Nacho Cornejo po havárii odstoupil, vede K. Benavides

Na Dakaru máme nového lídra v kategorii motocyklů. Chilan Nacho Cornejo, který dost suverénně vedl po deváté etapě, dnes havaroval a ztratil 17 minut. Do cíle sice dorazil, ale musel na vyšetření do nemocnice a ze závodu podle oficiálního serveru dakar.com odstoupil. Za těchto okolností šel do čela 43. ročníku Dakaru jeho týmový kolega u Monster Energy Honda Argentinec Kevin Benavides.

Včera se na Dakaru o ničem jiném nemluvilo, než o smutném konci všemi oblíbeného motorkáře Tobyho Price, který si při havárii podle prvních informací vážně poškodil rameno. Dvojnásobný vítěz nejobtížnějšého závodu světa už poslal z nemocnice fotku a krátký vzkaz. „No, konečně jsem si zlomil svou 30. kost! Včera jsem v deváté etapě havaroval, moc si toho nepamatuji, ale mám pěkně bolavou klíční kost, rameno a ruku a budu kvůli tomu potřebovat operaci. Jsem zklamaný, že nedojedu do cíle, že jsem zklamal svůj tým KTM Factory Racing a sponzory, ale takové jsou závody. Děkuji Samu Sunderlandovi a Ricky Brabcovi, že mi na trati pomohli. Byl jsem sice někde mezi vílami, ale slyšel jsem, že jste se o mě dobře postarali!,“ uvedl Australan Price, který v době pádu okupoval druhou příčku průběžné klasifikace s velkou šancí na třetí dakarský triumf.

Dnes čekal na závodníky přesun do bivaku Al Ula. Jejich schopnosti a síly prověřilo 583 kilometrů trasy s měřeným úsekem o délce 342 km. Od začátku, stejně jako včera, útočili jezdci tovární Hondy. Na čele se po prvním way pointu usadil Argentinec Kevin Benavides, který se letos potkal na Dakaru s opravdu výtečnou formou, těsně před Ricky Brabcem, třetí byl o pouhých 23 sekund další Američan Skyler Howes (DAS Dakar Team KTM). Španěl Joan Barreda (také Monster Energy Honda) jel s bolestmi po včerejším pádu, ale statečně se držel v první desítce s dakarským prozatímním lídrem Nacho Cornejem. Ztráceli ale jezdci továrny KTM. Rakušan Matthias Walkner 4:04 min., Australan Daniel Sanders 5:23 a v Dubaji žijící Brit Sam Sunderland dokonce osm minut.

Všechno podstatné se odehrálo na 252. kilometru, kdy havaroval Nacho Cornejo. Sebral sice motorku, ale v první fázi přišel o deset minut a odjížděl dál viditelně otřesený. Po dojezdu do cíle ho převezli do nemocnice a organizátoři ze společnosti ASO informovali, že po nárazu do hlavy utrpěl otřes mozku a dál v soutěži pokračovat nemůže. Na 285. kilometru šel do čela obhájce loňského prvenství Ricky Brabec před Barredu (2:30 min.) a zrychlujícího Matthiase Walknera (5:00), Kevin Benavides trochu zpomalil a byl čtvrtý. Ricky Brabec si po ne zcela excelentních výkonech v minulých etapách připravil útok v pravý čas a ujížděl do cíle jako k ohni. Nejenže desátou etapou po zcela bezchybném výkonu vyhrál, ale ve výsledkové listině ho doplnili na prvních třech místech i jeho týmoví kolegové Barreda (3:15 min.) a Kevin Benavides (5:11 min.).

Čtvrté místo bral Skyler Howes a páté Walkner. V průběžném pořadí je to podobné – první Kevin Benavides ved s náskokem 51 sekund na Rickyho Brabce. Další skvělý den mají za sebou Češi. Martin Michek (ORION Moto Racing Group) byl na 241. kilometru na 14. místě, jeho týmový kolega Milan Engel držel pozici na konci první dvacítky. V cíli Engel ztratil téměř 33 minut, ale měla by mu patřit dvacátá příčka. Michek se stačil ještě posunout na parádní třináctou pozici, dojel hned za Slovákem Štefanem Svikem (Slovnaft KTM). Po vypadnutí Corneja bude celkově už dvanáctý. Krásnou 25. příčkou se dnes blýskl Libor Podmol, čtyři pozice za ním skončil Jan Brabec.  Na 34. místě figuruje Roman Krejčí, na 38. David Pabiška. Tomáš Kubiena mezi quadisty dokončil osmý.

Ricky Brabec: "Jsem si jistý, že Nacho jel pod velkým tlakem. Být ve vedení Dakaru není jednoduché, to mi věřte. Je to mladý kluk, jel tady opravdu parádně a každého překvapil. Umí nejlépe navigovat z celého startovního pole. Ale každý z nás chce vyhrát. Vítězství je to nejlepší, co vás může v životě potkat.  V Monster Energy Honda teď nemáme žádnou týmovou taktiku."

Všechny výsledky zde

https://www.dakar.com/en/rankings

 

 

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist