Nezastavitelný Coma vyhrál i v Kataru

Týden se sešel s týdnem a famozní španělský jezdec Marc Coma vyhrál po závodě v Abu Dhabi další těžkou pouštní soutěž. Druhý podnik letošního seriálu FIM Cross Country World Championship se jel jako Sealine Rally v Kataru a trojnásobný vítěz Dakaru v něm vedl od začátku do konce.

Tovární jezdec KTM Marc Coma už měl před posledním dějstvím Sealine Rally takový náskok, že mohl v závěrečné etapě nechat vyniknout svého krajana Joana Barredu (Husqvarna). Mladý Španěl, který svými výkony tak překvapil na letošním Dakaru v Jižní Americe, dojel do cíle poslední etapy s náskokem 2:06 min., celkově vyhrál Coma o 6:05 min. před úřadujícím mistrem světa v dálkových rally Portugalcem Helderem Rodriguesem (Yamaha). Úspěch rakouské továrny KTM jistil třetím místem další Španěl Jordi Viladoms. Opět se ukázalo, že Coma je opravdovým motocyklovým Králem pouště, zvlášť když na startu chybí jeho úhlavní soupeř, Francouz Cyril Despres.
V závodě, který se jel jako podnik MS vůbec poprvé ve své historii, Coma vyhrával speciální testy v malých dunách i v těch velkých, které se rozkládaly hlavně na břehu moře. Jiným jezdcům přenechal dílčí triumfy jen v pro celkové pořadí bezvýznamných erzetách. Například v úvodní etapě na superrychlém 4,2 km dlouhém úseku, kde jezdci dosahovali průměru téměř 90 km/hod.  Tam se spokojil s třetím místem, malou ztrátu ale okamžitě dohnal na obtížných úsecích. Dá se ale říct, že definitivně závod rozhodla Barredova navigační chyba, když ve 2. etapě minul kontrolní bod a později nafasoval dvouhodinovou penalizaci. V té chvíli totiž prohrával s Comou jen o pár sekund.
„Poslední etapa byla extrémně rychlá a taky krátká, měřila jen 208 kilometrů. Už předem jsem tušil, že se na trati nevyskytnou žádné větší problémy, a tak se i stalo. Nebylo to nic obtížného. Snažil jsem si jen pořádně užít si tu poslední etapu, ale zároveň jsem musel zůstat dostatečně koncentrovaný, abych neudělal nějakou hloupou chybu a stále kontroloval průběh závodu. Motocykl fungoval bezvadně a také tým všechno připravil fantasticky. Byl jsem v Kataru poprvé a je to super hned tady i vybojovat vítězství. Start do mistrovství světa se mi mimořádně vydařil,“
uvedl po dojezdu do cíle Coma. FIM Cross Country World Championship bude dál pokračovat závody na Sardínii a v Egyptě.

Konečné výsledky Sealine Rally:

1. Marc Coma (E) KTM 13:54.43 hodin
2. Helder Rodrigues (POR) Yamaha +6.05 min
3. Jordi Villadoms (E) KTM +14.11
4. Jakub Przgonski (POL) KTM +19.23
5. Ruben Faria (POR) KTM +22.06
6. Gerard Farres (E) KTM +44.02

Průběžné pořadí MS: 
1. Coma 40, 2. Viladoms 26, 3. Faria 24

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist