstoupily Chile, Argentina a Bolívie.

Bohatá Saudská Arábie se zavázala uhradit poplatky ve výši 16 milionů dolarů ročně. „Zde, v největším státě regionu, můžeme pustit uzdu naší představivosti s nekonečnými možnostmi pro náročnou a pestrou trať," uvedl ředitel rallye David Castera, kdysi sám závodník. "Vrátíme se do míst, kam Dakar patří. Všichni jsme nadšení. Je to ideální načasování pro organizátory a Saúdskou Arábii, aby spojily síly a otevřely novou kapitolu Dakaru," dodal španělský jezdec Carlos Sainz, který rallye vyhrál letech 2010 a 2018.  Na nové tratě se těší i slavný Francouz Stéphane Peterhansel. "Mám odjeto dvacet Dakarů v Africe a jedenáct v Jižní Americe. Příběhem Dakaru je objevování nových zemí a já jsem opravdu rád, že tady budu i příští rok," řekl třináctinásobný vítěz legendární soutěže.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist