Nováček Petr Vlček: Mým cílem je Dakar dojet!

Se startovním číslem 126 pojede od 2. ledna 2017 Rally Dakar kategorii super production na stroji Husqvarna FR 450 Rally jako nováček Petr Vlček. Rodák z Pardubic, žijící už dlouho v USA, si tak splní svůj životní sen, nejtěžší závod světa absolvuje pod ochrannými křídly týmu dalšího Pardubičáka Ondřeje Klymčiwa.

„Sleduju Rally Dakar od svých 12 let a teď, když mi je jednačtyřicet, mám konečně šanci být jeho součástí. Mým cílem je protnout cílovou pásku a slnit si tak svůj sen,“ svěřil se Vlček na Twitteru. Petr se sice narodil ve východních Čechách, když mu bylo 20, tak ale odjel na původně na půlroční dovolenou do Ameriky, ze které se již nevrátil. V USA se začal věnovat surfování a snowboardingu, oženil se, měl děti a teď vlastní dva obchody v Mont Pleasant. S motorkou se po amerických cestách nalítal dost, ale až před čtyřmi roky se začal usilovně věnovat terénu. V roce 2013 se zúčastnil podniku Taste of Dakar, který pořádal bývalý dakarský závodník Jimmy Lewis. Pak už to šlo ráznaráz. Nejprve Baja, Sonora Rally, pak v roce 2015 Serres Rally v Řecku a Merzouga Rally v Maroku. Předtím se na Dakaru sešel v Buenos Aires s českým jezdcem Ondřejem Klymčiwem a začali spolu plánovatpřípravu a účast na některém z příštích velkých dakarských dobrodružství.

„Jimmy Lewis zorganizoval podnik Taste of Dakar tak, aby dal účastníkům reálný feeling, jak by měl jeden den na Dakaru opravdu vypadat. Jeho koncept se mi hned zalíbil. Pak jsem začal závodit na nějakých menších rally. V roce 2015 jsem zajel za kamarádem Ondřejem, který právě dokončoval Dakar. Nemohl jsem uvěřit tomu, co jsem tam viděl a zažil. Všechna ta vozidla, fanoušci, bylo to neuvěřitelné a ještě víc mě to nakoplo v  myšlence opravdu Dakar absolvovat. Původně jsem chtěl jet už v roce 2016, ale potom, co jsem viděl v Jižní Americe na vlastní oči, jsem pochopil, že ještě nejsem připravený. Tak jsem svou přihlášku posunul na rok 2017. Mám nějaké sponzory, ale větší část rozpočtu si hradím sám. Mám na Dakar jen jeden pokus. Jako u většiny amatérských jezdců, tak i mou jedinou ambicí je dojet. Samozřejmě nechci každou etapu dojíždět poslední, ale radši skončím na stém místě bez přílišného riskování, než padesátý s jízdou přes limit. Ondřej mě vzal pod svá křídla a jestli dojedu do cíle, bude to z větší části jeho zásluha. Díky tomu, jak mne pořád povzbuzuje a podporuje,“ zakončil 190 centimetrů vysoký a 85 kg těžký jezdec.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (8x):



TOPlist