Prolog Dakaru kořistí Sanderse, Michek začal 14. místem

Prolog 44. ročníku Rally Dakar vyhrál Australan Daniel Sanders a získal tak úplně první triumf pro značku Gas Gas na nejslavnějším pouštním závodu světa. Skvěle začal v Saudské Arábii i Martin Michek z českého týmu ORION – Moto Racing Group, který bral 14. pozici. Na 19 kilometrů dlouhém měřeném úseku ztratil na ještě nedávno velkou hvězdou Šestidenní Sanderse čtyři minuty a 15 sekund.

Novoroční prolog v rámci skoro 600 km dlouhém přesunu z Džiddy do Hailu neměl jiný význam, než rozřadit jezdce pro start do první oficiální etapy, která je na programu v neděli. Ze 144 motorkářů, kteří nakonec prošli administrativními a technickými přejímkami, vyrazil jako první na trať Francouz Samuel Fremy, mezi quadisty dostali tu čest český jezdec Tomáš Kubiena s Ítalem Pedemontem. Sanders rozhodl o svém vítězství až v úplném finiši, druhý skončil s minutovou ztrátou Chilan Pablo Quintanilla (Honda), třetí Ross Branch z Botswany na Yamaze, následován obhájcem triumfu z loňska Kevinem Benavidesem, který přestoupil od Hondy do továrního týmu Red Bull KTM Racing Factory. Mezi prvními čtyřmi jezdci v konečném pořadí prologu tak byly zastoupeny čtyři různé značky motocyklů.

Z dalších českých jezdců je kromě čtrnáctého Michka na 39. místě registrován Milan Engel (ORION – Moto Racing Group), který letos jede kategorii bez asistence a v její klasifikaci je po úvodu druhý. Do stejné soutěže se přihlásil i David Pabiška (Jantar Team). Veterán dokončil prolog jako 59. se ztrátou 17:55 minut, což mu mezi jezdci Malle Moto vyneslo osmé místo. Jan Brabec (Strojrent Racing) je zaznamenán na 33. pozici (+10:55 min). Z dvojice českých čtyřkolkářů byl rychlejší pátý Tomáš Kubiena, Zdeněk Tůma dojel patnáctý. Prolog vyhrál velký favorit a obhájce z loňska, Argentinec Manuel Andújar.  „Jelo se přes menší duny a jeden větší sjezd. Vypadá to, že kolem Háilu se budeme pohybovat v písečných dunách a je potřeba se na to připravit a hlavně si zvyknout,“ prohlásil Tůma z týmu BARTH Racing. Český jezdec se plánoval odpoutat hned v úvodu od nováčků ve startovním poli. To se mu však nepodařilo. „Měl jsem z nich neoprávněný strach. Jeli celkem rychle. Bylo vidět, že měli v dunách najeto, pravděpodobně absolvovali nějaké závody. Někteří mě ještě předjeli,“ tvrdil Tůma, který po loňské absenci na Dakaru v dunách tolik nejezdil. „Nebyl jsem v nich pořádně dva roky, což se projevilo. Prolog sice začal tříkilometrovou rovinkou s kamením, zbytek se ale jel v dunách. Navíc proti východnímu sluníčku, což nebylo moc příjemné.“

 

Sanders: „Cítil jsem se opravdu pohodlně, motorka se řídila neskutečně. Je v pohodě ukázat na začátku nějakou rychlost, ale pořádná navigace začíná až zítra. Těším se, bude to dlouhý závod. Věděl jsem, že musím v prologu být rychlý, chtěl jsem být mezi 3 nebo 5 nejlepšími. Vítězství mi dává skvělý  výběr na startu nedělní etapy. Můžu si vybrat, líbila by se mi pozice od desáté do patnácté, to by mohlo být na rozjezd etapy optimální. Je skvělé vyhrát svůj první dakarský speciál, pro mě i pro značku Gas Gas.“

Quintanilla: "Byl to pro mě dobrý start do závodu, je pro mne důležité, aby se mi hned první den dařilo. Získávám svůj závodní rytmus. Snažil jsem se udělat maximum, chtěl jsem skončit v top 4 nebo 5, ale druhé místo je ještě lepší. Vyberu si místo zítřejšímu startu někde hlouběji v jezdeckém poli, může to být výhoda."

Všechny výsledky zde

https://www.dakar.com/en/rankings/stage-0/car

 

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist