Pabiška havaroval, Klymčiw jede nachlazený

David Pabiška nebude v dobrém vzpomínat na druhou etapu letošního Dakaru. Zkušený jezdec českého týmu BARTH Racing v měřeném úseku havaroval a pak mu i došel benzín. V průběžném pořadí se tak propadl až do šesté desítky hodnocení motorkářů. To další Čech Ondra Klymčiw (Husqvarna) má za sebou parádní výkon, ale limituje ho nachlazení. Parádně se druhá etapa povedla Janu Brabcovi z týmu Big SHOCK Racing.

"Tohle je konečně Dakar! Pořadatel nám nic nedaruje. Bohužel jsem ale v dnešní etapě spadl. Poranil si rameno, narazil klíční kost a holeň. Snad to nebude nic vážného. K tomu mi tři kilometry před cílem došel benzín, takže jsem musel motorku delší dobu tlačit," prohlásil David Pabiška (KTM)  při návratu z dnešní etapy, ve které obsadil předběžné 62. místo. Celkově se propadl na 58. pozici. Jeho ztráta na lídra závodu, Španěla Joana Barredu (Honda), činí hodinu, tři minuty a 44 sekund. 

Jeho týmový kolega, čtyřkolkář Josef Macháček, se po příjezdu do cíle druhé etapy ocitl na krásné 12. pozici. "Jaké jsou mé cíle dál? Na tyto otázky odmítám odpovídat. Doháním totiž dvouhodinovou ztrátu po penalizaci od pořadatele. Mým cílem je dojet každý den co nejlépe. Dnešní etapa byla ale fantastická, pravá africká. Takových etap by mělo být ještě šest nebo sedm."

Ondra Klymčiw nebyl po první etapě úplně spokojený s 32. místem a chtěl ho ve druhé okolo Pisca s měřeným úsekem dlouhým 267 kilometrů vylepšit. Což se mu podařilo, když dojel 21. a celkově se posunul na příčku 24. Lehce ho ale limituje nepříjemné nachlazení. „Já s tím bojuju už týden. Přitom na podobné problémy netrpím. Prostě mě trápí dutiny. Ale první etapu beru v podstatě pozitivně, protože jsem myslel, že to bude kvůli nachlazení horší. Takže jsem se utvrdil v rozhodnutí, že není potřeba nasazovat antibiotika nebo jiné léky. Je fajn, že už se ta soutěž rozjela a ve druhé etapě se ten kolotoč pořádně roztočí. A doufám, že z něj vystoupíme až v cíli v argentinské Cordobě.“

A po dnešní etapě byl opravdu spokojený. „Dneska to bylo hodně náročné, jak navigačně, tak terénem.“ rozpovídal se Ondřej Klymčiw krátce po dojetí etapy. „Samozřejmě, že to bylo na začátku rozježděné od aut, navíc jsem na prvních 40 až 50 kilometrech viděl spoustu rozbitých aut, takže už asi netoužím po tom závodit v autě. Bylo to opravdu náročné a hlavně nebezpečné. Byla to přesně taková hezká etapa Dakaru – nebezpečná, rychlá, těžká navigace. Do tankovačky jsem dojel asi se dvěma deci v nádrži, takže jsem měl kliku, že jsem se tam dostal. Dojel jsem zatím na 21. místě. Jsem spokojený, líbilo se mi to a jsem zhruba pět, šest minut za Štefanem, takže super. Už se těším na zítra. Dneska ještě zkusím udělat nějaké video, tak se máte na co těšit. Sledujte nás a díky za podporu". Petr Vlček z týmu Ondry Klymčiwa už také dorazil do cíle. Jeho ztráta je 01:18:43 hod., což stačí na 80. místo. Gabriela Novotná dnes dojela na 102. pozici (+ 2:17,58 hod.).

Druhá etapa se parádně povedla Janu Brabcovi, podle posledních zpráv se umístil na 33. pozici a celkově zatím drží 91. místo. "Jedna kuriozita, šel jsem na držku a zlomil kšilt, což mi nakonec pomohlo v těch rychlejších úsecích, protože kšilt mě netahal nahoru. Jsem spokojenej, jelo se mi výborně," uvedl několikanásobný mistr České republiky v motokrosu, kterému včerejší rovněž super výkon zkazila penalizace.

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 1.5 Kč od 3 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
callowsick přispěl 0.5 Kč
Venca_hnhn přispěl 0.5 Kč
Uhličan přispěl 0.5 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (7x):



TOPlist