Po 2. etapě Abu Dhabi v čele jezdci KTM

Velký souboj továrních týmů Hondy a KTM zatím nabízí úvodní podnik letošního mistrovství světa dálkových soutěží. Vedení na rally Abu Dhabi Desert Challenge si po prologu a dvou ostrých etapách v poušti zatím drží tovární jezdci KTM Marc Coma a Sam Sunderland.

Abu Dhabi Desert Challenge se v rámci šampionátu FIM World Championship of Cross-Country Rallies jezdí už pravidelně a jezdci se tam vždy těší kvůli kvalitním trasám v těch nejobtížnějších písečných dunách. Trať se nachází na územích Sjednocených arabských emirátů a vede až k hranicím sousední Saudské Arábie. Na programu úvodního dne byl 2,5 kilometru dlouhý „Super Special“, jehož účelem bylo jen rozdělení startovního pole pro start první ostré etapy. Na startovní listině byl i Slovák Ján Zaťko na motocyklu BMW. Nejrychleji čas zajel v prologu španělský jezdec Joan Barreda Bort (Honda) před Britem Samem Sunderlandem, který po letošním Dakaru přestoupil od Hondy ke KTM. V továrním týmu KTM Red Bull Rally Factory by se měl stát nosičem vody pro jedničku týmu Španěla Marca Comu. Ten skončil v úvodním speciálu třetí. Rozestupy byly minimální, nejlepší jezdci získali do první etapy výhodu, že mohou startovat hned na úvod a vyhnou se tak oblakům zvířeného prachu, případně pomalejším jezdcům.
Hned v první etapě si jezdci přišli na své. V obrovském horku je čekal 290 kilometrů dlouhý speciál (408 km celkově) v pouštních dunách Liwa. S ním se nejlépe popral Sunderland, který o 34 sekund porazil svého šéfa Comu. Brit tak zužitkoval fakt, že v Dubaji bydlí a v poušti neustále trénuje. Třetí místo bral obhájce titulu v šampionátu dálkových soutěží a tovární jezdec Hondy, Portugalec Paulo Goncalves. Až za ním dojel vítěz prologu Joan Barreda Bort. Překvapením bylo šesté místo německého závodníka Marka Gramse na Hondě (+38:11 min.), zatímco Zaťko nabral víc než tříhodinovou ztrátu. Sunderland se tak také dostal do čela průběžného pořadí Abu Dhabi Desert Challenge s náskokem 35 sekund na Comu. 
Španěl Coma, čtyřnásobný vítěz Dakaru, zaútočil hned ve druhé etapě, která vedla z Madinat Zayed do Moreebu a měřila 488 kilometrů, z toho 270 bylo měřených. Jeho nový nosič vody Sunderland ale rovněž nezaváhal a a do cíle dorazil na druhém místě s dvouminutou ztrátou. Třetím jezdcem v cíli byl Paulo Goncalves z Portugalska.  Coma tak šel do vedení v průběžné klasifikaci po druhé etapě o minutu a 25 sekund, ačkoli na výsledkové tabuli dlouho svítil jako lídr Sunderland a až dlouho po dojezdu organizátoři pořadí opravili. Cíl druhé etapy už neviděli slovenský jezdec Jan Zaťko, stejně jako Polák Jakub “Kuba” Przygonski. Továrnou KTM dlouholetě podporovaný jezdec těžce havaroval na 190. kilometru druhé etapy. Vymknul si rameno a bolestivě zranil záda. Už se vrátil do Polska a podle lékařů nebude potřeba žádné závažné operace. Ironií osudu právě Przygonski.se stal velkým hrdinou předchozí etapy, když zachránil život jinému zraněnému účastníkovi závodu. Překvapením závodu je zatím až 14. místo dalšího továrního jezdce Hondy Portugalce Heldera Rodriguese. 

Pořadí Abu Dhabi Desert Challenge po 2. etapě

1. Marc Coma (SPA) KTM 07:08:29
2. Sam Sunderland (GBR) KTM +1:25 min.
3. Paulo Goncalves (POR) HONDA +4:16
4. Joan Barreda (SPA) HONDA +12:08
5. Jordi Viladoms (SPA) KTM  +25:09
6. Miran Stanovnik (SLO) KTM  +1:02:46
7. Mohammed Albalooshi (UAE) KTM  +1:10:35
8. Aleksej Nikiškin (RUS) Honda +1:24:46
9. Santosh SC (IND) KTM  +1:25:42
10. Jakub Piatek (POL) KTM  +1:1:31:48


Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist