Ondra Klymčiw: Stabilizovaný stav, umělý spánek

Dobře rozjetá třetí etapa Dakaru pro Ondru Klymčiwa včera bohužel skončila předčasně . V náročném terénu přišel těžký pád, Ondra skončil v bezvědomí a musel být letecky transportován do nemocnice v Limě. „Ondra při pádu utrpěl těžká zranění, ale byl uveden do stabilizovaného stavu. Nyní je udržován v umělém spánku a čekají ho další vyšetření. Snad budeme brzy vědět víc a bude v pořádku,“ uvedla manželka Tereza po telefonu s lékaři. Jezdec má zhmožděné plíce a zlomený obratel. Hybnost ale byla zachována. Dnes ho čeká operace.

Kapitoly článku

Závodníky letošního ročníku Rally Dakar 2018 včera čekala třetí etapa, která byla svým charakterem podobná té druhé. Zavedla je opět do okolí města Pisco. Díky tomu je stejně jako ve druhé etapě čekaly kaňony a písčité duny. Hned ráno motorkáři odstartovali do rychlostní zkoušky, která byla vypsána na 296 km. Celkem najeli 504 km při cestě do města San Juan De Marcona. Ondřej Klymčiw díky 21. místu v minulé etapě startoval mezi prvními, takže trať před ním nebyla ještě tak rozbitá. Petr Vlček, druhý jezdec týmu Klymčiw Racing, vyrážel do etapy z 80. místa. Gabriela Novotná, která je první českou motorkářkou v této soutěži, jela ze 109. místa. Poslední jezdec týmu, Američan Bill Conger, kvůli pádu a rozbité motorce dojel do cíle 2. etapy až na 123. místě, takže včera musel startovat ze zadních pozic. 

Přibližně po 50 kilometrech měřeného úseku čekal jezdce první průjezdní bod, na kterém se Ondřej Klymčiw pohyboval na 28. místě se ztrátou jen 03:45 min. Během dalšího úseku se jeho ztráta rozšířila jen na 6:22 min. a pozici si udržoval stejnou. To byla na programu tankovačka a poté druhá část rychlostní zkoušky. Na dalším průjezdním bodě (WP4) si Ondra udržoval svou 28. pozici se ztrátou necelých sedmi minut, jen 06:54. Dobře rozjetá etapa pro Ondru bohužel předčasně skončila. V náročném terénu přišel těžký pád, Ondra skončil v bezvědomí a musel být letecky transportován do nemocnice v Limě. "Ondra má zlomený jeden obratel, dnes by měl jít na operaci. Původní zprávy o poranění hlavy se naštěstí nepotvrdily, hybnost by měla být zachována", píše se na jeho sociální síti.

Do nemocnice za ním dorazil David Veselý, člen doprovodu, který by měl později dostat více informací. Všem, kteří Ondru podporujete a držíte mu palce, mockrát děkujeme. I přes tuto smutnou zprávu se musí zbytek týmu připravit na čtvrtou etapu, do které vyrazí Petr Vlček, Gabriela Novotná a Bill Conger.

Petr Vlček vyrazil do třetí etapy na 80. místě, ale hned během prvních kilometrů trochu ztratil. V závěru svou ztrátu začal stahovat a nakonec se dostal zpátky na průběžné 81. místo, takže se přiblížil k ranní startovní pozici. Jeho ztráta na vítěze Sama Sunderlanda je 01:30:39 a etapu zajel za 04:51:22. V celkovém hodnocení za tři etapy je na 72. místě. Gabriela Novotná ve své debutové účasti na rallye Dakar podává pěkný výkon. Během první části dnešní etapy se propadla na 119. místo, ale poté získala spoustu pozic a dostala se na hranici stovky. Do cíle nakonec dojela v čase 06:02:21 se ztrátou 02:41:38 na 114. místě. Gabča je po třetí etapě na celkovém 102. místě. Američan Bill Conger do závodu vyrazil naplno a postupně se ze 123. místa dostával startovním polem dopředu, až se pohyboval kolem 70. místa. Poté se na chvíli nezobrazovaly jeho průběžné časy, ale do cíle dorazil v čase 04:44:40 a se ztrátou 1:23:57. To mu stačí na průběžné 75. místo. Celkově po třech etapách Bill obsadil 106. místo.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 0.5 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Marian16 přispěl 0.5 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist