Pabiška: Nic horšího jsem snad v životě nejel!

Závodníci se včera na Rally Dakar loučili s peruánskými dunami. Opět se museli prát s vysokými kopci plnými rozbředlého písku. „Nic horšího jsem snad v životě nejel. Písek byl ve středu tak rozsekaný a nakypřený, že se v tom nedalo závodit," popisoval náročné podmínky motorkář David Pabiška, který byl včera 56. jezdcem v cíli a celkově drží o jedno místo horší umístění.

„Dostali jsme záhul, jako obvykle,“ dodal k náročným podmínkám David Pabiška. „Nějaké kopce prostě nešly vyjet. Pak tam byl jeden nádherný sjezd, který měl snad půl kilometru. To jsem si myslel, že sjíždím po skokanském můstku dolů.“

Podle Pabišky byl největší problém v tom, že na některých částech trati vyrželi motorkáři až po kamionech a autech. „Tohle se třeba dřív tolik nestávalo. Pokud bychom do dun vyráželi jako první my, do výrazných potíží bychom se nedostávali. Po autech je ten písek tak rozsekaný, že se v tom topíme a některé kopce vyjíždíme nadvakrát. Plno motorkářů se dostalo do bivaku hodně pozdě večer.“

Vyprahlé pouštní podmínky dnes střídají andské hory. Dnešním cílem je dostat se do hlavního města Bolívie La Pazu, kde bude v pátek probíhat den volna. „Opět jedeme do zkur… Bolívie,“ dal Josef Macháček jasně najevo, že se netěší. „Už před startem čtvrteční etapy se dělají změny. Posouvá se čas, pořadatelé říkají, že bude na přejezdu hor mínus jeden stupeň. Nic hezkého nás tam nečeká,“ doplnil pětinásobný vítěz Dakarské rallye.

Podle aktuálních informací se dá dnes čekat prudký déšť. Pro motorky a čtyřkolky se zrušila první část etapy, ještě na území Peru. „Slyšel jsem, že místy může i sněžit. Z vyprahlého pekla se tak stane mrazivé. V minulém ročníku jsem měl právě nejvíce havárií v Bolívii, když jsem padal v bahně a na kluzkém terénu,“ varoval čtyřkolkař Zdeněk Tůma.

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist