Price sezonu promarodil, na Dakaru ale chybět nebude

Toby Price vyhrál Dakar v letech 2016 a 2019, ale od té doby se mu nedaří. Stejně tak jeho tým Red Bull KTM Factory Racing ztratil 18letou neporazitelnost a vloni i letos prohrál s Hondou. Oblíbený australský jezdec neměl v této sezoně příliš času na přípravu, protože se musel podrobit třem operacím. Přesto se na start 44. ročníku slavného pouštního závodu hodně těší a opět bude patřit k favoritům.    

Čtyřiatřicetiletý Price si v lednu 2019 na Dakaru zajistil vítězství až v poslední etapě a po 5182 odjetých kilometrech. Rozhodla o tom chyba jeho největšího soupeře Chilana Pabla Quintanilly (Husqvarna), jenž havaroval už 10 km po startu závěrečného dějství. Továrna KTM tak tehdy zase jednou odrazila útoky všech dalších výrobců a připsala si už 18. vítězství na Dakaru v řadě za sebou. Navíc měla rakouská fabrika na cílovém podiu všechny tři jezdce, druhý skončil Rakušan Matthias Walkner a třetí Brit Sam Sunderland. Letos předvedl Price na Rally Dakar 2021 opět působivý styl i rychlost, ale byl nucen odstoupit po těžké havárii v deváté etapě. Ještě větší frustraci mu způsobil šok z toho, že musel téměř na rok přerušit svou tolik úspěšnou kariéru. Po třech operacích se Price z velké části sezony musel vzdát motocyklu, až během druhé poloviny roku začal postupně trávit čas tréninkem na kole i na biku doma v Austrálii. Až mnohem později se připojil k týmu, aby testoval a vyvíjel novou KTM 450 RALLY.

V říjnové Marocké rally, kterou už dvakrát v minulosti vyhrál, předvedl pět solidních závodních dnů a také si našel čas na další vylepšování nového stroje. S pochopitelných důvodů nemohl jet na plný výkon, a proto také skončil mimo první desítku konečného pořadí. Toby byl ale spokojený se svou vlastní jízdou a výkonem motocyklu. Nyní se bude snažit napravit své zklamání z Dakaru 2021 a zabojovat o svůj třetí titul. V bitvě s Hondou a ostatními jezdci ho budou v týmu Red Bull KTM Factory Racing doplňovat bývalá hvězda MotoGP Ital Danilo Petrucci, Rakušan Matthias Walkner a Argentinec Kevin Benavides.

Toby Price: „Opravdu se na Dakar 2022 moc těším. Letošní závod se mi příliš nepovedl, vypadl jsem v deváté etapě. Byl jsem právě na dobrém místě průběžné klasifikace, takže bylo těžké odstoupit. Plán na další ročník je podobný těm, které jsem měl v minulosti. A jsem upřímný: Je potřeba se bezpečně dostat do dne odpočinku v nějaké vyšší pozici a s malým odstupem. Pak je třeba zůstat ve střehu a snažít se zaútočit. Ve dnech, kdy budeme cítit potřebu přitvrdit, do toho opravdu půjdeme. Je snadné vytvořit plán, ale rally se ve svém průběhu neustále mění.  Ze dne na den. Musíte se umět přizpůsobit. Cítím se teď opravdu dobře a práce na nové motorce jdou rozhodně správným směrem. Když bude vše v pořádku, měli bychom být mezi uchazeči na celkové vítězství. Nemůžu se dočkat, až budu znovu závodit s týmem Red Bull KTM!"

Vizitka  

Plné jméno: Toby Joseph Price
Narozen: 18. srpna 1987 v australském Hillstonu (stát New South Wales)
Výška: 188 cm
Váha: 93 kg
Bydliště: Singleton, Austrálie
Tým: Red Bull Factory KTM Rally Team
První motocykl: Suzuki JR50, ve dvou letech
První závod: ve čtyřech letech
První důležitý titul: juniorský mistr Austrálie v roce 2003
Začátek profesionální kariéry: 2004, tým Kawasaki Australia
Šestidenní: čtyři starty za Austrálii, vítězství ve třídách, podia v absolutním hodnocení
Pětkrát vyhrál australský offroadový šampionát.
Debut na Dakaru: 2015, jako nosič vody Marca Comy 3. místo celkově, vítěz 12. etapy
První triumf na Dakaru: 2016
Druhý triumf na Dakaru: 2019

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist