Podmol se vrátil z Dakaru. Chce jet už příští rok

Freestyle motokrosař Libor Podmol odcestoval z Dakarské rallye a rád by se zúčastnit příštího ročníku v kategorii motocyklů. Zážitky a nabrané zkušenosti z Jižní Ameriky ho utvrdily v tom, že nemůže nic podcenit. Rozhodující budou finance, které se Podmol pokusí sehnat do konce března. Poté se rozhodne, zda do nejtěžší maratonské soutěže v roce 2018 odstartuje.

„Nechci se na Dakaru pouze projíždět, ale závodit. Proto potřebuji mít dobrou motorku, tým a zázemí. Bez tohoto a pořádné přípravy nemá smysl nic podnikat,“ prohlásil Podmol, který letošní ročník absolvoval v asistenčním voze týmu BARTH Racing. Zpátky do České republiky odletěl z Bolívie během volného dne. Zažil extrémní výkyvy počasí – obrovská vedra vystřídaly v Andách ve výšce 4000 metrů blesky a kroupy. „Bylo to opravdu hardcore, co všechno jsme museli překonávat. Nejprve jsme odjeli stovky kilometrů ve skoro čtyřicetistupňovém vedru, v horách mi pršelo do stanu a v Bolívii se na nás valilo bahno. Jezdci si opravdu musejí šáhnout na své dno,“ popisoval Libor Podmol, který atmosféru Dakarské rallye zažil poprvé.

K nejsilnějším momentům patřili všudypřítomní diváci. „V jednom městě jsme dokonce potkali české jeptišky. Pomáhají v Bolívii dětem, starají se o ně. Prý je sužuje velká chudoba a nedostatek vody,“ dodal mistr světa ve freestyle motokrosu. Hlavním cílem pro Podmola bylo seznámení se závodní technikou a s místním terénem. V týmu BARTH Racing se na různé detaily ptal zkušeného jezdce na čtyřkolce Josefa Macháčka nebo motocyklisty Davida Pabišky. Jaké vidí největší rozdíly oproti freestyle motokrosu?

„Nejdůležitější je při rychlé jízdě umět koukat na navigaci a spoléhat se na intuici. To dělá sedmdesát procent úspěchu, zde se nabírají klíčové vteřiny a minuty,“ věděl Podmol, který by se rád před Dakarskou rallye zúčastnil tří menších off-roadových soutěží. Už v květnu by mohl odcestovat do Maroka. „Věřím, že se na závody dokážu fyzicky připravit. Techniku jízdy na odlišném stroji se za rok rovněž naučím,“ konstatoval vítěz prestižních X-Games.

Už nyní bude Podmol oslovovat partnery. Pomoct by mu mohl fakt, že by se stal prvním freestyle motokrosařem, který by odstartoval do Dakarské rallye. „Někteří zahraniční jezdci mě poznávali. Ale nebylo moc prostoru na povídání. Dakar chci určitě jet. Vím, co je potřeba, abych uspěl,“ dodal český závodník, kterého čekají přípravy na světový šampionát ve freestyle motokrosu. Už ve čtvrtek odcestuje na exhibici do Dortmundu, kde se uskuteční závod v superkrosu. V příštím týdnu pak odlétá za lepšími podmínkami na trénink do Španělska.

První závod Podmola čeká na konci ledna ve švýcarské Basileji. „Na freestyle motokrosové motorce jsem naposledy seděl v rámci listopadové exhibice FMX Gladiator Games, což mě velice znervózňuje,“ přiznal český závodník, kterému doktoři tři dny před odletem do Paraguaye vyndali ze zlomené klíční kosti vnitřní stehy a železo. Komplikovanou zlomeninu si přivodil v loňském roce při závodě v Rize. „Kvůli tomu zranění se mi ve stanu na Dakaru spalo velice nepohodlně a celý prosinec jsem nemohl trénovat. To musím rozhodně napravit,“ dodal Podmol, který v mistrovství světa pomýšlí na titul. Naposledy ho vybojoval v roce 2010. Podmol pro fanoušky chystá z Dakarské rallye dokument. Půjde o jeho pohled na slavný závod, bude plný zajímavých příhod z Jižní Ameriky. Premiéra bude v půlce února.

 

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist